Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠKA PEVNOSTI V TAHU
Advertisements

ZKOUŠKA PEVNOSTI V OHYBU
ZKOUŠKA PEVNOSTI V TLAKU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
KŘIVKA DEFORMACE.
18. Deformace pevného tělesa
Mechanické vlastnosti materiálů.
ZKOUŠKA PEVNOSTI VE SMYKU
ZKOUŠKA PEVNOSTI V KRUTU (TORZI)
Strojírenství Strojírenská technologie Tváření – rovnání, ohyb (ST28)
Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin
Fyzika kondenzovaného stavu
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Strojírenská technologie Elektronická měřidla (UvP_STROJ_ST34_001) Vladimír Pata STROJÍRENSTVÍ.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tato prezentace byla vytvořena
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
Deformace pevného tělesa
Struktura a vlastnosti pevných látek
Strojírenství Stavba a provoz strojů Pružiny (ST23)
Strojírenství Strojírenská technologie Krystalické mřížky (ST11)
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
DEFORMACE PEVNÝCH TĚLES
Stísněná plastická deformace
ZKOUŠKY TVRDOSTI - komplexní didaktické zpracování problému
Strojírenství Strojírenská technologie
Petr Horník školitel: doc. Ing. Antonín Potěšil, CSc.
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
ZKOUŠKY MECHANICKÝCH VLASTNOSTÍ MATERIÁLŮ
Strojírenství Strojírenská technologie Zkoušky tvrdosti (ST33)
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Typy deformace Elastická deformace – vratná deformace, kdy po zániku deformačního napětí nabývá deformovaný vzorek materiálu původních rozměrů Anelastická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zdeňka Soprová, Bc. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Strojírenství Strojírenská technologie Teorie obrábění (ST 49)
STROJÍRENSTVÍ Strojírenská technologie Soustružení (ST44)
Strojírenství Strojírenská technologie
Strojírenství Strojírenská technologie Normalizované polotovary (ST13)
Struktura a vlastnosti pevných látek. Deformace pevných těles.
Strojírenství Strojírenská technologie Tváření - úvod (ST28)
Technická mechanika Pružnost a pevnost Prostý smyk, Hookův zákon pro smyk, pevnostní a deformační rovnice, dovolené napětí ve smyku, stříhání materiálu.
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Zkoušky mechanických vlastností
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Tato prezentace byla vytvořena
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Pracovní list VY_32_INOVACE_40_07
Měření zatížení protéz dolních končetin tenzometrickou soupravou.
Strojírenství Strojírenská technologie Teorie obrábění (ST 49)
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“, který.
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
ŽÍHÁNÍ Je způsob tepelného zpracování. Podle teploty žíhání rozlišujeme žíhání na : a. S překrystalizací – nad 727°C. b. Bez překrystalizace.
Fyzika - statika Druhy deformací. Jedná se o působení síly na těleso v klidu. Podle chování těles při deformacích rozlišujeme tělesa PRUŽNÁ (elastická),
Mechanické vlastnosti Důležité pro výpočet pevnosti, lze jimi číselně vyjádřit chování materiálu za působení vnějších sil. Zabývají se namáháním jako.
Zkušební tyčinky Zkušební tyčinky před a po zkoušce.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
Zkoušky mechanických vlastností materiálů za teplot
Fyzika kondenzovaného stavu
Statické mechanické zkoušky pevnosti
Statické mechanické zkoušky pevnosti
Statické mechanické zkoušky pevnosti
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Statické mechanické zkoušky pevnosti
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Statické mechanické zkoušky pevnosti
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Stabilita a vzpěrná pevnost prutů
Transkript prezentace:

Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33) Vladimír Pata

Statická zkouška tahem Statická zkouška tahem se dělí obecně na zkoušku prováděnou za normální teploty, tj. 20 °C ± 10 °C, nebo za teploty zvýšené, která se realizuje ve speciální komoře upnuté na vlastním měřicím stroji. Dále můžeme statickou zkoušku tahem rozdělit dle zkoušeného materiálu, přesněji řečeno dle příslušné aplikované normy. Jedná se o zkoušky pro: Kovové materiály, dle ČSN EN 10002-1 Plasty, dle ČSN EN ISO 527-1 Pryže, dle ČSN ISO 37

Princip zkoušky Princip zkoušky tahem tedy spočívá v tom, že na zkušební těleso se působí ve směru jeho podélné osy stále se zvětšující silou F až do okamžiku, při kterém dojde po určité deformaci k jeho přetržení.

