INKOVÉ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘEDKOLUMBOVSKÉ CIVILIZACE STŘEDNÍ A JIŽNÍ AMERIKY
Advertisements

METODICKÝ LIST Tato prezentace navazuje na výuku vlastivědy, proto
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VY_32_INOVACE_73_PERU Jméno autora VM Mgr. Markéta Fišerová Datum vytvoření VM říjen 2011 Ročník použití VM 7., 9. ročník Vzdělávací oblast/obor zeměpis.
Politika Karla IV. Radim Nuska 2.B.
Nových sedm divů světa.
Autor: Vendy Nových 7 divů světa.
JEZERA AMERIKY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Kyjevská Rus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Opakování z minulé hodiny:
Mimoevropské regiony – Jižní Amerika – Andské státy
VY_32_INOVACE_06 Obyvatelstvo Ameriky
Téma hodiny: Peru – základní údaje, přírodní a socioekonomické poměry
Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol.
Jižní Amerika.
VY_52_INOVACE_03/2/5_ZEMĚPIS
Raný středověk 5. – 11. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Brazílie a její sousedé
ANDSKÉ STÁTY Charakteristika: Oblast kolem rovníku
Národní geografická foto -soutěž. Listopad Jsou zde použity fotografie shromážděné za posledních osm týdnů, ze tří kategorií - lidí, míst a zvířat.
Historie Starověkého Řecka
KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Peru Doba vzniku: starověk Původní využití: společník Využití dnes: společník Průměrná délka života: 11 – 12 let Další jména:
Machu Pichu Jakub Janisch
Středověk, gotický sloh
PAMÁTKY PRAHA.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Amerika obyvatelstvo.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Jezero Titicaca Šárka Baranovská
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Peru a Ekvádor.
Geografické údaje Řecka
VY-32_INOVACE_16 Jižní Amerika - opakování
Zdeněk Bergman, G Teplice
Vpád Mongolů do Evropy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vpádu Mongolských kočovníků.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_13_17 Název materiálu Velká písmena.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Asýrie a Babylonie 20.st. – 612 př.n.l př. n. l.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Hana Míčová Název: VY_32_INOVACE_03_D7 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Ruská knížata.
Stará, Střední a Nová říše
Kultura INKŮ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_09
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_DĚJEPIS
Opakování - Peru VY_32_INOVACE_ PERU
Druh učebního materiálu
Starověký řím 6. ročník NG.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
VY_32_INOVACE_01_Peru ZŠ A MŠ JILEMNICE
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Slované 7. ročník.
VY_32_INOVACE_Z7. 7 Autor: Mgr
Základní škola, Hradec Králové
Objavitelia a objavovaní
ŠABLONA III/2 CIVILIZACE ASIE, AFRIKY A AMERIKY Mgr. Lucie Opltová – 1
Zrození středověké Anglie
STÁTY PŘEDNÍHO VÝCHODU
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Bolívie
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Transkript prezentace:

INKOVÉ

Kde žili? Žili v Jižní Americe, během posledních sta let jejich vlády se Incká říše rozprostírala od jižní Kolumbie až po řeku Maule v Chile a od horských masivů And na západě až po Amazonský prales na východě.

Dějiny Inků Původ Inků je zahalený tajemstvím. Podle ústního vyprávění prý pocházejí z oblasti okolo jezera Titicaca mezi dvěma hřebeny And. Odtud se vydali do údolí Cuzca, kde položili základ své říše.

Machu Picchu

Jací byli Inkové? Převážnou většinu obyvatelstva incké říše tvořil andský národ Kečuánců. Na obrázku je potomek Inků

Řeč Oficiální inckou řečí byla kečuánština, která je stále živým jazykem. Malá ukázka kečuánštiny : kailja ljapi – tady panunki – spi čaupi tuta – o půlnoci hamusak - přijdu

Literatura Literatura o Incích, napsala Markéta Křížová a kniha má 142 stran.

Mita - pracovní služba Inkové neznali peníze, měli vytříbený pojem hodnoty a vyjadřovali ji prací. Existovali dva druhy Mity: 1. společné obdělávání polí patřících Inkovi a slunci, jejich sklizeň a uskladnění úrody 2. účast na státních stavbách Každý daňový poplatník musel každoročně vykonat pro stát určitou práci. Mohl být poslán na stavbu cest, mostů, chrámů či pevností – konstrukční práce se prováděly pod dohledem státních odborníků, kteří byli osvobozeni od daní. Mimo toho byla neustálá poptávka po trénovaných běžcích, kteří pracovali v poselské službě – časki.

Seznam Inckých panovníků

Cuzco,centrum říše Hlavní město Cuzco, nacházející se ve výšce 3600 metrů nad mořem, bylo ohraničeno ze tří stran vrchy a na jihovýchodě přechází v širokou planinu, z části úrodnou, z části bažinatou. Cuzco se dělilo na Hannan(horní Cuzco) a Hurin (dolní Cuzco). Nejhonosnější stavbou Cuzca byl Kuri – Kanča (Zlatý dvůr), na tomto místě postavil první Inka Manko Kapak svůj dům. S Kuri – Kanča sousedil chrám slunce.

Zánik Incké říše 130 pěšáků a 40 jezdců s několika malými děly překročili Andy a postavili se proti Inkům (5000-cová armáda) v bitvě trvající 33 minut dobyli mocnou inckou říši. Inckou říši dobyl španěl Francisco Pizarro. Po jeho útoku se říše po čase rozpadla a dostala se pod nadvládu Španělů.

Konec Text převážne stažen z internetu + obrázky Zdroje: Wikipedia Ottova encyklopedie + vlastní texty (málo) Vyrobil Kusbi a Hrony Konec