Rozmnožovací soustava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rostliny okolo naší školy
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VÝPRAVA DO VESMÍRU Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Biologie dítěte PhDr. Pavla Pikardová.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Pří_059_Rozmanitost přírody _Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
ZMĚNY V ŽIVOTĚ ČLOVĚKA 6. ROČNÍK
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Těhotenství, dětství a dospívání
Chráněná území v České republice
Opakování – vesmír, sluneční soustava
VYLUČOVACÍ a ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Rozmnožovací soustava
PS muže a ženy Emma Pecháčková Prenatální vývoj
Rozmnožovací sousta va Popis a funkce rozmnožovací soustavy
Obojživelníci - ocasatí
Pří_227_Savci_Vývoj lidského plodu Autor: Mgr. Martina Vaculová
VODA – ZÁKLADNÍ PODMÍNKA ŽIVOTA
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Opakování – vesmír, sluneční soustava
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
SOUSTAVA VYLUČOVACÍ Vylučovacím ústrojím savců jsou párové ledviny
Ženská pohlavní soustava
Vnitřní ústrojí psa domácího
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Vnitřní ústrojí psa domácího
Rozmnožovací soustava 5. ročník
Pří_023_Rozmanitost přírody _Ropa Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Vlci Pří_087_Rozmanitost přírody_Vlci Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Pří_083_Rozmanitost přírody_Brouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Pří_081_Rozmanitost přírody_Denní motýli Autor: Mgr. Marie Boučková
Pří_059_Rozmanitost přírody – Třídění rostlin Autor: Mgr. Marie Matušů
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Rozmnožovací soustava ženská Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_15_Rozmnožovací soustava.
N ÁZEV ŠKOLY : ZŠ Š TĚTÍ, O STROVNÍ 300 A UTOR : M GR. Š TĚPÁNKA B ERANOVÁ D ATUM : Č LOVĚK A JEHO SVĚT, ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ. N ÁZEV MATERIÁLU.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
POHLAVNÍ SOUSTAVA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
FUNKCE = zajištění rozmnožování a uchování genetické informace.
POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY ZŠ Hejnice - M. Hradil. Funkce: 1. 1.Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry vaječníků Produkce pohlavních hormonů – který?
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Pohlavní soustava - žena
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Pohlavní soustava Pětilístek spermie
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_12_PRENATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
Pří_084_Rozmanitost přírody_ Pavouci Autor: Mgr. Marie Boučková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
10 pohlavní soustava ženská
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Rozmnožovací soustava - žena TÉMATICKÝ CELEK:
Pohlavní soustava ženy
VÝVOJ JEDINCE opakování
Třídění živých organizmů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_11_ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA TÉMA:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Rozmnožovací soustava
Transkript prezentace:

Rozmnožovací soustava Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Rozmnožovací soustava Pří_098_Člověk a jeho zdraví_Rozmnožovací soustava Autor: Mgr. Marie Boučková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro práci za pomoci počítače s interaktivní tabulí. Je součástí tématického okruhu „Člověk a jeho zdraví.“ Materiál je v souladu s osnovami vyučovacího předmětu přírodověda a ŠVP pro základní vzdělávání ZŠ Slušovice. Je určený k vyvozování nového učiva, opakování a procvičování učiva. V prezentaci se žáci seznámí s rozmnožovací soustavou u člověka. Tento materiál vznikl ze zápisů autora jako doplňující materiál k učebnici: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: Člověk a jeho svět. Bratislavská 23d, 602 00 Brno: NOVÁ ŠKOLA s.r.o., 2011. ISBN 978-807289-301-0. Je určen pro předmět Přírodověda 5. ročník

Rozmnožovací soustava 1. Přírodověda 5.ročník Rozmnožovací soustava

Rozmnožovací soustava Všechny živé organismy mají schopnost rozmnožovat se. Bez této schopnosti by všechny vyhynuly. Rozmnožování umožňuje rozmnožovací soustava. Tvoří ji pohlavní orgány s pohlavními žlázami. Rozmnožovací soustava se liší podle pohlaví. U žen jsou tvořeny pohlavní buňky ve vaječnících. U mužů jsou tvořeny pohlavní buňky ve varlatech. Pohlavní buňky žen se nazývají vajíčka. Pohlavní buňky mužů se nazývají spermie.

Oplození Ke vzniku nového života je nutné spojení ženské pohlavní buňky (vajíčka) a mužské pohlavní buňky (spermie). Tento děj se nazývá oplození. Po oplození vzniká v těle matky zárodek člověka, který je velký jako špendlíková hlavička. Zárodek se postupně v matčině těle vyvíjí v plod. Vývoj trvá 9 měsíců a nazývá se těhotenství. Pak následuje porod, kdy matka porodí dítě. Člověk se narodí buď jako chlapec, nebo jako dívka. Pohlaví člověka je patrné podle stavby pohlavních orgánů.

