XML na papír Dušan Fencl

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Štěpán Šípal Gymnázium Čakovice. Dnešní témata  Vznik XHTML a předchůdci  Základní prvky XHTML dokumentu  Tagy a atributy  Elementy a jejich druhy.
Advertisements

Tvorba webových stránek
Technologie pro publikování na webu 1 Ing. Jiří Štěpánek.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Základní struktura, metainformace
Tvorba stránek  komu jsou stránky určeny  grafická úprava stránek  obsah  motivy vzhledu stránky
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Úvod do HTML. Co je HTML  zkratka pro HyperText Markup Language  značkovací jazyk pro hypertext  umožňuje publikaci dokumentů na internetu.
David Pejčoch XML (Extensible Markup Language) Semistrukturovaná data Obecný značkovací jazyk Vyvinut a standardizován konzorciem W3C Zjednodušená.
Tvorba internetových aplikací v XHTML 2.0, XForms a XHTML Print Autor: Adam Zluky, Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa, JČU, 2008 Diplomová práce.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Grafická úprava seminární práce
XML, RDF a Dublin Core Petr Žabička
XHTML Tvorba webových stránek. Vývoj značkovacích jazyků HTML – HyperText Markup Language  Značkovací jazyk pro vytváření www stránek. Pomocí značek.
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.11/Oc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jaroslav Ochodek CZ.1.07/1.5.00/ Tvorba webových.
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.13 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. CSS - vlastnosti Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tvorba WWW stránek HTML - XHTML Každá Internetová stránka (WWW stránka) je vytvořena pomocí programovacího jazyka HTML (Hypertext Markup Language). Každá.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 4 XML, XHTM. Extensible Markup Language Extenible Markup Language (rozšiřitelný značkovací jazyk) je značkovací jazyk, který.
Pokroky v technologiích (1) Od Zen reportů ke grafickému návrháři DeepSee reportů.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Kontrolky ve WPF Jan Lasac Vedoucí práce Ing. Václav Novák, CSc.
Metainformační systém založený na XML Autor: Josef Mikloš Vedoucí práce: Ing. Jan Růžička, Ph.D. V/2004.
Maturitní okruh 22: Úvod do HTML. Značkovací a klasické jazyky Klasické: převládá strukturovaný text (programovací kód), skripty jsou prováděny na straně.
HTML, XHTML a CSS Základy jazyků značek.
FCHT – Aplikovaná Informatika v Chemii
Návrh a tvorba WWW Cvičení 4
WebMathematica MathMl.CDF aneb ZASE JEDEN POVEDENÝ PROJEKT Petr Bělaška OA aVOŠE Zlín.
XML Schema Irena Mlýnková. Obsah XML – úvod, příklad, základní pojmy DTD – přehled XML Schema – podrobně.
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
WAP 2.0 v XHTML a WAP CSS, Autor: Miroslav Klíma Vedoucí práce: PaedDr. Petr Pexa kvalitní web na display mobilního telefonu…
Služby WCF Vedoucí práce Ing. Václav Novák, CSc. Boris Eninger.
Využití ZEN reportů ve Facility Managementu Petr Nádvorník
VY_32_INOVACE_4.3.IVT1.05/Ku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavla Kubínková CZ.1.07/1.5.00/ CSS.
Otevřené datové formáty a standardy
Párová a nepárová značka, atributy a jejich hodnoty
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
Ústav informatiky PEF MZLU v Brně
Vít Profant Obhajoba bakalářské práce
Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111)
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra informatiky Akademický rok: Studijní obor: Výpočetní technika a informatika.
XML eXtensible Markup Language Adolf Knoll Národní knihovna ČR
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Jazyk XML v geoinformatice
Kaskádové styly Cascading Style Sheets. Využití CSS jde o jazyk pro popis způsobu zobrazení stránek napsaných v jazycích HTML, XHTML nebo XML umožňuje.
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Petr Šmíd Obsah prezentace Co je to XML ?
Úvod do XML 2. část Zdeněk Žabokrtský (s využitím materiálů z
Úvod do XML S využitím materiálů z Zdeněk Žabokrtský.
XSLT překladač Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Textový editor (další nástroje textového procesoru, export a import dat, PDF formát – čtení a tvorba)
Internet publishing HTML documents writing basics Petr Zámostný room: A-72a phone.: 4222
Tvorba www stránek – (01) úvod Autor: Mgr. Josef Motl Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Informační technologie Anotace: Prezentace.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tvorba WEBOVÝCH stránek – kostra dokumentu Šablona 32 VY_32_INOVACE_12_10_Tvorba webových stránek-kostra dokumentu.
XML a datový standard Zdeněk Jirkovec Softwarové Aplikace a systémy.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
WWW a HTML Základní pojmy Ivo Peterka.
Značkovací jazyky Začínáme.
ADOBE DREAMWEAVER CS6 CSS - Formátování textu
Značkovací jazyky XSL (eXtensible Stylesheet Language)
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
Citační a bibliografické databáze:
Základy HTML TNPW1 Ing. Jiří Štěpánek.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

XML na papír Dušan Fencl Vedoucí bakalářské práce: Ing. Václav Novák, CSc.

XSL schéma

XSL XSL = eXtensible Stylesheet Language stylový jazyk speciálně vyvinutý pro XML obsahuje dvě samostatné části – XSLT a FO Xpath jednoduchý dotazovací jazyk

Cíle a metodika Cílem práce je vytvořit ucelené dílo o tvorbě tištěných dokumentů z XML souborů. Výběr vhodného software (XSLT proc, FO proc) Ukázky příkladů Příručka XSL FO Důvodem je poměrně málo informací v českém jazyce o této problematice, a to jak v publikacích, tak i na internetu.

Ukázka FO dokumentu <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <fo:root xmlns:fo="http://www.w3.org/1999/XSL/Format"> <fo:layout-master-set> <fo:simple-page-master master-name="newpage"> <fo:region-body padding="3pt"/> </fo:simple-page-master> </fo:layout-master-set> <fo:page-sequence master-reference="newpage"> <fo:flow flow-name="xsl-region-body"> <fo:block>This is FO document</fo:block> </fo:flow> </fo:page-sequence> </fo:root> Na začátku je deklarace dokumentu. Kořenový element dokument s definicí jmenného prostoru. Tento element obsahuje deklarace stránek a sekvencí stránek. Definice geometrie stránky. Jméno stránky je v rámci dokumentu jedinečné. Definice sekvence stránky. Definované master stránky se dělí podle pořadí. Označení oblasti stránky, kam se text vloží. V tomto případěje to tělo.

Závěr Bakalářská práce bude napsána v Dockbooku. Práce bude formátována pomocí upraveného stylu od Normama Walshe, tak aby odpovídala veškerým pravidlům psaní bakalářské práce JČU. Výstup do PDF,XHTML,ODF a OOXML