Název: Člověk rozumný – homo sapiens Autor: Mgr. Eva Vondrková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dnes bude Všeználek vypravovat o českých zemích v pravěku.
Advertisements

PRAVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
ČESKÉ ZEMĚ V PRAVĚKU.
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS)
Název: Vývojový druh člověka – procvičování, opakování
VY_32_INOVACE_Dj.6.02-Pravěk-prezentace
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
6. ročník Pravěk a starověk
Člověk zručný (Homo habilis) Starší doba kamenná
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Identifikátor materiálu: EU
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Paleolit 6. ročník.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: Člověk současného typu – homo sapiens sapiens
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Život člověka v době kamenné
ČLOVĚK ZRUČNÝ (HOMO HABILIS)
ČLOVĚK VZPŘÍMENÝ (HOMO ERECTUS)
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA STARŠÍ DOBA KAMENNÁ (PALEOLIT)
Člověk rozumný (Homo sapiens)
Nejstarší lidé dnešního typu
6. ročník Pravěk.
Pravěk – člověk rozumný
6. ročník Pravěk.
VY_32_INOVACE_1D.6.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Čtvrtohory vývoj člověka
Lovci mamutů.
6. ročník Pravěk.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_20 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Homo sapiens (člověk rozumný), Homo sapiens sapiens (člověk dnešního.
Vývoj člověka. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: PaedDr. Dana Studničková.
HOMO SAPIENS ČLOVĚK ROZUMNÝ Homo sapiens se vyskytoval na Zemi před 200 tisíci – 40 tisíci lety. Třebaže Homo erectus chodil zpříma, byl poměrně zručný,
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Anotace Žáci si během prezentace opakují a upevňují znalosti tématického celku PRAVĚK. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření září 2011 Ročník IV. Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORAGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_01_PRAVĚK.
Dějepis pro 6. ročník.  Název: Dějepis 6.ročníku – Úvod do pravěku  Šablona: III/2  Číslo: 63  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
Čtvrtohory vývoj člověka
Dějepis 6. ročníku Člověk zručný.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Dějepis 6. ročníku Doba Železná.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 6. ročník
Dějepis 6. ročníku Člověk rozumný.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
STARŠÍ DOBA KAMENNÁ – př.n.l..
Pravěk uč. 21.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Dějepis 6. ročník
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Dějepis 6. ročníku Člověk vzpřímený.
UMĚNÍ A NÁBOŽENSTVÍ 6.TŘÍDA
České země v pravěku Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s nejstaršími dějinami ČR – s pravěkem.
(Homo sapiens) 200 tisíc let před n. l tisíc let př. n. l.
Doba kamenná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název: Člověk zručný – homo habilis Autor: Mgr. Eva Vondrková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA l. O čem bude řeč? Antropogeneze – vývoj člověka. Předchůdci člověka: o Australopithecus o Homo habilis – člověk zručný o Homo erectus.
Transkript prezentace:

Název: Člověk rozumný – homo sapiens Autor: Mgr. Eva Vondrková číslo: VY_32_INOVACE_26_01 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Člověk rozumný – homo sapiens Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 6. ročník

Metodický list – anotace: Didaktický učební materiál Člověk rozumný – homo sapiens slouží k vizuální podpoře výkladové části hodiny. Prezentace je doplněna kontrolními otázkami či jednotlivými úkoly vztahujícími se k probíranému učivu. Metodické pokyny jsou uvedeny na jednotlivých stranách.

Člověk rozumný – homo sapiens Postupem doby se z člověka vzpřímeného vyvinul člověk rozumný – homo sapiens. Žil asi 300 tis. – 40 tis. př. n. l. Kosterní ostatky člověka rozumného se našly v Africe, Asii i v Evropě.

Způsob obživy, odívání Člověk rozumný se živil lovem zvěře, specializoval se na určitý druh zvěře podle místních podmínek, např. sever Evropy to byli sobi, ve střední Evropě převažovali mamuti a srsnatí nosorožci. Svůj jídelníček doplňoval člověk rozumný sběrem plodů, rostlin a vajec. Kožešiny ulovených zvířat sloužily jako jednoduchý oděv.

