STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Advertisements

Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_338.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Evropská unie.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Historické milníky evropského práva
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: IV.
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Integrační procesy v ekonomice
Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
 EU je jedinečné hospodářské a politické partnerství 27 demokratických evropských zemí  jejím cílem je mír, prosperita a svoboda pro 498 milionů občanů.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výrobní faktory Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1 Mezinárodní ekonomická integrace - BS VSFS – kombinované studium Konzultace 1.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Evropská Unie.
Vladimir Vysockij Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Formy podnikání Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
Celkový a mezní produkt
1 VŠFS – prezen č ní studium LS 2004/05 Proces vzniku EU P ř ednáška
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Mezinárodní regionální integrační seskupení v oblasti obchodu
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
EVROPSKÁ UNIE.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční řízení podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_16_Evropská unie,
Evropská unie. Pojem a význam Evropské unie Definice Evropské unie (dále jen EU) Aktuální počet členů EU Rok vstupu ČR do EU Cíle EU (čtyři základní svobody)
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Ekonomická Integrace a Politiky EU
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Společné a koordinované politiky EU
Fáze ekonomické integrace
VŠFS kombinované studium magisterské
Zásahy do tržního mechanismu
Evropské hospodářství
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Mezinárodní ekonomická integrace
Sféry obyvatelstva – hospodářská činnost
Transkript prezentace:

STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Stadia ekonomické integrace PU HMU JVT CU ZVO

Zóna volného obchodu (ZVO) - 1960 volný pohyb zboží: mezi členskými státy bez celní povinnosti, s ostatními zeměmi jsou platné celní sazebníky (každý stát podle vlastních pravidel) např. Evropská zóna volného obchodu (EZVO) – 1960 (Spojené království a další státy) ZVO

Celní unie (CU) – 1968 volný pohyb zboží (ZVO) + společná obchodní politika: např. dovozce ze třetí země si nemůže vybrat nejvhodnější zemi pro vstup, protože členské státy mají společný celní sazebník (x od ZVO) CU ZVO

Jednotný vnitřní trh (JVT) – 1986 (Jednotný evropský akt – trh vytvořit nejdéle do r. 1992) volný pohyb zboží + kapitálu, služeb a osob (víc než celní unie – odstraňuje skryté formy podpory domácích a diskriminace zahraničních dodavatelů) volný pohyb kapitálu = neexistují omezení pro převod finančních prostředků mezi národními ekonomikami volný pohyb osob = možnost cestovat i pracovat v zahraničí volný pohyb služeb = např. doprava, bankovnictví, telekomunikace, pojišťovnictví JVT CU ZVO

Hospodářská a měnová unie (HMU) – 1999 hospodářská unie = společný trh (JVT) nejen obchodní politika, ale i další politiky měnová unie = rozvíjí volný pohyb kapitálu zajištění plné směnitelnosti měn členských států – postupně nahradit společnou měnou = euro (1999 – euro v bezhotovostním styku – finanční trhy, podnikové operace) HMU JVT CU ZVO

Euromince a eurobankovky

Evropské země používající euro jako svou měnu: modrá - členské státy eurozóny zelená - státy EU, které vstoupí do eurozóny po roce 2010 červená - stát EU, kde proběhne referendum o vstupu do eurozóny (Dánsko) hnědá - stát EU s trvalou výjimkou na zavedení eura (Spojené království) žlutá - státy mimo EU, které používají euro na základě dohody s EU fialová - státy a území mimo EU, které používají euro bez dohody s EU

Politická unie spolupráce ekonomické a politické integrace = dovršení procesu ekonomické integrace ekonomická integrace: obchod, pohyb zboží, osob, služeb, kapitálu, společná měna politická integrace: budování společných institucí – řídí, koordinují a kontrolují spolupráci PU HMU JVT CU ZVO

příklad politické unie – Spojené království (vytvořené královnou Annou v r. 1707) – Anglie, Wales a Skotsko typickým rysem = propojení institucí, které zastupují jednotlivé státy navenek = společná zahraniční a bezpečnostní politika má prvky federace (složený stát) – určitá samostatnost států x společné instituce zákonodárné, výkonné i soudní má prvky konfederace = sdružení států s omezenou strukturou společných orgánů EU se nedá přesně definovat: federace – zahrnuje společnou politiku ve vnitřních záležitostech (1. pilíř Maastrichtského chrámu) konfederace – společná zahraniční a bezpečnostní politika + policejní a soudní spolupráce (2. a 3. pilíř) +

Stadia ekonomické integrace Politická unie Hospodářská a měnová unie Jednotný vnitřní trh Celní unie Zóna volného obchodu

STADIA EKONOMICKÉ INTEGRACE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: König, P., Lacina, L., Přenosil, J.: Učebnice evropské integrace, Barrister & Principal Brno 2006 Wikipedie.cz