ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
Advertisements

Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Monitor Projekt Gymnázia Nymburk podpořený z prostředků ESF.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
© Radek Maca1 Změny ve věcném standardu odbor 55 - SIPVZ Standard informačních a komunikačních služeb.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
Školní poradenské pracoviště
Řízení přístupových práv uživatelů
Školní Internetový Informační Portál ŠIIP, ZŠ Vrchlického, Liberec © 2006 Ondřej Peřina představení prvního roku projektu projekt SIPVZ č. 0358P
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
© Radek Maca1 SIPVZ po roce 2006 …. © Radek Maca2 SIPVZ se mění: Programy  Projekt  Proces PI.PII.PIII. dle - UV č. 402/2004, č. 792/2004, - zákona.
Strategie řízení informačních a komunikačních služeb ve škole PROČ ?
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
Studium k výkonu specializovaných činností: Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
© Radek Maca1 Úvod do strategie řízení. © Radek Maca2 Hlavní oblasti činností ve škole Škola (šk. zařízení) vzdělávání (služby) uplatnění (trh)řízení.
Základní škola Mendelova Adresa: ulice Einsteinova 2871, Karviná - Hranice Na škole pracuje: 30 učitelů 3 vychovatelé ŠD 2 asistentky pedagogů 16.
© Radek Maca MSK Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ pro nový školský zákon.
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
STRATEGIE ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE ICT VE ŠKOLE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Minimální preventivní program školy
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
© Ing. V. Šebek, CSc. Řízení projektů a podnikových procesů 1/9 9. Tvorba modelů v procesně řízeném podniku  Způsoby modelování  Základní postupy a role.
Profesní rozvoj řídících pedagogických pracovníků k zajištění rozvoje služeb ICT ve škole Radek MacaKSM2 – Obhajoba závěrečné práce Mgr. Radek Maca.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
© Radek Maca1 SCO 2005, Radek Maca odbor 55 - SIPVZ SIPVZ a nový školský zákon.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/ Příjemce podpory: Vysočina Education Partner projektu: Kraj Vysočina Rozpočet projektu: ca ,- Kč.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách „Kvalitní škola“ Základní škola M. Choceňského,
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Zákon č. 561/2004 Sb. (školský zákon) vyjmenovává pravomoci zřizovatele, ředitele a školské rady Zřizovatel vydává zřizovací listinu školy; rozhoduje o.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
9. Tvorba individuálního plánu
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Pravidla financování v roce 2006 odbor 55 - SIPVZ
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
9. Tvorba individuálního plánu
Centrum celoživotního vzdělávání Pedagogické fakulty Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem 2017/2018.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Informace o projektu IKAP
Model intenzivní podpory
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca

ředitel Zástupci, vých. poradce, koordinátoři ŠVP, ICT Vedoucí metodici vzděl. oblastí vedoucí jídelny vedoucí domova mládeže, … Zaměstnanci pedagogičtí pracovníci provozní pracovníci externisté Uživatelé děti, žáci, studenti rodiče veřejnost Postavení procesu integrace ICT ve škole provoz administrativa řízení výuka PR Užší vedení Širší vedení Výkonní pracovníci „Zákazníci“ ČjM Ze atd. p r o c e s i n t e g r a c e I C T

Role - ředitele, - ICT koordinátora – metodika, - správce sítě RVP, standard ICT (pravidla a kompetence) ŠVP (plán činnosti školy) výukové materiály strategické cíle operační cíle ředitel ICTK metodik výchozí stavprocesy plnění cílů předmětové komise vzdělávání (školení) infrastruktura   provozní zajištění resp. ICT plán a jeho realizace správce sítě

Jaká je role ředitele? „zajišťuje“ podmínky pro provoz školy –materiálně technické zázemí školy –personální –finanční –bezpečnostní řídí lidi (mj. delegováním pravomocí – převážně liniově) –pedagogické pracovníky –provozní pracovníky „prodává“ školu –na vstupu (pro potenciální klienty – žáky, pedagogy, subdodavateli, …) –na výstupu (pro rodiče - veřejnost, následnou školu, zřizovatele, …) „administruje“ školu –směr k informačnímu systému … m a n a ž e r

Koordinace integrace služeb ICT do života školy (procesně) –metodicky pomáhat kolegům v integraci ICT do výuky většiny předmětů, –koordinovat užití ICT ve vzdělávání, –doporučovat a koordinovat další ICT vzdělávání pedagogických pracovníků Koordinace dalšího rozvoje služeb ICT ve škole –zpracovávat a realizovat v souladu se školním vzdělávacím programem ICT plán školy, –koordinovat nákupy a aktualizace software, –koordinovat provoz informačního systému školy. Jaká je role koordinátora - metodika ICT? p e d a g o g i c k ý p r a c o v n í k Dle standardů MŠMT pro DVPP v oblasti koordinace ICT: ICT koordinátor by měl hrát roli manažera systémové integrace, nikoliv jejího realizátora...

Jaká je role správce sítě správce infrastruktury –opraví techniku –zajišťuje a koordinuje nákup techniky –plánuje rozvoj infrastruktury ve škole –zajišťuje konektivitu do internetu –(zajišťuje správu všech didaktických pomůcek) … správce software –zajišťuje instalaci SW –zajišťuje sklad dat –koordinuje nákup sw a dat –zajišťuje plnění informační a bezpečnostní politiky školy správce provozuschopnosti sítě –spravuje uživatelská konta uživatelů sítě –zajišťuje správu a přístup k datům p r o v o z n í p r a c o v n í k

Jaká je role učitele informatiky plní úkoly vyplývající ze zákona (a vyhlášek) –připravuje se na výuku –učí –vzdělává se –vede běžnou agendu učitele plní úkoly ředitele školy –pomáhá žákům v soutěžích –podílí se na doplňkové činnosti školy –řídí se informační a bezpečnostní politikou školy poskytuje odborné informace v oblasti –HW, SW –tvorbě WWW stránek školy –podílí se na realizaci informačního systému školy p e d a g o g i c k ý p r a c o v n í k

ICT kompetence učitele (žáka) 1. stádium ICT gramotnost základní principy a použití ICT pro osobní rozvoj a potřeby, zvládat rozvoj dovedností žáků a učitele v kontextu s každodenními potřebami, … (obsah školení Z, P0) 2. stadium aplikace ICT v jednotlivých předmětech dovednosti ke stimulování žákova učení, k řízení práce ve třídě, vést žáky k vyhledávání, porovnávání a analýze informací, … (obsah školení PV) 3. stadium infuze ICT napříč osnovami dovednosti řídit prostředí školy a třídy, týmovou práci, projekty, analyzovat multimediální edukační prostředí, používat různé ICT prostředky ke komunikaci, spolupráci a kolegy, žáky a dalšími komunitami lidí i mimo školu, … (obsah školení S, M + projekty) 4. stadium ICT specializace spolupráce se specialisty na počítačové vědy, informatiku, teorie informace, … (VŠ studium IT) UNESCO, Ed. T.van Weert, J.Anderson, 2002