Slavnostní hostiny – recepce, raut

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účtování materiálových zásob, způsob A
Advertisements

Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Pomocné stoly Střední odborná škola Otrokovice
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_PŘÍPRAVNÉ PRÁCE, STUDENÝ STŮL
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Pečení rostlinných a živočišných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Cestovní ruch – charakteristika, členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ BANKETNÍ OBSLUHA Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ
Studené předkrmy Střední odborná škola Otrokovice
Pečení – rozdělení, způsoby
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Ostatní tepelné úpravy
Vaření rostlinných potravin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena.
Potraviny rostlinného původu
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Souvislý příklad na zásoby
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Vaření živočišných potravin
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ RAUT_ CHARAKTERISTIKA
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Obst Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná. Dostupné z Metodického.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Ubytovací zařízení Střední odborná škola Otrokovice
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Použití zeleniny v kuchyni
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_SETKANI_RAUT-1_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Technika obsluhy – Příprava a obsluha rautu Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Technika obsluhy – Společenská setkání
Slavnostní hostiny Rozdělujeme podle dvou základních kritérií
Transkript prezentace:

Slavnostní hostiny – recepce, raut Střední odborná škola Otrokovice Slavnostní hostiny – recepce, raut Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Milena Michnová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Bc. Milena Michnová / Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-Mn-Tos/3-SL-1/14 Název DUM Slavnostní hostiny – recepce, raut Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Technika obsluhy Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: charakteristika recepce a rautu, jejich průběh, způsob obsluhy a doporučené pokrmy Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Recepce, raut, rautová obsluha, rautové občerstvení Datum 29. 6. 2013

Slavnostní hostiny – recepce, raut Náplň výuky Rautová obsluha Pokrmy vhodné na raut

Raut Když se řekne raut ... Rauty jsou v dnešní době nejoblíbenější formou společenského setkání spojeného s pohoštěním. Řada našich klientů volí formu rautu také proto, že raut umožňuje lehce navázat kontakty se zajímavými lidmi a dává účastníkům volnost pohybu. Rautová menu Rautová tabule nabízí širokou paletu pokrmů a může být zaměřena na delikatesy národní kuchyně hostitele. Rautové menu vždy respektuje přání milovníků masa i přísných vegetariánů. Co nesmíme opomenout Při přípravách je důležité pomyslet na výzdobu, promyšlenou organizaci průběhu večera, volbu hudby a doprovodný program.

Charakteristika rautu je volnější formou pohoštění vhodné ho pořádat pro 30 a více hostů doba konání je neomezená, od dopoledne až po pozdní večer, liší se nabízený sortiment pro všechny hosty nemusí být místo k sezení připravuje se seznam pokrmů a nápojů pokrmy a nápoje s připravují na nabídkové stoly hosté si sami překládají – obsluha pouze pomáhá některé pokrmy mohou porcovat a nabízet kuchaři na 20 – 40 hostů se počítá 1 obsluhující sortiment pokrmů má být vhodný pro konzumaci bez nožů  Druhy rautů: 1.   Klasický – podáváme pouze pohoštění 2.   Reklamní – podáváme pohoštění spojené s předvedením produktů 3.   Obchodní – pohoštění spojené s předvedením produktů  

Organizace rautu Raut – klasická forma pohoštění pomocí nabídkových stolů, hosté jsou společensky oblečeni a doba trvání rautu by neměla přesáhnout 2 hodiny. Počet míst k sezení může být nižší než počet hostů. Pokrmy na raut se nedoplňují pouze poloprázdné, mísy se skládají dohromady. K dispozici je studený stůl, cukrářský stůl, teplý bufet, kávový bufet, nápojový stůl – dle požadavku objednavatele (víno, minerální vody, ovocné šťávy, ne lihoviny). Cena rautu je stanovena předem a odvíjí se dle předpokládaného počtu hostů na rautu. Objednavatel obdrží při sjednávání akce kalkulaci což je soupis podávaných pokrmů. Před vpuštěním hostů do místnosti se doporučuje s objednavatelem provést předání rautu což je odsouhlasení pokrmů dle kalkulace a provést o tomto záznam (dodací list) s podpisy obou stran. Nápoje se zpravidla účtují dle skutečně odebraného množství a s objednavatelem se sjedná pouze sortiment.

Recepce  Recepce je slavnostnější forma rautu, používá se v diplomatických a politických kruzích průběh se řídí předem stanoveným protokolem má slavnostní zahájení hosty vítá a loučí se s nimi hostitel je povolen pozdní příchod o 15 min    Galarecepce je druh rautu s krátkým programem trvá maximálně tři hodiny je obvykle organizována ve stoje Obr. 1

Rautová obsluha Organizace práce je jednoduchá, obsluhující jsou rozděleni do tří skupin: 1.   Skupina – má na starost nabídkové stoly 2.   Skupina – provádí debaras 3.   Skupina – servis nápojů používá se nabídkových stolů (studených, teplých, nabídkových) hosté si sami vybírají a obsluhují se pro všechny hosty nemusí být místo k sezení, pohybují se po prostoru   Obr. 2

Příklad vhodných pokrmů Studený bufet 300 g / osoba Miniřízečky v trojobalu Variace domácích tlačenek Galantina z kuřete Uzená vepřová kýta s jablečným křenem krájená před hosty Variace nejznámějších Českých sýrů s jahodovou marmeládou Rybí mísa Uzený pstruh, kapr, tolstolobik, … Variace uzenin s křenem a hořčicí Teplý bufet 300 g / osoba Králík pečený po selsku s vepřovým bokem Kuřecí prsa v hříbkové omáčce Pečená kachna po staročesku Pařížské brambůrky Chlupaté knedlíky Špekové knedlíky Obr. 3

Ovoce, zelenina, saláty 150 g / osoba Rajčata sypaná strouhaným modrým sýrem Krájená zelenina Zelný salát se slaninou Pyramida z čerstvého kusového ovoce Dezerty Jablkový závin s vlašskými ořechy Tvarohový závin Řez smetanového dortu s čerstvými malinami Doplňky, omáčky Omáčky studené, teplé Dresinky k zelenině Pečivo Nápoje se zpravidla účtují dle skutečně odebraného množství a s objednavatelem se sjedná pouze sortiment. Obr. 4

Kontrolní otázky Charakteristika rautu Organizace rautu Rozdíl mezi recepcí a rautem Rautová obsluha Vhodné pokrmy na rautu

Seznam obrázků Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Gustav Salač, MVDr. Milan Pribula, Hana Sedláčková: Technika obsluhy a služeb, SNP – pedagogické nakladatelství, Praha, 1996. ISBN 80-85937-10-7 [2] Gustav Salač: Stolničení, nakladatelství učebnic Fortuna 2001, Praha, 2001. ISBN 8O-7168-752-9

Děkuji za pozornost