Měření původního extraktu mladiny Jana Olšovská Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Zvíkovské Podhradí, 20.3.2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
Advertisements

Optické metody Metody využívající lom světla (refraktometrie)
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
Národní informační středisko
Radegast nefiltrovaný ležák
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
Test akutní toxicity na rybách
Sladařský ústav Brno VÚPS, a.s. (P 6)
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Téma: Fyzikální veličiny – hustota
Parametrizace procesů – Výroba sterilních injekcí
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
vyjádření koncentrace a obsahu analytu ve vzorku
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
M E T O D Y H O D N O C E N Í K O S M E T I C K Ý C H P Ř Í P R A V K Ů V Č S N Ing.Karel Janeš, CSc.
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Autor: Ing.Holenda Jiří
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
BC_EHK_N Externí hodnocení kvality (EHK) Petr Breinek.
Projekt z PA104 Richard Benkovský (139912, Jan Horák (143443, Miroslav Ligas (139542, Tomáš.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
1 Název celé následující kapitoly Řízení hospodárnosti režijních nákladů.
Rozbor procesů II. Parametrizace procesů – Výroba sterilních injekcí pd
HODNOCENÍ ANALYTICKÝCH DAT JAN TŘÍSKA CENTRUM VÝZKUMU GLOBÁLNÍ ZMĚNY AV ČR ČESKÉ BUDĚJOVICE.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
HACCP.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hustota
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
MARKETING. Marketing Metoda řízení, při níž se zaměřujeme na potřeby zákazníků 1. výběr vhodné cílové skupiny 2. výběr marketingových nástrojů.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni Prezentace výstupů Praha,
Fyzikálně chemické analýza A. Dufka  Chemická analýza  Diferenční termická analýza (DTA)  Stanovení pH betonu ve výluhu  Rentgenová difrakční analýza.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Senzorická analýza Katedra kvality zemědělských produktů Ing. Lenka Zárubová.
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Rozlišování látek podle vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potravinářská legislativa pro pivo
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Využití regionálních surovin jako zdroje antioxidantů pro zvýšení zdravotní prospěšnosti potravin (projekt NAZV, Qj ) Farmářská burza –
VŠCHT Praha Ústav konzervace potravin říjen 2017
Extrakt piva Jana Olšovská
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Systém vážení filtrů PM10 a PM2,5
Transkript prezentace:

Měření původního extraktu mladiny Jana Olšovská Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. Zvíkovské Podhradí, 20.3.2015

Proč analyzovat pivo (suroviny, meziprodukty)? Technologické aspekty kvalita/cena surovin (chmel, slad, ječmen) standardnost výroby (suroviny, meziprodukty, pivo) nové receptury řízení provozu, zjištění podstaty technologické závady… Legislativní aspekty původní extrakt mladiny (stupňovitost) – odvádění daně z alkoholu (V. č. 353/2003 Sb.) označování výrobku – „Nařízení o poskytování informaci spotřebitelům“ (EU č. 1169/2011) zdravotní tvrzení (obsah cukru, lepku…) bezpečnost výrobku – cizorodé látky (V. č. 110/1997 Sb.) Autenticita značky - falzování značky stabilita senzorického profilu Zvíkovské Podhradí, 20.3.2015

Stanovení extraktu sladiny/mladiny Extrakt mladiny tvoří rozpuštěné látky, které přešly do roztoku při rmutování a varním procesem ze surovin sladu surogátů (škrobnatých a neškrobnatých náhražek chmele (chmelových preparátů) Stanovení extraktu (sladiny, mladiny) sacharometr (průběžné kontroly várek) pyknometr (pracné, relativní hustota odpovídá hm. zlomku %) denzitometr (=hustoměr) refraktometr Zvíkovské Podhradí, 20.3.2015

