Střednědobá vize vývoje evropského trhu s elektřinou ( IEM) Ludmila Petráňová ČEPS, a. s. Předsedkyně představenstva a generální ředitelka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
SINGLE EUROPEAN SKY INDUSTRY CONSULTATION BODY Mgr. Richard Klíma KŘ/vOK.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu Jednotný energetický trh – blízká vize nebo vzdálená budoucnost?
Patnácté výročí založení společnosti CZECH Consult, spol. s r.o. (1995 – 2010) – patnáct let práce v oblasti dopravy a dopravního inženýrství. Děkujeme.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Implicitní aukce přenosové kapacity - Market Coupling … potenciální přínosy pro české a slovenské účastníky trhu … potential benefits for the Czech and.
Přenosová soustava ČR v kontextu regionu a Evropy
Chytré sítě Smart grids.
Bezpečný a spolehlivý partner Koordinace TSO a koncepce regionálního operátora přenosové soustavy (RIO) AEM Pavel Šolc, ČEPS
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Aktuální problematika - Energetika
ANEB „NEBOJME SE BALÍČKŮ“ ZUZANA ŠOLCOVÁ FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ V ČR A EU PRAHA - ŽOFÍN 22. ŘÍJEN 2008 Implementace Evropské energetické legislativy.
1 Problémy provozovatelů přenosových soustav www. ceps. cz L. Petráňová.
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika ČR a její vyhlídky Základní změny zákona č Sb Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Implementace Evropské energetické legislativy
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Střednědobá vize vývoje evropského trhu s elektřinou ( IEM) Ludmila Petráňová ČEPS, a. s. Předsedkyně představenstva a generální ředitelka

Nové směrnice a nařízení Směrnice 2003/54 o pravidlech vnitřního trhu s elektřinou a Nařízení 1228/2003 o podmínkách přístupu k síti při přeshraniční výměně elektřiny schválené Radou a Parlamentem úplné otevření trhu právní i funkční oddělení sítí nediskriminační přístup k sítím harmonizace podmínek pro přístup k sítím

Nové směrnice a nařízení podpora mezinárodního obchodu- CBT Směrnice o obnovitelných zdrojích ze září 2001 ukládala členským státům vypracovat „progress report“ do října 2003

Medium Term Vision for IEM 1.Vývoj Pravidel pro přeshraniční obchod 2.Struktura trhu a propojení evropského trhu s elektřinou 3.Podpora práva zákazníků vybrat si svého dodavatele 4.Podpora a rámec pro výstavbu odpovídající úrovně zdrojů a/nebo řízení poptávky pro zajištění bezpečnosti dodávky

Medium Term Vision for the IEM 5.Podpora obnovitelných zdrojů a snižování emisí CO2 ve vztahu k IEM 6.Odstranění poruch trhu například v daňové oblasti 7.Nastavení rámce pro výměny energie s třetími zeměmi

Vývoj pravidel pro přeshraniční obchod - trh EU na stejné úrovni jako národní - stejný způsob řízení sítí (zvažuje se oddělené vlastnictví dispečinku a sítí) - mezinárodní tarify jsou střednědobě uvažovány jiné než národní, v dlouhodobém horizontu jednotné - řešení congestion – nastavení správných cenových signálů pro výrobce a spotřebitele

Vývoj pravidel pro přeshraniční obchod - přidělování kapacity – nesmí být zvýhodněni velcí proti malým a musí být užit automaticky systém „use-it-or-lose-it“ - koordinace přidělování kapacity s burzami, operátory trhu, správci intraday a balancing trhů - harmonizace pravidel pro bezpečnost a spolehlivost sítí, kodexů a metodologie tarifů

Struktura trhu a propojení evropského trhu s elektřinou

Struktura trhu do roku 2010 GB \ IRL market separate 2005 integrated 2010 ? Nordic market Baltic market (2008?) W. European market ( ?) E. European market ( ?) Iberian market (2005?) Italian zonal market (2004?) SE Europe market (2006-8?)

Zvýšení kapacity propojení mezi státy a redukce koncentrace trhu Současný stav Malé kapacity propojení mezi státy vedou k velkým rozdílům ve velkoobchodních cenách Je znemožněna soutěž mezi dodavateli Návrhy řešení: Podpora zvýšení propojovacích kapacit Podpora projektům ze strany regulace

Zlepšení struktury trhu. Divestice a uvolňování kapacit Správný systém pro přidělování kapacit Správný mix dlouhodobých a krátkodobých kontraktů Regulátoři a TSO by měli monitorovat trh a chování účastníků trhu a měli by chránit zákazníky před manipulací s trhem Demand-side by se měla účastnit velkoobchodního trhu

Implementace Zlepšení struktury trhu: 2003 Zveřejnění dokumentu EC Infrastructure and Security of Supply 2004 revize TENs guidelines a identifikace projektů které mají prioritní význam pro rychlou implementaci

Achievements TEN 2/5 Completed ? Electricity Gas Introduction of gas in Greece Introduction of gas in Portugal Introduction of gas in Western Spain Russia-Belarus-Poland-EU pipeline Algeria-Morocco-Spain pipeline Northern interconnection Spain- Portugal Submarine link Italy-Greece Spain and France interconector France and Italy interconector East and West Denmark interconnector        X X X 10 priority projects were identified by the Essen European Council in 1994.

