Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

PRIMO na UK Mgr. Irena Baranayová SUAleph,
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Dana Sigmundová Kde jinde hledat elektronické časopisy aneb práce s databázemi JSTOR, EZB, Oxford a Cambridge Journals ÚK FSS MU, Ústřední.
Nikola Dynybylová Odborné časopisy a článkové databáze aneb odbornou práci jedině s kvalitními zdroji FSS MU, a Ústřední knihovna FSS.
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Setkání uživatelů SFX E-knihy na UK volně dostupných titulů předplácených titulů --> e- knih.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
3. setkání českých uživatelů systému DSpace 19. května setkání českých uživatelů systému DSpace 19. května 2010 Dspace na UTB na půl cesty k cíli.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Digitální repozitář eVŠKP na Univerzitě Karlově v Praze v roce 2007 Mgr. Eva Březinová Brno,
Elektronické informační zdroje Přírodovědecká fakulta.
110 let služby české historické obci Projekt Bibliografie dějin Českých zemí Věra Hanelová INFORUM ročník mezinárodní konference o profesionálních.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
Elektronické knihy a časopisy v nabídce významných vydavatelů a agregátorů Filip Vojtášek Albertina icome Praha.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Dana Sigmundová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Dana Mazancová Metalib aneb jak vyhledávat (skoro) ve všech (multi)oborových databázích současně? ÚK FSS MU, 8. a Ústřední knihovna FSS MU.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Miroslav Bartošek ÚVT MU x KIC MU
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
Dana Mazancová Databáze Sage ÚK FSS MU, 25. a Ústřední knihovna FSS MU.
Nikola Dynybylová Jediný a jedinečný Sage ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Informační systémy na FHS UK
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Metalib Knihovna FSS MU Osnova EIZ – co, proč, kde Metalib – SFX – Uživatelské konto (Můj prostor) – Vyhledávání – Portál elektronických.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Konsorcia knihoven a knihovnické systémy pro jejich podporu Martin Ledínský Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní techniky
Základy práce s informačními zdroji SPR155 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 25. listopadu 2015.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty PSY Mgr. Veronika Šléglová Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední knihovna.
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) Mgr. Tereza Šorejsová, Mgr. Daniela Nová Seminář E-knihy I v NTK.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVES
Irena Baranayová Knihovna společenských věd T.G. Masaryka
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ENS122
Ústřední knihovna FSS MU Úvod do elektronických informačních zdrojů
Ústřední knihovna FSS MU
ÚVOD DO ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Ing. Jiří Pavlík Univerzita Karlova - Ústav výpočetní techniky
Paměťové instituce v CADR a SK ČR
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty MVZ221
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Transkript prezentace:

Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK

CKIS obecně Zrod 2004, systém Aleph 500 Technická a metodická podpora ÚVT Zapojeno všech 17 fakult UK a 3 mimofakultní pracoviště Zhruba 1,1 mil. záznamů monografií, seriálů, analytických záznamů, VŠ prací a e-zdrojů

E-zdroje v CKIS Zpřístupnění e-zdrojů v prostředí knihovního katalogu pro větší komfort uživatelů – není nutné odcházet z katalogu pro nalezení zdroje Zpřístupněny e-books, e-journals, preprinty a separáty (obvykle v rámci modulu Studijní literatura) a odkazy na VŠ práce v elektronické podobě

E-books Kolekce e-books nakoupeny pro celou UK (např. Gale Virtual Reference Library) nebo jednotlivě v dílčích knihovnách UK Marc záznamy od producentů importovány po nutných úpravách do katalogu (netýká se předmětových hesel a poznámek)

E-journals Pravidelné importy pomocí technologie SFX, záznamy obohacené službou MarcIt! Zatím celouniverzitně přístupné časopisy, importy časopisů předplácených v jednotlivých knihovnách UK jsou ve finální fázi (pomocí Verde/SFX) Pouze předplácené časopisy z databází, volně dostupné zdroje odstraněny (uživatelé hledají pomocí jiných služeb - Google)

Vzdálený přístup Většina zdrojů zpřístupněná přes IP adresy Vzdálený přístup buď pomocí VPN nebo EZProxy Je plánované propojení Alephu s LDAP – uživatel nebude muset nic instalovat ani se přihlašovat do EZProxy, bude stačit se přihlásit do svého uživatelského konta

Studijní literatura Modul Studijní literatura v Alephu – vyhledávání literatury dle předepsaných kurzů v daném semestru Provozuje 1.LF a 2.LF Součástí mohou být i preprinty a separáty v elektronické podobě

VŠ práce Propojení s Digitálním univerzitním repozitářem, možnost prohlížení e-verzí prací přímo z CKIS Omezeno na IP adresy UK Propojení pomocí pole 856

Digitální univerzitní repozitář Budován od 2007 v systému DigiTool Původně pouze eVŠKP, později rozšířeno i o preprinty, separáty, odborné časopisy vydávané na UK, statě ze sborníku, grantové a technické zprávy, historické mapy PřF a historické listiny Archivu UK v elektronické podobě, plánuje se rozšíření o studijní materiály Plánuje se synchronizace s CKIS pomocí technologie OAI a Z39.50 a vzdálený přístup pomocí LDAP

Děkuji za pozornost