Spermie pronikající do vajíčka 2.

Uložení plodu v těle matky 3. Uložení plodu v těle matky

Pohlavní soustava ženy 4. Pohlavní soustava ženy

Pohlavní soustava muže 5. Pohlavní soustava muže Penis Varle

Dospívání - puberta V období dětství nejsou pohlavní orgány zcela vyvinuty a nejsou v činnosti. Během dospívání se děvčata mění v ženy a chlapci v muže. Dítě se postupně mění v dospělého člověka. Období dospívání je doprovázeno tělesnými i duševními změnami. V mužských i ženských pohlavních orgánech vznikají hormony. V období dospívání začínají hormony výrazně ovlivňovat vzhled budoucího muže a ženy. V období dospívání dochází ke vývoji pohlavních orgánů. Pohlavní orgány začínají produkovat pohlavní buňky. Člověk se může začít rozmnožovat.

Změny v pubertě u dívek Výrazné zvětšování prsů a vývoj prsních žláz. Rozšiřování boků těla. Růst ochlupení v oblasti pohlavních orgánů a v podpaží. Mezi 11.-15. rokem se ve vaječnících začínají vytvářet ženské pohlavní buňky - vajíčka. Vajíčka sestupují jednou za měsíc vejcovody do dělohy. Sliznice dělohy se silně prokrvuje a připravuje se na přijetí oplozeného vajíčka. Pokud nedojde k oplození vajíčka, část nevyužité děložní sliznice se odloučí a je odplavena z těla ven. Tento děj se nazývá menstruace a trvá několik dní. Pravidelné změny, které prodělává děložní sliznice, tvoří menstruační cyklus trvající nejčastěji 28 dní.

Změny v pubertě u chlapců Růst vousů na obličeji. Zvětšování hrtanu. Růst chlupů na hrudi a v podpaží. Rozšiřování ramen a hrudníku. Zvětšování penisu. Růst ochlupení v oblasti pohlavních orgánů. Mezi 13.-15. rokem života je dokončen vývoj pohlavních orgánů - varlat. Ve varlatech se vytváří pohlavní buňky - spermie. Spermie při pohlavním styku procházejí chámovody do močové trubice a opouštějí tělo.

Opakování Jak se nazývají pohlavní buňky ženy? vajíčka spermie varlata

Opakování Jak se nazývají pohlavní žlázy muže? spermie vaječníky varlata

Opakování 9 měsíců 2 roky 3 měsíce Jak dlouho se přibližně vyvíjí plod v těle matky před porodem? 9 měsíců 2 roky 3 měsíce

Opakování varlata a vaječníky spermie a vajíčko spermie a varlata Které buňky musí splynou, aby v těle matky vznikl zárodek? varlata a vaječníky spermie a vajíčko spermie a varlata

Opakování sublimace menstruace destrukce Jak se nazývá jev, při kterém každý měsíc opouští tělo ženy neoplozené vajíčko? sublimace menstruace destrukce

Opakování vaječníky spermie varlata Jak se nazývají pohlavní žlázy ženy? vaječníky spermie varlata

Obrázky: Zdroje použitých materiálů: Soubor:Dolina Miętusia a2.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on 6. 7. 2006 [cit. 2012-11-18]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dolina_Mi%C4%99tusia_a2.jpg File:Sperm-egg.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on 28. 4. 2011 [cit. 2013-08-15]. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sperm-egg.jpg File:Placenta system.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on 7. 7. 2012 [cit. 2013-08-15]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Placenta_system.svg File:Scheme female reproductive system-cs.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on 1. 9. 2008 [cit. 2013-08-15]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scheme_female_reproductive_system-cs.svg File:Male anatomy blank.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on 5. 2. 2010 [cit. 2013-08-15]. Dostupné z: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Male_anatomy_blank.svg

Text: Zdroje použitých materiálů: MATYÁŠEK, Jiří, Věra ŠTIKOVÁ a Josef TRNA. Přírodověda 5: Člověk a jeho svět. Bratislavská 23d, 602 00 Brno: NOVÁ ŠKOLA s.r.o., 2011, str. 66 - 67. ISBN 978-807289-301-0. Rozmnožovací soustava. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, last modified on 31. 7. 2013 [cit. 2013-08-14]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozmno%C5%BEovac%C3%AD_soustava