Treasury, transfer a oceňování zdrojů Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 1 3. ročník – zimní semestr Přednáška 7 – 2006/7.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Základní finanční výkazy
Řízení aktiv a pasiv Přednáška 5 Vysoká škola finanční a správní Katedra bankovnictví, finančního investování a pojišťovnictví telefon: Bořivoj.
Řízení aktiv a pasiv Přednáška 5 Vysoká škola finanční a správní Katedra financí telefon: Bořivoj Pražák – UČO 5947
Bilance banky a její řízení
Analýza peněžních toků – cash flow
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Efektivnost.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ DOPRAVNÍHO PODNIKU
Rizika a finanční řízení banky
Rizika a finanční řízení banky
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Tvorba hodnoty a řízení rizik Přednáška 6 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra financí a finančních služeb telefon: Bořivoj Pražák.
Tvorba hodnoty a řízení rizik
FIM: Aplikace WACC jako diskontní sazby
Bilance banky a její řízení Přednáška 4 Vysoká škola finanční a správní Katedra financí telefon: Bořivoj Pražák – UČO 5947
Rizika a Basel II Přednáška 6 Vysoká škola finanční a správní Katedra bankovnictví, finančního investování a pojišťovnictví telefon: Bořivoj.
Podniková ekonomika.
Riziko a řízení banky Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr Přednáška
Finanční analýza.
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Klientský přístup ve finančních službách Přednáška 2 Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra financí a finančních služeb telefon: Bořivoj.
Manažerské účetnictví, rozpočet Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 1 3. ročník – zimní semestr Přednáška 10 – 2005/6.
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Pojetí nákladů a výnosů v účetnictví. Základní otázky podnikatelského procesu Je výše oběti racionální (odpovídající) získanému prospěchu? Podnikatelský.
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Průměrné vážené náklady kapitálu
Řízení a hodnocení banky
Tržní riziko Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Rizikový faktor  výnos, tzn. změna.
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Shrnutí látky EBF 1 a 2 Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr Přednáška
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Finanční páka v podniku
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Současná hodnota obligací a akcií.
Řízení kapitálu a bilance banky
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Ekonomika a řízení bank
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 2
Rizika a finanční řízení banky
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 1
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Obchodní banka v ČR. Bilance obchodní banky. Bankovní rizika.
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Kombinované metody oceňování. Metody založené na analýze trhu
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
Prezentace obchodního plánu
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Prezentace obchodního plánu
Transkript prezentace:

Treasury, transfer a oceňování zdrojů Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 1 3. ročník – zimní semestr Přednáška 7 – 2006/7

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů2 Obsah –Opakování Koncept měření tvorby hodnoty Typy kapitálu Dekompozice zisku –Účel oceňování vnitřních zdrojů –Treasury Role treasury Funkce treasury –Metody oceňování vnitřních zdrojů –Výnosová křivka –Vnitrobankovní výnosová křivka –Vybrané pojmy –Shrnutí

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů3 Koncept měření tvorby hodnoty V každé dimenzi se měří dva ukazatele: - V každé dimenzi se měří dva ukazatele: - rizikově upravená návratnost ve srovnání s náklady na kapitál - objem zisku / hotovosti ve srovnání se ziskem / hotovostí požadovanými akcionářem Uvedený koncept měření hodnoty v uvedených dimenzích: - zohledňuje cíle akcionáře / investora - je tržně orientovaný - bere v úvahu riziko - podporuje hodnocení jednotlivých oblastí podnikání (retail, corporate, …) R egion Zákazník Distribuční kanál Oblast podnikání P rodukt Banka Tvorba hodnoty se měří v několika dimenzích

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů4 Typy kapitálu Účel jednotlivých typů kapitálu: Kolik má banka kapitálu z účetního hlediska? – Účetní kapitál Jak je banka vnímána trhem? – Tržní kapitalizace Jak je skutečně z ekonomického hlediska kapitál „zaměstnán“ pro oblasti podnikání? - Rizikový kapitál Splňuje banka požadavky regulátora na výši kapitálu? – Regulatorní kapitál Potřeba kapitálu Vlastní zdroj Solventnost Pokrytí rizik, kterým banka čelí Zdroje kapitálu Základní kapitál Akciový Fondy, rezervy Dodatkový kapitál Dluhové nástroje, rezervy Podřízený dluh Účetní kapitál Účetní hodnota kapitálu Rizikový kapitál Kapitál pro pokrytí rizik, kterým banka čelí (komplexní a specifický přístup) Regulatorní kapitál Kapitál požadovaný regulátorem pro pokrytí rizik (zjednodušený a zobecněný přístup) Tržní kapitalizace Trhem stanovená hodnota akcií Typy kapitálu

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů5 Dekompozice zisku (1) Dekompozice zisku se provádí podle modelu: Kapitálový multiplikátor ROE ROA Celková úroková marže Celková neúroková marže Celková Ostatní marže Daňová marže Čistá úroková marže Ukazatel výnosových aktiv Čisté úrokové rozpětí Zisk z čisté úrokové pozice Prům.sazba úročených aktiv Prům.sazba úročených pasiv Čistá úrok. pozice vztaž. na úročená aktiva Průměrná sazba úročených pasiv x ++- x + -x

