Ekologický přínos Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Výměna poškozených prvků střech
Obchodní dopisy Střední odborná škola Otrokovice
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Plynové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Účelové stravování Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Excel – financování školního výletu
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Přehled instalačních systémů
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Destilace jednoduchá Střední odborná škola Otrokovice
Potrubí vedená nad zemí
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Regulace sítí Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Teplovodní podlahové vytápění
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Souvislý příklad na zásoby
Soustavy dálkového vytápění
Realizace logických obvodů
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Kola a pneumatiky – montáž a kontrola
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Ekologický přínos Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Charakteristika DUM Název školy a adresaStřední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ /2 AutorIng. Jaroslav Dufka Označení DUMVY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vy/3–SO-2/20 Název DUM Ekologický přínos Stupeň a typ vzděláváníStředoškolské vzdělávání Kód oboru RVP36-52-H/01 Obor vzděláváníInstalatér Vyučovací předmětVytápění Druh učebního materiáluVýukový materiál Cílová skupinaŽák, 17 – 18 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Význam CZT z hlediska ekologie Vybavení, pomůckyDataprojektor Klíčová slova Snižování emisí v ČR do roku 2020, klimaticko-energetický balíček, emisní povolenky, komíny Datum

Ekologický přínos Náplň výuky: Snižování emisí v ČR do roku 2020 Klimaticko-energetický balíček Emisní povolenky Komíny

Snižování emisí v ČR do roku 2020 Dokument vlády ČR o snižování emisí vyčísluje snížení emisí pěti znečišťujících látek, kterého je Česká republika schopna dosáhnout do roku 2020 při aplikaci opatření vyplývajících z platné legislativy a evropské legislativy. Ke stávajícím čtyřem znečišťujícím látkám (oxid siřičitý, oxidy dusíku, těkavé organické látky a amoniak), které mají emisní stropy stanoveny již od roku 2010, přibyla ještě jedna: jemné prachové částice, které jsou přenášeny na velké vzdálenosti a mají významné zdravotní dopady. Rozšíření stopových látek o prachové částice bylo v ČR již dříve meziresortně odsouhlaseno v rámci přípravy instrukcí k průběžným jednáním v rámci orgánů Úmluvy, které rozšíření odsouhlasily. Snižování emisí je připravováno vládou v úzké spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu. To dodalo klíčové vstupní údaje o energetických spotřebách v jednotlivých sektorech hospodářství, které zásadně předurčují výsledné emise. Na základě připomínek z meziresortního připomínkového řízení byly některé vstupní údaje modelu ještě upraveny, aby lépe odpovídaly reálným předpokladům vývoje v jednotlivých sektorech. Revidovaný protokol přináší nově tzv. flexibilní mechanizmus posuzování plnění emisních stropů.

Klimaticko-energetický balíček Země Evropské unie jsou vázány společnou politikou snižování emisí skleníkových plynů a zvyšování energetické efektivity. Jde zejména o tzv. klimaticko-energetický balíček, který zahrnuje čtyři základní předpisy: - směrnice o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů; - rozhodnutí o rozdělení úsilí k dosažení redukčních cílů emisí skleníkových plynů mezi země EU; - směrnice o zachytávání a ukládání oxidu uhličitého do geologického podloží; - směrnice o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů. je obchodování s emisními povolenkami v rámci systému EU ETS. Další podstatná iniciativa na úrovni EU je závazek zvýšit efektivitu využívání energie o 20 % do roku Nepřímé ekonomické přínosy jsou ještě větší: snížení nákladů zvyšuje konkurenceschopnost evropských výrobců a podporuje export. Evropský parlament vyhlásil cíl snížit emise v EU o 80 – 95 % do roku Celosvětově je totiž nutné snížit emise nejméně o 50 % do roku 2050, aby mohl být růst teploty vzduchu zadržen na úrovni 2 stupňů Celsia.

Emisní povolenky Podle pravidel Evropské unie musí minimálně polovina výnosů z povolenek směřovat do ekologických opatření, druhá polovina pak může být použita v rámci státního rozpočtu na jiné účely. Provoz národního rejstříku obchodování s povolenkami bude mít na starosti MŽP prostřednictvím Operátora trhu s elektřinou (OTE). Program využití výnosů z dražeb povolenek chce MŽP připravit do konce ledna MŽP s výnosy z emisních povolenek ve výši asi 1,4 miliardy Kč počítá v návrhu svého rozpočtu pro rok Kompromisní návrh mezi rezorty životního prostředí a průmyslu a obchodu stanovuje poměr, v jakém budou finance směřovat do zlepšení stavu životního prostředí. V prvním roce, tj. 2013, získá program pro konečné spotřebitele, veřejné budovy a domácnosti z poloviny celkových peněz z prodeje povolenek, která je přímo určená na oblast životního prostředí, celých 100 %. V následujících letech to pak bude 64 % na konečné spotřebitele, veřejné budovy a domácnosti, 36 % částky připadne na projekty úspor energie zaměřené na rozvodné systémy tepla i na vlastní úspory v průmyslu.

Emisní povolenky Energetické firmy si musí od příštího roku nově pořizovat emisní povolenky, jak vyžadují pravidla EU. Aby se však zabránilo skokovému nárůstu nákladů firem na povolenky, a tím zdražení elektřiny či tepla pro spotřebitele, budou podniky část povolenek dostávat zdarma. Ušetřené peníze mají pak investovat do ekologických opatření. Počet bezplatných povolenek bude postupně klesat až na nulu v roce V roce 2013 bude bezplatně přiděleno 27 milionů povolenek. Provozovatelé elektráren či tepláren vyrábějících elektřinu získají v roce 2013 až 70 procent povolenek bezplatně. Výrobci tepla mohou obdržet až 80 procent bezplatných povolenek v roce 2013 s poklesem na 30 procent v roce V roce 2027 by pak teplárny neměly získat již žádné bezplatné povolenky. Povolenky dávají energetickým podnikům a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Jedna povolenka se rovná tuně emisí.

Komíny Velkou měrou ovlivňují rozptylování emisí do okolí. Rozhodující je výška komína. Čím má teplárna, výtopna či kotelna větší výkon, tím je větší spotřeba paliva a vzniká více emisí v procesu spalování paliva. Výsledkem je pak výška komína, která dosahuje až několik stovek metrů. Chvaletická elektrárna má komín dosahující výšky 305 metrů. V Evropě je nejvyšší komín ve Slovinsku, který má 360 metrů, v Kazachstánu jeden měří až kolem 420 metrů. Teplárny i komíny by měly být stavěny pokud možno za městem. Jestliže tomu tak není a teplárna je ve středu města (např. Zlín), musí být komín tím vyšší, aby oxidy a popílek nepadal na město, ale až za město.

Obr. 1: Komín nízký – vlevo Obr. 2: komín vysoký - vpravo

Kontrolní otázky: 1.Proč je důležité snižování emisí? 2.Jaký význam má klimaticko-energetický balíček? 3.Z čeho vychází klimaticko-energetický balíček 4.Proč se používají emisní povolenky? 5.Na čem závisí výška komína?

Seznam obrázků: Obr. 1: FOTOGALERIE - DIAMO I A II. In: Stavby COMPLET [online] [cit ]. Dostupné z: diamo-i-a-iihttp:// diamo-i-a-ii Obr. 2: FOTOGALERIE - DIAMO I A II. In: Stavby COMPLET [online]. [vid ], dostupné z:

Seznam použité literatury: [1] Štěchovský, J.: Vytápění pro střední školy se studijním oborem TZB, Praha, Sobotáles, 2010, ISBN

Děkuji za pozornost