Evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX) Dr

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Instituce sloužící k obchodování s cennými papíry Téma „Finanční trh“
Výroba a distribuce elektrické energie
Větrný Jeníkov.  Jednoduchým nákupem energií v garantovaném prostředí komoditní burzy dosáhnout cenového soupeření dodavatelů a tím i nejlepších.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
MORAVIA ENERGO, a.s. Obchod s elektrickou energií od roku 2000.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Představení Energetické burzy Praha
Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Kritické situace v PS ČR
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
 banka byla založena v lednu roku 1990  tehdy se jednalo o státní peněžní ústav, který byl 5. března 1992 transformován na akciovou společnost  v červenci.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Struktura Tradingu v ČEZ
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Milan Cerman předseda představenstva AKCENTA CZ, a. s.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Špička v každém směru IT 3 Podpora obchodování s elektrickou energií SOAP komunikace Seminář AEM 30. května 2006.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Energetická společnost ČEZ, a. s. Petr Vobořil výkonný ředitel pro strategický rozvoj Tisková konference k výsledkům hospodaření za I. – III. čtvrtletí.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Jaroslav Kašpar odbor kontrakty
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výroba elektrické energie - obecná část
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Aplikace IT pro energetiku Divize řídících systémů OSC, a. s. Staňkova 18a Brno.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Obchodování na PXE David Kučera Generální sekretář PXE.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Kapitálový trh – charakteristika CP
Struktura finančního trhu
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Finanční trhy a cenné papíry
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

Evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX) Dr Evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX) Dr. Hans-Bernd Menzel předseda představenstva Praha, 20. listopadu 2003

Obsah 1. Představení European Energy Exchange (EEX) 2. Promptní trh 3. Termínový trh 4. Čeští účastníci na trzích EEX

Obsah 1. Představení European Energy Exchange (EEX) 2. Promptní trh 3. Termínový trh 4. Čeští účastníci na trzích EEX

Struktura akcionářů zajišťuje nezávislost EEX AG Akcionáři z 11 zemí Vlastníci podílů ze všech zájmových skupin Žádný účastník trhu nevlastní větší podíl než 3,5 %

Evropská energetická burza je počtem účastníků největší energetickou burzou kontinentální Evropy 2 4 9 1 6 3 16 60 7 113 účastníků ze 13 zemí 99 účastníků na promptním trhu 44 účastníků na termínovém trhu 40 účastníků s přístupem na OTC-Clearing 7 General Clearing Member 4 Brokeři 5 Market Maker

Zákazníci EEX mohou uzavírat obchody na promptním a termínovém trhu Promptní trh Obchod 1 den před dodávkou (Day Ahead Market) Fyzická dodávka Termínový trh Obchod do budoucnosti (1 měsíc až 6 let) Finanční plnění Fyzická dodávka

Obsah 1. Představení European Energy Exchange (EEX) 2. Promptní trh 3. Termínový trh 4. Čeští účastníci na trzích EEX

Objem zobchodované elektřiny neustále roste MWh/týden 100 % české spotřeby elektřiny

Na promptním trhu jsou platobní toky a dodávka elektřiny jisté a anonymní EEX Prodávající Gebot Nabídka Nabídka Kupující Peníze PPS Dodávka Odběr Regulační energie při odchylkách Plán dodávky elektřiny PPS: Provozovatel přenosové sítě

Na promptním trhu je cena výsledkem ponuky a dopytu účastníků trhu Křivka nabídky Křivka poptávky cena MWh € Agregované křivky poptávky a nabídky Nabídka Poptávka € € MWh MWh € € MWh MWh € € MWh MWh

Příklad využití produktů promptního a termínového trhu Výkon [MW] Celková spotřeba Jednotlivé hodiny (EEX) Future na špičkové zatížení(EEX) Špičkové zatížení (OTC) Future na základní zatížení (EEX) Základní zatížení (vlastní výroba) Čas 0 - 24 hodin

