Proměřte B-V indexy srovnávacích hvězd Výzva pro CCD pozorovatele aneb pomožte vizuálům, ať vás už k ničemu nepotřebují...

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tipy a triky přesné CCD fotometrie
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Lineární funkce a její vlastnosti
Praktikum pozorovací astronomie
Lekce 1 Modelování a simulace
Lineární regresní analýza Úvod od problému
ZÁKLADY EKONOMETRIE 2. cvičení KLRM
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
L OTKA -V OLTERRA M ODEL P REDÁTOR K OŘIST KMA/MM Kamila Matoušková V Plzni, 2009.
Přehled statistických metod pro CIE
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Mlhavý úvod do FUZZY logiky Motivace pro použití fuzzy logiky: člověk je schopen rozhodovat a řídit systémy i na základě nepřesných informací - stroj tak.
OPTIMALIZACE VLASTNOSTÍ DALEKOHLEDU AFDT Tomáš Klvaňa, student systémového inženýrství, PEF ČZU, Praha.
Jaká je forma, jaký má formát a který Formát ji zaplňuje …
Statistika Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Autor: Boleslav Staněk H2IGE1.  Omyly  Hrubé chyby  Chyby nevyhnutelné  Chyby náhodné  Chyby systematické Rozdělení chyb.
Proměnné hvězdy II Jak je pozorovat Lukáš Král. O co nám jde Cíl vizuálního pozorování proměnných hvězd: získat průběh jasnosti hvězdy v čase – tzv. světelnou.
Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Základy ekonometrie Cvičení 3 4. října 2010.
8. dubna 2013ISSS - Portál interních identit, Z. Motl1 Portál interních identit jako nadstavba identity managementu Mgr. Boleslav Bobčík, T-Systems Czech.
Zajímavosti na hvězdné obloze
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Využití subpohledu Ingrid Vindišová, 4. Y Úkol: Využití subpohledu 1. Úvod 2. Vytváření soustavy subpohled 3. Standardní subpohled 4. Návrhář standardního.
Statistická analýza únavových zkoušek
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_08A6 AutorRNDr. Marcela Kepáková Období vytvořeníZáří 2012.
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Školení MMW Úvodní školení. Co je MMW a k čemu slouží? MMW neboli Markdata Media Workstation je nová softwarová aplikace speciálně navržená k analýze.
Kvadratické rovnice Každá kvadratická rovnice se dá vyjádřit ve tvaru: a,b,c jsou číselné koeficienty, přičemž a musí být nenulové, jinak by se jednalo.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Přejít na první stránku Mění se EK And? Jan Skalický 8. Setkání skupiny MEDÚZA.
KALIBRACE OKA, PŘEVOD INDIVIDUÁLNÍCH HVĚZDNÝCH VELIKOSTÍ NA OBOR V Jan Skalický
HODNOCENÍ ROZDÍLŮ VÝKONŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2010 FTVS.
Rozšíření Argenlanderova stupnice Slovní definice Argenlanderových stupňů
Jedno-indexový model a určení podílů cenných papírů v portfoliu
Astronomická fotografie
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Film Klára Čermáková 4.C.
Metrologie   Přednáška č. 5 Nejistoty měření.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Množina bodů dané vlastnosti
Program přednášky ,, Kalibrace “ - snímkové souřadnice
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Tajemství mikrosvěta České vysoké učení technické v Praze
V experimentu měníme hodnotu jedné nebo několika veličin x i a studujeme závislost veličiny y. - např. měníme, ostatní x i bereme jako parametry ( , ,
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Přístroje pro astronomii 2
Matematické modelování toku neutronů v jaderném reaktoru SNM 2, LS 2009 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel, Aleš Matas.
Přenos nejistoty Náhodná veličina y, která je funkcí náhodných proměnných xi: xi se řídí rozděleními pi(xi) → můžeme najít jejich střední hodnoty mi a.
Galaxie.
Matematické modelování transportu neutronů SNM 1, ZS 09/10 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky – výpočet koncentrace II, ředění Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/12 Šablona: III/2 Inovace.
O DRAZ SVĚTLA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Interpolace funkčních závislostí
Úvod do databázových systémů
Programovací jazyk C# 4. část - cykly.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Hubble deep field.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
Množina bodů dané vlastnosti
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Dalekohledy Autor: Kamil Bujárek, Bc. Název materiálu:
Lineární funkce a její vlastnosti
Lineární regrese.
* Měřítko plánu, mapy Matematika – 7. ročník *
Interpolace funkčních závislostí
Grafy kvadratických funkcí
Grafy kvadratických funkcí
Transkript prezentace:

Proměřte B-V indexy srovnávacích hvězd Výzva pro CCD pozorovatele aneb pomožte vizuálům, ať vás už k ničemu nepotřebují...

Úvod do problematiky §Pozorovatelé v noci vidí v oboru VIZ (510 nm), ne V (540 nm). + Individuální odchylky (viz Skalický, Cirkulář č. 25) §Výpočtem jasnosti proměnné z odhadu pořízeného v oboru VIZ vzhledem k srovnávačkám v oboru V dostáváme NEREÁLNÉ SVĚTELNÉ KŘIVKY!

Je možné řešení? §Pouze v případě používání ne-Pogsonovy metody pozorování. U nás tradice Argenlanderova a Nijland-Blažkova metoda odhadování. §Databáze MEDÚZY obsahuje k většině dat „deníkový zápis odhadu“ - A2V5B popř. A2V, V3B, V6C. §=> ANO, máme možnost dodatečného přepočítání hvězdné velikosti podle VIZ hodnot srovnávacích hvězd.

Jak docílit reálných světelných křivek z vizuálních pozorování? §A) Zjistit B-V indexy srovnávacích hvězd = úkol pro CCD pozorovatele §B) Přepočítat srovnávací hvězdy z V na VIZ podle vztahu VIZ=V+m*(B-V) §C) Přepočítat pozorování podle VIZ hodnot srovnávacích hvězd => REÁLNÁ VIZ SVĚTELNÁ KŘIVKA

A) je problém... §Abychom mohli konstruovat skutečné vizuální světelné křivky, je zapotřebí znát B-V indexy srovnávacích hvězd. §Kromě tohoto problému existuje mnoho mapek MEDÚZY se srovnávačkami z nepříliš přesného zdroje => rovněž potřeba přeměřit.

Nároky na CCD pozorovatele §Funkční CCD kamera + průhledný dalekohled + funkční paralaktická montáž §B a V standardní filtry §Co největší zorné pole (20 a více úhlových minut) §Znát kalibrační koeficienty pro převod dat do standardního UBV systému.

Seznam žhavých kandidátů na proměření: §Viz meotar...

Všední život s přepočítáváním křivek §V praxi je nutný software, který hromadně přepočítá odhady. §V současnosti existují dva: l odhady.exe (autor M.Brát) l Medcomp (autor M.Šulc) §V budoucnosti: l XMedGraf - speciální funkce (autor L. Brát)