SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Advertisements

Smyslová soustava člověka
Nervová soustava funkce řídí činnost všech orgánů
Smyslová ústrojí Funkce:
Nervová soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Smyslová soustava.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Nervová soustava- receptory
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Nervová soustava Stavba nervové buňky: nervová buňka = neuron
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
SOUSTAVA SMYSLOVÁ – UCHO (sluchový orgán)
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Nervová soustava ll Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
STAVBA OKA.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Smyslové ústrojí 5. ročník
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
SMYSLY.
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
Smyslové vnímání Sluch
 Poskytují organismu informace o vnitřním a vnějším prostředí  Čidla = receptory přijímají mechanické, tepelné, chemické a světelné podněty  Kožní.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_16 Ústrojí zraku Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_30_01_sluch. POPIS č.4 - na tomto snímku jsou vypsány poznatky ke smyslovému ústrojí sluchu, ke sluchové rovnováze,
Sluch.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_31_Smysly.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ - smyslová ústrojí = čidla - patří sem: zrak, sluch, čich, hmat, chuť - smyslová buňka přijme podnět → šíření po nervových vláknech do.
Smyslová ústrojí Funkce:
MOZEK A NERVOVÁ SOUSTAVA
Ústrojí sluchu Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_13_PR_SLUCH
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Nervová soustava Páteřní mícha.
čichový, chuťový a hmatový
Název: VY_32_INOVACE_02_Mozek Škola: ZŠ a MŠ Komenského 103, Jilemnice
NAŠE SMYSLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Smysly Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_18_Zrak,sluch
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší částí mozku je koncový (velký) mozek. Jeho povrch je zvětšen rýhami a závity.

SOUSTAVA NERVOVÁ Dopředu vybíhá koncový mozek ve dva čichové laloky. Z těch vycházejí nervy do čichového ústrojí. Povrch koncového mozku je pokryt rozbrázděnou šedou kůrou mozkovou. Ruský fyziolog I. P. Pavlov dokázal, že šedá kůra mozková je sídlem vyšší nervové činnosti.

SOUSTAVA NERVOVÁ Další části mozku: mezimozek = vycházejí z něj zrakové nervy a nervy funkčně spojující ostatní smysly se svaly střední mozek = zde vznikají zrakové vjemy mozeček = řídí zejména pohyby, podílí se na udržování rovnováhy

SOUSTAVA NERVOVÁ prodloužená mícha = řídí činnost krevního oběhu, plic a střev, spojuje mozek s míchou a přenáší podráždění z míchy do mozku Z prodloužené míchy pokračuje mícha. Probíhá míšním kanálem v páteři. Z míchy vycházejí míšní nervy, citová vlákna ke smyslovým buňkám a hybná vlákna k výkonným ústrojům.

SOUSTAVA NERVOVÁ Schéma nervové soustavy 1 - mozek 2 - páteřní mícha 3 - lícní nerv 4 - první krční nerv 5 - spodní větve hrudnich a krčních nervů 6 - pažní pleteň 7 - bedrokřížová pleteň 8 - horní větve krčních nervů 9 - bederní nervy 10 - křížové nervy 11 - sedací nerv

SOUSTAVA NERVOVÁ povšimněte si, že nervy vedou až do konečků ocasu

SOUSTAVA NERVOVÁ mozek + mícha + nervy rozvoj koncového mozku a kůry- obsahuje všechny vyšší reflexní centra včetně zrakového

SOUSTAVA SMYSLOVÁ Pozměněním nervových buněk, které se přizpůsobily určité činnosti, vznikla smyslová ústrojí. Pro většinu savců je velmi důležitý čich. Čichové ústrojí, čichové buňky jsou uloženy v nosní dutině, vystlané citlivou sliznicí.

SOUSTAVA SMYSLOVÁ Čichem savci vyhledávají potravu, rozeznávají změny v prostředí, hledají partnera, zjišťují útočníka Nejsložitější smyslové ústrojí savců je ústrojí sluchové Začíná různě utvářeným boltcem, zachycuje zvukové vlny z různých směrů, vlastní sluchový orgán je uložen v kosti skalní.

SOUSTAVA SMYSLOVÁ Schéma sluchově rovno­vážného ústrojí 1 - úpon ušního boltce 2 - zevní zvukovod 3 - bubí­nek 4 - kladívko 5 - kovadlinka 6 - čočkovitá kůstka 7 - třmínek 8 - skalní kost 9 - hlemýžď 10 - polokruhovité chodby

SOUSTAVA SMYSLOVÁ Savci zpravidla dobře vidí. Sídlem zraku je oko, které má tvar koule. Součástí oka je čočka schopná zaostření. Složitelný otvor, zornice, reguluje množství světla vstupujícího do oka.

SOUSTAVA SMYSLOVÁ Zornice může být : okrouhlá (lev) svisle štěrbinovitá (kočka) vodorovně štěrbinovitá (koza)

SOUSTAVA SMYSLOVÁ Schéma podélného řezu oční koulí a očnicí 1 - bělima 2 - okohybné svaly 3 - řasnaté těleso 4 - duhovka 5 - rohovka 6 - čočka 7 - přední oční komora 8 - zadní oční komora 9 - cévnatka 10 - sklivec 11 - sítnice 12 - svazek zrakových nervů

SOUSTAVA SMYSLOVÁ Dalším smyslem je chuť. Chuťové buňky jsou uloženy v dutině ústní, nejvíce je jich soustředěno u kořene jazyka. Orgánem hmatu jsou hmatové buňky, jsou rozmístěny tam, kde přichází savec do styku s vnějším prostředím.

SOUSTAVA SMYSLOVÁ V kůži savců jsou také čidla vnímání teploty, tlaku a bolesti. Zvířata vnímají bolest, proto týrání zvířat je nutno Odsuzovat a případně trestat!!! Zákon na ochranu zvířat proti týrání.