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů6 Účel oceňování vnitřních zdrojů Banka centralizuje řízení redistribuce zdrojů mezi jednotlivými organizačními útvary z účelem: Optimalizace využívání zdrojů za účelem maximalizace zisku –Nastavení limitní požadované výnosnosti zdrojů – sazba příležitosti (matched opportunity rate) –Usměrňování poboček při rozhodování o obchodních příležitostech Vyhodnocování příspěvku k zisku jednotlivých organizačních útvarů –Získání údajů pro sledování výnosů podle organizačních útvarů, produktů, segmentů trhu nebo klientů, distribučních kanálů Převzetí centrální odpovědnosti za řízení likvidity, úrokového a kursového rizika –Organizační útvary se nezabývají řízením svojí likvidity –Úrokové riziko a kursové riziko je řízeno specializovaným útvarem –Organizační útvary přispívají na pokrytí uvedených rizik formou „paušální platby“ Řízení struktury aktiv a pasiv na celobankovní úrovni –Vnitřní redistribuce zdrojů je centrálně řízena a oceňována na základě jednotné ceny aktiv a pasiv Řízení a oceňování vnitřních zdrojů zajišťuje specializovaný útvar „treasury“

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů7 Funkce TREASURY Dvě hlavní funkce –Řízení aktiv a pasiv banky – řízení likvidity a zisk z úrokové marže a poplatků (banking book) –Obchodování na finančních trzích - obchodování s rizikem (trading book) Různé modely organizačního uspořádání –Jednotný útvar „treasury“ –Oddělení ALM a tradingu Obchodní aktivity musí být odděleny od kontrolních i administrativních funkcí, včetně zázemí zpracování obchodů Organizační struktura „trading room“ je uspořádaná buď - na „klientský segment“ - ( mezibankovní obchody, obchodování na účet klientů dalších hodnotových středisek, přímé obchodování s financemi klientů a obchodování vlastním jménem banky) anebo - na tradiční funkcionální „sekce“ - FX / MM / Cenné papíry / Customer desk Zásady a provozní limity jsou stanoveny výborem ALCO Požadavky na informace pro řízení jsou absolutně kritické, včetně denního výkazu aktiv a pasiv podle funkcí treasury a podle klientských segmentůTreasury

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů8 ÚČEL TREASURY: Řízení aktiv a pasiv v bance Centralizace řízení úrokového rizika Obchodování na finančních trzích (pro banku i spekulativně) FINANČNÍ TRH TRADING TREASURY UMÍSŤOVÁNÍČERPÁNÍ POBOČKA KLIENTI VKLADYÚVĚRY ÚROKOVÉ RIZIKO Role „Treasury“

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů9 Metody oceňování vnitřních zdrojů Centralizované řízení redistribuce vnitřních zdrojů vyžaduje zavedení metod jejich oceňování pool – zásobník peněžních zdrojů –různý počet podle splatností, měn –hrubá x čistá metoda = všechny zdroje x jen vyrovnávání vlastní bilance jednoduchý pool – soustředěny všechny zdroje bez rozdílu splatností a měn –přeceňování –nepracuje s časovou hodnotou peněz –nemožnost měřit ziskovost konkrétních případů vícenásobný pool – rozlišení z časového hlediska –krátko, středně, dlouho – dobé zdroje –měny –přeceňování Externí aktiva Externí pasiva Vnitro- bankovní zdroje Jednoduchý pool Krátkodobá externí Krátkodobá vnitrobankovní Střednědobá externí Střednědobá vnitrobankovní Dlouhodobá externí Dlouhodobá vnitrobankovní Krátkodobá externí Střednědobá externí Dlouhodobá externí vícenásobný pool aktivapasiva aktivapasiva

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů10 Výnosová křivka

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů11 Vnitrobankovní výnosová křivka Sazba aktiva klient Sazba pasiva klient Vnitrobankovní výnosová křivka Spread aktiva Spread pasiva Spread z nesouladu I splatnost 1 úrok I Sazba aktiv pobočka Sazba pasiva pobočka IFTP - vnitřní oceňování redistribuce zdrojů redistribuce zdrojů v bance centrála banky přebírá odpovědnost za řízení likvidity a úrokového rizika

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů12 Vybrané pojmy Pojmy: ALM Trading Banking book Trading book Treasury Pool – jednoduchý, vícenásobný Čistá a hrubá metoda vnitrobankovního přerozdělování Časová hodnota peněz Výnosová křivka IFTP – Internal Funds Transfer Pricing Opportunity rate Spread – rozpětí marže

2006/7EBF 1/7 -Treasury, transfer a oceňování zdrojů13 Shrnutí Funkce a role Treasury musí vyhovovat závazným pravidlům obezřetnosti Transfer – přerozdělování vnitřních zdrojů je nutné pro centralizaci řízení likvidity a úrokového rizika Pro redistribuci zdrojů v bance je třeba zavést metody jejich oceňování Výnosová křivka udává úrokový výnos podle splatnosti Vnitřní výnosová křivka stanovuje ceny peněz pro redistribuci zdrojů mezi pobočkami a centrálním útvarem treasury