Tomáš Sýkora GOPAS, a.s. tomas.sykora@gopas.cz Úskalí e-learningu Tomáš Sýkora GOPAS, a.s. tomas.sykora@gopas.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Advertisements

Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
Informační a komunikační technologie ve vzdělávání II. E-learning II. Ročník studentské vědecké konference Aktuální problémy pedagogiky ve výzkumech studentů.
Podnikové informační systémy Úvod
Rapid e-learning (REL): sílící trend Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc akademie distančního vzdělávání.
Learning management system Zdeněk Jelínek. Learning management systém LMS- systém řízení studia – Learning management systém Je to soubor nástrojů pro.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Virtuální učebna aneb „webinář“.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodná výpočetní základna Ladislav Šolc Microsoft, s.r.o. Solution.
Člen skupiny HVB Group E- HVB Bank Petra Slabá, HVB Bank Czech Republic a.s. Lucie Melicharová, learn2grow s.r.o.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO
>>. CONSULTECH Kritéria posuzovaná při zavádění e-learningu ve firmě Ing. Erik Dianiš ConsulTech s.r.o.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
O2 Car Control Tomáš Trejbal Manažer marketingu pro korporátní zákazníky V Brně dne 9. června 2009.
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Koncepce IQ Industry jako součást aktivit rozvoje HR Alexandr Jakobe Projektový manažer, oddělení AfterCare 1.října 2008.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Cloud Computing - efektivní a transparentní provoz organizace pro každého (Jakub Fiala, Miroslav Čejka GORDIC ® )
Představení klubu manažerů
Přínosy projektu „Vybudování jádra a realizace systému vzdělávání pro Středisko informací a vzdělávání v elektronickém zdravotnictví“ CZ.2.17 /
MoodleMoot.cz 2011, Ostrava, PragoData Consulting, s.r.o. 1 Moodle a okolní svět Ing. Marek Kocan.
Příprava VŠB-TU Ostrava na práci v e-learningu Jan Kopečný, Adrian Jankovský.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
CIS Cizinecký informační systém
Vzdělávání bez omezení … vzdělávání po internetu Radek Hořeňovský, Capital Consulting Capital Expert E-learning jako nástroj.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Období snižování nákladů, důvody ke vzdělávání a jejich zřetelnost Hynek Rais Česká pojišťovna.
Využití informačních a komunikačních technologií (ICT) Informační systémy ve státní správě.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Využití procesního řízení při správě nemocničního informačního systému ve VFN Všeobecná fakultní nemocnice Jiří Haase 20. května 2003.
Nové formy vzdělávání zaměstnanců ve veřejné správě
Špička v každém směru IT 3 Podpora obchodování s elektrickou energií SOAP komunikace Seminář AEM 30. května 2006.
Příležitost pro partnery s Windows 7 Lukáš Křovák Produktový manažer divize Windows
Hledání rovnováhy mezi podnikatelským subjektem a zákazníkem Seminář ČMS Říjen 2012.
IBM Global Services © Copyright IBM Corporation 2002 Internet ve státní správě a samosprávě, Programy „Blended Learning“ pro zaměstnance.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Období snižování nákladů Důvody proč vzdělávat a jejich zřetelnost Hynek Rais Česká pojišťovna 22. července 2004.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
InSITE - between you and information Doporučení a možná řešení analýzy vzdělávacích potřeb v roce 2005 Hynek Rais, ředitel pro poradenství inSITE, s.r.o.
Sales & Consulting IGS, Czech Republic © 2005 IBM Corporation Optimalizace a sdílení informací ve státní správě Pavel Hrdlička.
Vratislav Paulík ředitel projektů
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Několik námětů a otázek k zamyšlení a výběru
Copyright © 2005 Accenture All Rights Reserved. Accenture, its logo, and High Performance Delivered are trademarks of Accenture. Představení společnosti.
Profil manažera vzdělávání EGON centra VS Benešov,
Informační systémy v personálním řízení
Vzdělávací informatika. oblast výzkumu reprezentující konvergenci aspektů informační vědy, informatiky, pedagogiky a technologie vzdělávacích systémů.
© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice e-Education Andrea Barešová Account.
Personální plán pro podnikatelský plán
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Crux information technology, s.r.o. Ostravská universita, information technology.
ICT – TEORIE A PRAXE – ŠKOLY A FIRMY Miloš Maryška, Katedra informačních technologií, VŠE Praha
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Efektivní Knowledge management
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Česka spořitelna je členem Erste Group
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Transkript prezentace:

