Struktura třetího tématu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RANÝ STŘEDOVĚK.
Advertisements

Shrnutí učiva raného středověku
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Dávní Slované Eliška Rybová.
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
Christianizace Evropy v raném středověku
Stěhování národů a barbarské státy
Raný středověk 5. – 11. století
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Vytváření středověké evropy
Jaké téma podle vás budeme dnes probírat?
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Dějepis Raný středověk 2.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Středověká kultura Románský sloh
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Oprava testu.
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
KŘESŤANSTVÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Franská říše.
Doba římská Germáni Zdroj:
Francká říše.
Kristýna Leknerová, Šárka Věčorková
STRUKTURA DRUHÉ PŘEDNÁŠKY. ASKEZE A MNIŠSTVÍ VE STARÉ CÍRKVI Počátek – konec 3. století Anachorectví Cenobitství První kláštery Velcí otcové mnišství:
STRUKTURA PŘEDNÁŠKY CLUNY A REFORMNÍ PROUDY V 10. STOLETÍ GREGORIÁNSKÉ REFORMY.
Středověk Stěhování národů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0102.
STRUKTURA PŘEDNÁŠKY JUSTINIÁN A BOJ O OBRAZY. Východořímská říše a církev Spjatost byzantské říše s římskou říši. Dějinný význam Konstantinopole. Termín.
Slované.
Byzantská říše Důležité pojmy
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
 Markéta Slapničková, HKS, 3. ročník Thomas Cahill.
Raný středověk – centra: Itálie 5.–6. stol. barbarské nájezdy, germánské vlivy ostrogótská říše, Theodorich: Boethius, Cassiodorus sermo vulgaris, ale.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Francká říše (Franská říše). Stěhování národů Naprostý chaos, divoké kmeny, bitvy OdoakerOdoaker Attila Bič boží Vandalové v Římě.
EU peníze středním školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vypracoval Jáchym Jedlička
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Slované 7. ročník.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_08
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
VIKINGOVÉ Seveřané = Skandinávie (Norsko, Švédsko, Dánsko, Island)
Počátky Anglie.
Stěhování národů Zánik římské říše.
Byzantská říše.
Historické počátky středověké Evropy
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
"první významný stát ve středověku"
Francká říše.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Význam křesťanství ve středověku
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Stěhování národů Zánik římské říše.
Transkript prezentace:

Struktura třetího tématu CÍRKEVNÍ DĚJINY – součást teologického kompendia

CÍRKEV V DOBĚ STĚHOVÁNÍ NÁRODŮ Stěhování národů – období 4.-7. století; vysvětlení termínu, příčiny stěhování národů. Základní rozdělení germánských kmenů. Ariánské národní církve – vysvětlení termínu

Přijetí křesťanství kmenem gótů PŘIJETÍ KŘESŤANSTVÍ OSTROGÓTY A VISIGÓTY. Charakteristika církve a podoby víry ve visigótské a ostrogótské říši. (Wulfila – apoštol Gótů a jeho dějinný význam. Codex Aureus. Pokřtění Fritigera. Přestup krále Rekkarreda ke katolické víře. Období vlády ostrogótského krále Theodericha.)

Přijetí křesťanství kmenem FRANKŮ a obrácení germánů na obecnou katolickou víru Pokřtění Chlodvíka biskupem Remigiem v Remeši roku 496 a okolnosti spojené s jeho křtem na základě Kroniky Franků (Řehoř z Tours). Politické a církevně-politické důsledky přijetí obecné katolické víry pro budoucí úlohu Franků. -------------------------------------------------------------- Obrácení ostatních Germánů na obecnou katolickou víru – Visigótů, Burgundů, Langobardů, Švábů.

IROSKOTSKÁ MISIE Podoba křesťanství a církve v období 4. stol. – 9. stol. – Anglie, Irsko, Skotsko. Podoba křesťanství a církve v období 4. stol. (Anglie, Irsko), biskupství v Yorku, Londýně; synoda v Arles. Počátek 5. století – odsun římských posádek z ostrovů, příchod kmenů Anglů, Sasů a Jutů. Důsledky těchto událostí pro stav křesťanství a církve. Rok 429 – Celestin I. vysílá jáhna Palladia k obrácení Britů na katolickou víru – počátek nové christianizace. Působení sv. Patricka (život a dílo). Misie z podnětu papeže Řehoře Velikého a její průběh (vyslání opata Augustina, charakteristika jeho korespondence s papežem). Průběh christianizace.

Působení Kolumbána, Kiliána a Eustasia ve Franské říši a mezi Bavory, Alemany. Klášter v Luxeuil. Působení Havla a klášter v St. Gallen. Další významní misionáři 6. – 8. století. Wilibrord, Pirmin, Corbinián, Fridolin, Vendelín, Rupert, Jimram. Působení, život a dílo svatého Bonifáce. Christianizace severských zemí. Význam opatství Corvey a mnicha Ansgara (působení, život a dílo v souvislosti c šířením křesťanství)

MISIE MEZI SLOVANY OBDOBÍ 8. – 11. STOLETÍ. Církevně politický význam Konstantinopole. Obrácení na křesťanskou víru Chorvatů, Srbů a Bulharů. Apoštolové Slovanů – Cyril a Metoděj v kontextu christianizace Slovanů. Přijetí křesťanství u východních Slovanů (vznik Kyjevské říše, obrácení kněžny Olgy, křest kyjevského knížete Vladimíra a rozvoj křesťanské víry a církve za Jaroslava Moudrého).