New electricity and gas lines

Implementace Zlepšení struktury trhu 2005 Vydat Code of Practice – pravidla pro kontrolu a řízení velkoobchodního trhu -vydají regulátoři implementace investiční strategie

Podpora práva zákazníků, kteří dostávají universální službu, vybrat si svého dodavatele Soutěž v platebních podmínkách Ceny fixní nebo proměnlivé Výběr odběru v různých hodinách dne Omezení: SW umožňující výběr jiného dodavatele je drahý Může se prodražit doprava

Plán implementace 2003 pro každého koncového zákazníka předem daný dodavatel a pro určité zákazníky jistota cenového stropu 2004 definování alespoň minimálních nejlepších praktik pro procedury změny zákazníka ( bez nerozumných nákladů pro zákazníka nebo nového dodavatele) 2005 testování možnosti standardní licence na dodávku aplikovatelné v EU

Podpora a rámec pro výstavbu zdrojů a zajištění bezpečnosti dodávky Commission Communication on Infrastructure and Security of Supply identifikace prioritních projektů - smlouvy o investičních programech a očekávaném způsobu regulace procedury pro harmonizaci regulačních opatření - monitoring velkoobchodních trhů 2005 – 10 - implementace investiční strategie

Podpora obnovitelných zdrojů Členské státy musí stanovit národní cíle :zajistit buď % výroby z obnovitelných zdrojů na svém území, nebo importovat takové množství z jiných zemí, kde jsou lepší podmínky pro obnovitelné zdroje, případně naplánovat % vývozu energie z obnovitelných zdrojů

Podpora obnovitelných zdrojů 3 typy podpory: 1.Garantovaná cena, obvykle mnohem vyšší než tržní cena. Tyto vyšší náklady jsou rozpočítávány do ceny přenosu nebo distribuce 2.Odběratelé mají povinnost odebrat určité % energie z obnovitelných zdrojů- obvykle se tato podpora nazývá green certificates 3.Přímá státní podpora vlády pro pokrytí kapitálu nebo provozních nákladů

Podpora obnovitelných zdrojů 1.narušuje pravidla trhu mezi výrobci 2. může znamenat dvojí dotaci- jednou v zemi, kde je energie dotována prostřednictvím přenosového nebo distribučního tarifu a ve druhé zemi může být tato energie součástí povinného výkupu 3.dtto

Odstranění poruch trhu 2004 Studie netržních vlivů jako jsou daně, státní pomoc a další faktory Přijetí směrnice pro minimalizaci a odstranění netržních vlivů

Vztah ke třetím zemím nové členské státy musí implementovat Směrnici 2006 Vytvoření jihovýchodního trhu 2008 Odsouhlasený přístup k obchodu s Ruskem a ostatními zeměmi bývalého SSSR

Nejdůležitější úkoly

Časový harmonogram IEM 2004: - implementace Nařízení 1228 o podmínkách přístupu k síti při přeshraniční výměně elekřiny - odsouhlasena metodika pro mezinárodní tarif pro TSO - odsouhlasena pravidla pro harmonizaci regionálních tarifů, zavedení lokálních cenových signálů a odstranění T-komponenty - pilotní projekt koordinovaného řízení Congestion management ve WE market region - realizace jednotného velkoobchodního trhu ve Velké Británii - realizace velkoobchodního trhu v Itálii

Časový harmonogram IEM 2005: - UCTE operational handbook bude odsouhlasen regulátory a stane se právním dokumentem (UCTE/CEER/EC) - sladění účetnictví TSO - vytvoření jednotného trhu na Iberském polostrově 2006 – 08: - vytvoření jednotného trhu v jihovýchodní Evropě.vytvoření regionálních trhů ve zbytku Evropy

Časový harmonogram IEM : - zavedení implicitních aukcí - integrace intra-day a balancing markets - vytvoření Baltického trhu 2010: - integrace všech regionálních trhů

Electricity Market Unbundling measures in Member States

Infrastructure development 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% DKATBESENLFIPTFRGRDEITESIEUK Summer 2001Summer 2002Summer 2005 Interconnection capacity

Electricity market Customer Switching Directorate General for Energy and Transport Estimated switching

Electricity market Price comparisons July 2002 (before tax) Directorate General for Energy and Transport Source: Eurostat Price levels

Regulators’ Resources Directorate General for Energy and Transport Number of Staff

Directorate General for Energy and Transport Electricity market Unbundling of TSO

Directorate General for Energy and Transport Electricity market Publication of network tariffs

Directorate General for Energy and Transport Electricity market Generation market design

Jediná jistota je změna Budoucnost:

děkuji za pozornost Ludmila Petráňová předsedkyně představenstva a generální ředitelka ČEPS, a.s. tel