Tomáš Sýkora GOPAS, a.s. tomas.sykora@gopas.cz Úskalí e-learningu Tomáš Sýkora GOPAS, a.s. tomas.sykora@gopas.cz

Problémy v komunikaci Nepřehlednost a velké množství pojmů ILT, HBI, LBI, AICC, ADL, SCORM, DLI, WBT, CBT, IMS, MIT, LDAP, IEEE, JIT, … Komunikační bariéry mezi specialisty, kteří se spolu díky e-learningu učí komunikovat: Manažeři lidských zdrojů a vzdělávání Manažeři informačních technologií Specialisté na e-learning Fenomén „odborníků“ na e-learning Teoretici, kteří si e-learningové technologie v praxi nezkusili, neumějí se je v praxi představit, ale radí jak na to.

Problémy v očekávání Různé priority: Různé cíle (ve firmách): Firem, vysokých škol, veřejné správy Různé cíle (ve firmách): Vedení firmy (vyšší efektivita práce, úspora nákladů a času) HR manažeři (kvalitní vzdělávací projekty, přehled o vzdělávacích aktivitách a měření znalostí) IT specialisté (konzistentní systémové prostředí, bezpečnost) Uživatelé (pomoc při řešení aktuálních problémů, motivace) Problém vybrat správné řešení

Správné řešení? HR Manažeři zaměstnanci Vedení firmy LMS TBT Klasické vzdělávání IS ILT HR ILT Technologické vzdělávání Synchronní technologie FM CBT Asynchronní technologie WBT zaměstnanci Vedení firmy

Technologické standardy Nejednotnost standardů pro e-learning Definice formátu kurzů, testů, uživatelů, výsledků, …. Definice formátu dat pro výměnu dat mezi jednotlivými technologiemi Definice formáty dat pro výměnu informací mezi technologiemi a Management systémy. Standardizační organizace Instructional Managment Systems Project (IMS) IEEE Learning Technology Standards Commitee (IEEE LTSC) Advanced Distributed Learning (ADL) Alliance of Remote Instructional Authoring and Disttribution Networks for Europe (ARIADNE) Airline Industry CBT Commitee (AICC)

Nabídka na trhu Nabídka jednotlivých technologií e-learningu je v celosvětovém měřítku rozsáhlá a nepřehledná LMS – min. 100 Nabídka technologií v ČR Systémoví integrátoři nemají zkušenosti s instalací velkých systémů a jejich integrací do podnikových IS Neexistuje kvalitní český obsah multimediálních asynchronních kurzů (zatím pouze několik kurzů na míru) Jste-li mezi prvními bude se na vás dodavatel učit

Investice Learning Management Systems (LMS/CMS): Tvorba vs. koupě? Tvorba na OpenSource platformě (např. Prometheus) Koupě a úprava na míru Provoz? Interně Outsourcing Využití služeb Application Service Providers

E-learning? Potřebujeme skutečně e-learning? Jaká je návratnost investic do e-learningu? Je čas začít s e-learningem již dnes? Jsou k dispozici vhodné technologie? Jsou k dispozici znalí odborníci? Je k dispozici dodavatelé kvalitního obsahu?

Tomáš Sýkora GOPAS, a.s. tomas.sykora@gopas.cz http://e-learning.gopas.cz Tomáš Sýkora GOPAS, a.s. tomas.sykora@gopas.cz