Dokonalejší kamenné nástroje Člověk rozumný vyráběl dokonaleji opracované nástroje. Jednalo se např. o hroty, nože, škrabadla, vrtáky, rydla. Každý z nich byl určen pro jiný druh činnosti. Získával je z jádra štěpných kamenů = pazourků. K dřevěným oštěpům připevňoval kamenné a kostěné hroty

Způsob života Lidé žili v jeskyních nebo v jednoduchých oválných přístřešcích zhotovených z kostí, paroží, slabých kmenů, větví a kůží. Začal se vytvářet rod = skupina pokrevně příbuzných lidí. Dorozumívali se jednoduchou nečlánkovou řečí. Lidé začali přemýšlet o příčině smrti. Zemřelé začali pohřbívat a do hrobu jim dávali milodary: zbraně a nástroje. Do hrobů je ukládali ve skrčené poloze.

Přečtěte si ukázky a shrňte, proč byl pro pravěké lidi oheň tak životně důležitý a jak ho rozdělávali: „ Oheň je ohromná moc. Přemůže vše. Zahání zvěř. Hřeje. Opéká maso. Bez ohně nelze přežít zimu… Však jen málo scházelo – a tlupa by byla bývala bez ohně. Hlína oheň udusí. Také déšť zalije ohniště neopatrné tlupě. Oheň třeba bedlivě stříci. Uhaslý oheň už neoživne.“ MACKOVÁ, Iva a Miloš ZAPLETAL. Sachemův odkaz. První. Liberec: Skauting, 1993, s. 33. ISBN 80-85421-07-0. „Ťukl pazourkem do žlutého kamene – oj! Svítivá jiskra vylétla zářícím obloukem a zapadla ve tmě. Křísl ještě jednou –zase krásná jiskra!“

„…Huňáč tedy vzal sám do rukou pazourek i ohnivý kámen a křesal, až jiskry pršely. Za chvíli zakroužil z mechu malinký obláček dýmu a v dešti jisker se zvětšoval….“ MACKOVÁ, Iva a Miloš ZAPLETAL. Sachemův odkaz. První. Liberec: Skauting, 1993, s. 48. ISBN 80- 85421-07-0. „Zur uchopil tisový kolík a usilovným vrtáním vzbudil v kousku dřeva první jiskřičky. Ty zachytil do připraveného troudu a stálým foukáním troud rozdmýchal, že z něho brzy létaly jiskry na všechny strany, měnily se v malinké plaménky a zakusovaly se do suché trávy a tenounkých větviček.“ BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila, Lubor KYSUČAN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 2. vyd. Brno: Nová škola, 2011, s. 14. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-291-4.

Oheň Člověk rozumný už dovedl rozdělat oheň.

Otázky: 1. Kde a kdy žil člověk rozumný? 2. Které kamenné nástroje vyráběl a proč? 3. Proč se nazývá homo sapiens člověk rozumný? 4. Jakou důležitou dovednost se člověk rozumný naučil? 5. Jak to udělal? 6. Co víš o způsobu obživy, obydlí člověka rozumného?

Zdroje a citace: MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis: pravěk a starověk pro základní školy. Vyd. 4., v Práci 1. Praha: Práce, 1995, 71 s. Učebnice pro základní školy (Práce). ISBN 80-208-0337-8. BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila, Lubor KYSUČAN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 2. vyd. Brno: Nová škola, 2011, 139 s. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-291-4. Strana 9: MACKOVÁ, Iva a Miloš ZAPLETAL. Sachemův odkaz. První. Liberec: Skauting, 1993, s. 33. ISBN 80-85421-07-0. Strana 10: MACKOVÁ, Iva a Miloš ZAPLETAL. Sachemův odkaz. První. Liberec: Skauting, 1993, s. 48. ISBN 80-85421-07-0. BEDNAŘÍKOVÁ, Jarmila, Lubor KYSUČAN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 2. vyd. Brno: Nová škola, 2011, s. 14. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-291-4. Obrázky z Klipartu