Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Web Michal Žůrek Jak se na něj dívám já..
Advertisements

Využití cloudových služeb ve školství
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
NSWI117 – Technologie vývoje webových aplikací Martin Nečaský Katedra softwarového inženýrství MFF UK.
SEMANTICKÝ WEB. Semantický Web WWW – Tim Berners-Lee, CERN, univerzum propojených HTML stránek, prostor hyperlinkovaných dokumentů – Informace jsou zobrazeny.
Small Business PC: Windows Vista Business and Microsoft Office Professional 2007 Jméno prezentátora Datum.
OS-PDA,kapesní PC,komunikátorů a smartphonů Vypracoval:Petr Rabada AT3.A Pátek
Vedoucí:Dr.Ing.Bronislava Horáková Řešitel:Bc.Ondra Richard.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
ESET - Chytré řešení bezpečnosti dat Filip Navrátil, Sales Engineer, ESET Software spol. s r.o.
Úvod. školní: příprava na předmět Databázové systémy praktický: webové aplikace databázové systémy základy vývoje webových aplikací od návrhu databáze.
Návrh a tvorba WWW Přednáška 1
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Databázové systémy Architektury DBS.
Scénologie webu a role knihovny Daniela Tkačíková AKP 2007, Liberec,
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Dodržujeme webové standardy Štěpán Bechynský Developer Evangelist Microsoft
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Internetový prohlížeč
Web 2.0 Štěpán Bechynský Microsoft. Web 2.0 aplikace.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
Výhody a nevýhody open-source a komerčních SW produktů
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Web GIS Praha – geografické informace o území hlavního města pro úřad i veřejnost Jiří Černý Magistrát hlavního města Prahy tel:
Mobilní kancelář (…nejen pro velké firmy) Vladimír Wojnar Microsoft Solutions HP.
1 Aplikace folksonomií v uživatelském rozhraní Jednotné informační brány Lenka Němečková Eliška Pavlásková
Petr Kolář, VTI. Vytvořit dynamickou webovou prezentaci základní kynologické organizace Písek s administrátorským rozhraním. PHP, XHTML, MySQL, CSS, Javascript,
Prototypování, testování prototypů Lenka Němečková Komunikace člověk-počítač KISK FF MUNI
Proč tagovat? [Hammond, 2005]. Kdo taguje? [Hammond, 2005]
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
2008 Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA.
IDEA Web Systém 5.0 Pavel Bezstarosti IDEA spol. s r.o
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
AVT - projekt Tvorba rozhraní pro WMS server. GIS informační systém pro získávání, ukládání, analýzu a vizualizaci prostorových dat součásti: – Hardware.
Katedra počítačů ČVUT FEL
PHP Programy pro tvorbu WWW stránek - 01
Prezentace diplomové práce
Návrh systému sdílení GIS dat v rámci společnosti MND,a. s. Vedoucí Ing. Jan Růžička Ph.D.
Systém pro sledování vývoje cen produktů AVT LS 2015 Petr Kalas.
1. 2 Zabezpečená mobilní komunikace 3 Private Circle chrání Vaši komunikaci před odposlechem či narušením. Jedná se o komplexní řešení pro zabezpečení.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Klient pro správu databází MySQL 1 Klient pro správu databází MySQL Zbyněk Munzar České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
ORSOFT RADNICE OPEN – ÚVODNÍ SEZNÁMENÍ Petra Hoffmanová.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Inf Webové aplikace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Setkání s dopravciPraha | 26. listopadu Elektronické jízdní řády (ETD) Aktuální informace a stav vývoje Petr Vacek Setkání s dopravci, Praha, 26.
Moderní informační systémy - úvod do teorie, druhy IS v cestovním ruchu.
Zahradnická fakulta v Lednici S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 23. – 25. dubna 2008 S 4 U – Seminář o Univerzitním informačním systému.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Hotel Tatra, Velké Karlovice Portlety, navigace a personalizace UIS Milan Šorm.
Internet,Historie,možnosti připojení,služby
as4u advanced system for you
Programovací jazyk JavaScript
Programovací jazyk JavaScript
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Webové aplikace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Transkript prezentace:

Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User Interfaces in Web 2.0" a „Current Best Practices in Web Development and Design " (IHCI, 2007)

Definice webu 2.0 (Tim O'Reilly)1/2 ● Web jako platforma – existují zde aplikace, které se neustále vyvíjejí a zlepšují a to často v závilosti na tom, kolik lidí je používá, tyto aplikace poskytují určitou službu (Nescape x Google) ● Kolektivní inteligence – obsah je tvořen samotnými uživateli (Wikipedie, Google) ● Klíčem jsou data – většina aplikací je založena na databázi, SQL je nové HTML, rozpad systému autorských práv

Definice webu 2.0 (Tim O'Reilly)2/2 ● Software je dodáván jako služba ne jako produkt – dynamické systémy, které jsou stále upravovány – Permanentní beta – systém je stále upravován a uživatelé jsou bráni jako spoluautoři systému ● Lightweight Programming Models – jednoduché, remixovatelné systémy ● Software není omezen na jedno zařízení – PC, mobilní zařízení (iPod, PDA) ● Rozšířené uživatelské možnosti – AJAX (propojení aktivit na straně serveru i klienta), přenos desktopových aplikací na internet

Co je web 2.0? (Bebo White) ● Součást přirozeného vývoje webu ● Vyvinul se protože potřebná technologie se stala dostupnou ● Není to nic doopravdy nového ● Vrací moc zpět do rukou uživatele ● Z webu se stává všudypřítomné uživatelské rozhraní – Pro všechna zařízení – Pro všechny aplikace – Pro všechny uživatele

Technologické předpoklady webu 2.0 ● Výpočetní síla ● Konektivita (broadband, wifi) ● Rozšíření nových zařízení jako např. PDA, mobilní telefony atd. ● Internetové standardy (XML)

Sociální předpoklady webu 2.0 ● Dot com kolaps a přezkoumání funkce webu ● Long tail – kolektivní síla malých stránek, které vytváří značnou část internetového obsahu ● Web přesáhl potřebné kritické množství – Obsahu – Používání – Důvěry

Základy webu 2.0 ● čerstvá, použitelná data ● s daty mohou manipulovat nejen jejich tvůrci, ale i ostatní zúčastnění ● snadno adaptovatelné aplikace ● kolektivní inteligence ● web nezávislý na platformě používané uživatelem, web sám jako platforma ● zaměřen na spolupráci, ne na samotné publikování ● Spoléhání na to, že uživatelé jsou schopni dodat důvěryhodný obsah

Technologie tvořící web 2.0 ● nové způsoby interakce - webové služby, Ajax (Asynchronous JavaScript and XML) ● rozsáhlé databáze ● sémantický web - zaměřeno na význam obsahu stránek – taggování – mikroformáty ● nové způsoby distribuce obsahu – web feeds (RSS, Atom, Podcast)

Ajax (White, 2007)

Definice folksonomií ● Folk + taxonomie (alternativně „etnoklasifikace“) ● Kolektivně tvořené selekční údaje či klasifikační schéma ● Zejména (ale ne pouze) ve webovém prostředí

Tagování ● Tagy - jednoduchá uživatelsky tvořená metadata ● Tag clouds - vizuální zobrazení frekvence použití jednotlivých tagů

Přínosy kolaborativní tvorby selekčních údajů ● Tvorba individuálního pořádacího systému konkrétního uživatele ● Browsing, objevování dokumentů ● Reflexe aktuálního stavu terminologie ● Zdroj dat pro teoretický výzkum…

Problematické oblasti ● Problém víceznačnosti – Polysémie – Synonymie – Gramatické tvary slov ● Míra kompetence uživatelů ● Kritické množství uživatelů

(O`Reilly, 2005)