Zkušební tělesa Zkoušky tahem se nerealizují přímo na vyrobených součástech, ale na tzv. zkušebních tyčích (někdy nazývaných zkušebními vzorky, či zkušebními tělesy), jejichž tvary a rozměry jsou normalizovány.

Realizace zkoušky Systém pro zkoušku tahem kovových i plastových materiálů Teplotní komora pro tahovou zkoušku za zvýšených (snížených) teplot

Tahový diagram

Veličiny získané z tahové zkoušky

Veličiny získané z tahové zkoušky Mez úměrnosti – má teoretický význam a je definovaná jako napětí, při kterém je deformace zkušebního tělesa přímo úměrná zatížení. Z této definice je zcela zřejmé, že až do tohoto napětí je možné tahový diagram aproximovat přímkou. Tato přímka se v literatuže nazává Hookova (čti Húkova přímka). Dále tato přímka je vlastně grafickým vyjádřením Hookova zákona, který říká že, napětí je přímoúměrné elastické deformaci . Tento zákon můžeme pojmout i obráceně (elastická deformace je přímo úměrná napětí). σ = E . ɛe (Mpa) E : konstanta, která se nazývá modul pružnosti v tahu

Veličiny získané z tahové zkoušky Mez pružnosti – je definovaná jako napětí, při kterém vznikají v materiálu pouze deformace elastické. Problém však je, že takto definované napětí se nedá v technické praxi přesně stanovit. Z těchto důvodů byla zavedena tzv. smluvní veličina mez pružnosti v tahu R0,005, která je definovaná jako napětí, které vytvoří trvalou plastickou deformaci ɛp = 5 . 10-5. Tedy jinými slovy vytvoří trvalé prodloužení vzorku Δl = 0,005 % na počáteční měřené délce L0. Mez kluzu – je definovaná jako napětí, při kterém vznikají trvalé, tj. plastické deformace. Mez pevnosti – je napětí, při kterém dochází ke ztrátě plastické stability.

Veličiny získané z tahové zkoušky Tažnost – je trvalé poměrné prodloužení po přetržení. Vyjadřuje se v procentech ΔL : je trvalé prodloužení (mm) Lu : je měřená délka zkušební tyče (vzorku) po přetržení (mm) Kontrakce – je trvalé poměrné zúžení tyče po přetržení v místě lomu. Vyjadřuje se opět v procentech Su je nejmenší plocha příčného průřezu zkušební tyče po přetržení (mm2) S0 je počáteční průřez zkušební tyče (mm2)

Seznam použitých zdrojů HAVLÍK, J., SZLACHTA, T. Základy strojnictví, skriptum VŠB – TU Ostrava 1996 DRASTÍK a kolektiv. Strojnická příručka: vývoj, výpočty, konstrukce, technologie, výroba. [Svazek 1], Praha: Dashöfer, c2002-2009. ISBN 80-86229-65-3. DRASTÍK a kolektiv. Strojnická příručka: vývoj, výpočty, konstrukce, technologie, výroba. [Svazek 2], Praha: Dashöfer, c2002-2009. ISBN 80-86229-65-3. DRASTÍK a kolektiv. Strojnická příručka: vývoj, výpočty, konstrukce, technologie, výroba. [Svazek 3], Praha: Dashöfer, c2002-2009. ISBN 80-86229-65-3. HLUCHÝ, KOLOUCH. Strojírenská technologie 1, Nauka o materiálu 1. díl, Praha: SCIENTIA, 1998. ISBN 80-7183-150-6.

Děkuji za pozornost