Obsah 1. Představení European Energy Exchange (EEX) 2. Promptní trh 3. Termínový trh 4. Čeští účastníci na trzích EEX

Trh s futures kontrakty udáva krok v kontinentální Evropě 6-násobek české spotřeby elektřiny

Na termínovém trhu se obchodují termínové kontrakty (měsíc, kvartál, rok) Obchodovatelné až 6 let dopředu (do 2009) Roční kontrakty Obchodovatelné až 7 kvartálů dopředu (do III/2004) Kvartální kontrakty Obchodovatelné až 3 měsíce dopředu (do května 2004) Měsíční kontrakty

Roční a kvartální kontrakty se dělí na kontrakty s kratší lhůtou splatnosti – Kaskádování Rok Kaskádování na začátku dodacího roku 2. Kvartál 3. Kvartál 4. Kvartál Kaskádování na začátku dodacího kvartálu Leden Únor Březen Duben Květen Červen Promptní trh

Otevřená kniha příkazů zaručuje transparentnost a férovost

Sedm mezinárodních bank se účastní clearingového systému EEX Prodávající Kupující Nabídka Nabídka Peníze Clearingová banka prodávajícího Clearingová banka kupujícího Clearingový systém

Obsah 1. Představení European Energy Exchange (EEX) 2. Promptní trh 3. Termínový trh 4. Čeští účastníci na trzích EEX

Zkušenosti ukázali, že německý trh je příliš malý pro dvě energetické burzy Německý trh: 500 TWh Český trh: 70 TWh Nízká likvidita trhu při dvou burzách Nízká likvidita Dostatečná likvidita trhu Využití likvidity trhů EEX od roku 2004

Vyšší efektivnost, férovost a jistota Více účastníků Aktivní obchodování českých účastníků na trzích EEX přinese výhody všem Vyšší likvidita Vyšší efektivnost, férovost a jistota pro všechny

Podmínky připuštění k obchodováni na EEX vytvárejí právní jistotu Promptní trh Smlouva o zúčtování odchylek nejméně u jednoho německého provozovatele přenosové sítě Min. 50 000,- Euro vlastní kapitál Jednodenní zkouška (burzovní obchodník) Odborná způsobilost vedení firmy PC s přístupem na internet Termínový trh Smlouva o clearingu s clearingovou bankou Min. 50 000,- Euro vlastní kapitál Jednodenní zkouška (burzovní obchodník) Odborná způsobilost vedení firmy PC s přístupem na internet

Rádi zodpovíme všechny Vaše dotazy www.eex.de Contact European Energy Exchange Udo Wappler Neumarkt 9-19 04109 Leipzig udo.wappler@eex.de Tel.: +49 341 2156 302

Backups

Profil společnosti ukazuje rozdělení podílů mezi státní a soukromé instituce EEX Dozorčí rada Eurex Zürich AG Nord Pool ASA Sachsen LB Svobodný stát Sasko Město Lipsko Investorpool EEX představenstvo Administrativa Řízení trhu Clearing Rozvoj trhu IT Vlastní kapitál: 40 mil. € Hlavní akcionáři: průmyslové podniky (29%) Eurex Zürich AG (24%) Sachsen LB und Nord Pool ASA je (17 %) Zbývající podíly: Svobodný stát Sasko (3,5%), Město Lispko (3,5%), Svobodný stát Durynsko (0,2%), Bankgesellschaft Berlin (0,02%) Zaměstnanci: 28

V roce 2002 se v Čechách vyrobilo 70,4 Twh elektrické energie Instalovaný výkon rok 2002: 17,3 GW Výroba elektřiny (netto) rok 2002: 70,4 TWh Z toho: Tepelné elektrárny: 61 % Jaderné elektrárny: 22 % Vodné elektrárny: 12 % Plynové elektrárny: 5 % Z toho: Tepelné elektrárny: 68 % Jaderné elektrárny: 25 % Vodné elektrárny: 4 % Plynové elektrárny: 3 %