Stanovení původního extraktu mladiny v pivu Alkohol (% hm) Skutečný extrakt – nezkvašený extrakt po oddestilování alkoholu a doplněním vzorku vodou na původní objem (% hm) Zdánlivý extrakt – extrakt piva po odstranění CO2 (% hm) Původní extrakt mladiny – procentový obsah extraktu před zakvašením (= stupňovitost % hm) <7 % - lehká piva 7,00-10,99 % - výčepní piva 11,00-12,99 % - ležáky >13 % - speciály z Ballingova vzorce lze zpětně zjistit původní extrakt mladiny Zvíkovské Podhradí, 20.3.2015

Nauka o atenuaci Karel Balling, 1848 – nauka o atenuaci rektor pražské polytechniky 1865-1866 dodnes platné vzájemné vztahy mezi extraktem původní mladiny a finálním složením piva vymezil význam prokvašení piva odvodil látkovou bilanci ze sumárního rovnice ethanolového kvašení a na základě vlastních experimentů glukosa  2 ethanol + 2 CO2 + nárůst kvasnic Zvíkovské Podhradí, 20.3.2015

Stanovení extraktu a alkoholu Metoda destilační: pivo se předestiluje, předloha i destilační zbytek se dováží, stanoví se hustota (pyknometrem, hustoměrem nebo denzitometrem). V tabulkách se zjistí obsah zdánlivého extraktu, skutečného extraktu a alkoholu. Podle Ballingova vzorce se spočítá původní extrakt mladiny (stupňovitost). Metoda refraktometrická: lom paprsku při přechodu z opticky řidšího média (piva) do opticky hustšího (prisma) je funkcí koncentrace alkoholu a extraktu piva, teploty a vlnové délky z příslušných rovnic se spočítá původní stupňovitost nemusí se zcela shodovat s výsledky referenční destilační metody Automatické analyzátory: a) stanoví hustotu (denzitometricky) b) stanoví obsah alkoholu (NIR) c) příslušné výpočty se provedou automaticky Zvíkovské Podhradí, 20.3.2015

Stanovení automatickým analyzátorem – Anton Paar Alkohol – Alcolyser spektroskopie v blízké IČ (NIR = Near Infrared Red) Extrakt - Denzitometr oscilující U-trubice elektronicky rozkmitána frekvence vs. hustota Menší hustota  vyšší frekvence Zvíkovské Podhradí, 20.3.2015

Automatická analýza piva na VÚPS Anton Paar DMA 4500 Komplexní výstup Alkohol - w/w, v/v Extrakt – původní, zdánlivý, skutečný Prokvašení (zdánlivé skutečné) (%) Energetická hodnota (kJ/100 ml) Příklad: běžný český ležák původní extrakt: 11,76 % skutečný extrakt: 4,07 % zdánlivý extrakt: 2,24 % alkohol objemový: 5,05 % prokvašení skutečné: 65,35 % prokvašení zdánlivé: 80,93 % energetická hodnota: 177 kJ/100 ml Zvíkovské Podhradí, 20.3.2015

Návaznost měření – záruka správné hodnoty zajištění správných výsledků – mezilaboratorní porovnávací zkoušky výběr kontrolní laboratoře pro stanovení mladiny (pro celní správu) - systém kontroly kvality akreditace pravidelná úspěšnost v MPZ Výsledky VÚPS, Praha Zvíkovské Podhradí, 20.3.2015

Pozvánka do Senzorické laboratoře Senzorický seminář I – základní (2900,- Kč, trvá 6 hod) výuka posouzení kvalitativních parametrů piva vyhodnocení technologické příčiny vady piva na základě senzorického posouzení Senzorický seminář II – pokročilý (1390,- Kč, trvá 3 hod) opakování, rozšíření, pravidelné trénování senzorických schopností Degustační zkoušky (4 600,- Kč, trvá 5 hod) ověření schopnosti účastníků, zda jsou na profesionální úrovni schopni senzoricky hodnotit pivo úspěšní uchazeči dostanou osvědčení platné 5 let vhodné pro pracovníky pivovarů, opravňuje posuzovat pivo na soutěžích ČSN EN ISO 8586, ČSN ISO 8589 Kontakt: olsovska@beerresearch.cz, www.beerresearch.cz Zvíkovské Podhradí, 20.3.2015