Receptory: Olga Bürgerová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Funkce míchy.
Druhy smyslového vnímání
Opakování - centrální nervová soustava
Fyziologie a evoluce smyslových orgánů živočichů
Smyslová ústrojí Funkce:
Smyslová soustava.
Seminární práce z biologie
Obvodová nervová soustava
Smyslové orgány MUDr.Vladimír Compeľ.
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Nervová soustava NOSITELÉ SIGNÁLŮ.
Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu.
VESTIBULÁRNÍ SYSTÉM.
Smysly - sluch (c) Mgr. Martin Šmíd.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nervová soustava- receptory
Nervová soustava - úvod
Nervová soustava - udržuje a řídí vnitřní prostředí těla, udržuje vztahy mezi vnitřními orgány a mezi organismem a okolím - je tvořena: centrální nervovou.
Čidla receptory.
Autor: Lenka Kraváčková
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
SACÍ A ROHOVKOVÝ REFLEX
Centrální nervový systém
Řízení organismu Filip Bordovský.
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Název Smyslová soustava, úvod, čidlo Předmět, ročník
Biologie člověka.
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
VY_32_INOVACE_PSYPS12660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Řídící soustavy Nervová a hormonální.
Nervová soustava l Autor : Mgr. Irena Hudcová Přírodopis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Reflexy.
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
Funkce míchy.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
1. Nervová soustava: úvod.
MECHANORECEPTORY 2. února 2013 VY_32_INOVACE_110202
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Nervová soustava. Skládá se z: 1.) CNS = centrální nervová soustava (mozek, mícha) 2.) Periferní (obvodová) NS (nervy a nervové uzliny v těle) a) Nervy.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,
Nervové obvody, reflex. Nervový systém Mozek člověka je pravděpodobně nejkomplikovanější struktura na Zemi 1cm 3 mozkové tkáně obsahuje přes 50 miliónů.
Smyslová ústrojí Funkce:
Funkce míchy a Reflexy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_03_01_dotyk.
Projekt: Moderní výuka
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Nervová soustava Páteřní mícha.
čichový, chuťový a hmatový
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_12_28_Nervová soustava
Smyslové orgány.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Receptory: Olga Bürgerová

Receptory: Receptory jsou vazebná místa, na kterých je identifikován chemický signál, slouží k převodu signálu Reflex odpověď organismu na podráždění receptoru,základní funkční prvek n.s.,převádí vzruch z receptoru na nervovou dráhu a efektor Reflex probíhá po reflexní dráze: Receptor Dostředivá – aferentní dráha Centrum - mozek, mícha

Reflexní dráha: Odstředivá dráha (eferentní) Výkonný orgán – efektor

Stavba receptorů: Smyslové buňky Nervové vlákno

Rozdělení: Mechanoreceptory: zaznamenávají změny tlaku, napětí Vater Paccini – hmatová tělíska - kůže Šlachová vřeténka Kloubní tělíska Cortiho orgán

Rozdělení: Termoreceptory – registrují tepelné podněty, Krauseho tělíska v kůži(chlad),Ruffiniho tělíska v kůži (teplo) Chemoreceptory – reagují na chemické podněty napětí 02 a CO2 čichové,chuťové,volná nervová zakončení pro bolest

Rozdělení: Radioreceptory – citlivé na světelné elektromagnetické vlny- tyčinky a čípky Podle uložení receptorů – exteroreceptory – kůže interoreceptory –sliznice proprioreceptory - šlachy