VYŠETŘENÍ NERVOVÉHO SYSTÉMU seminář z patologické fyziologie Petr Maršálek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Neuroinformatika – metoda evokovaných potenciálů
Elektromyografie.
Úvod do biomedicínské informatiky
Diagnostické metody Radiační zkušební metody Radiometrie Radiografie
Pevné disky-rozhraní.
Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
EEG (elektroencefalografie), spánek
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
Biosignály.
Úvod do biomedicínské informatiky Jiří Mistr
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Nervová soustava.
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Nervová soustava- úvod
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
EEG rytmy úvod elektrická aktivita mozku vykazuje rytmickou aktivitu o různé frekvenci, sahající od Hz (delta vlny), přes pásmo vln theta (4-7.
Vyšetření fMRI popis experimentu Dobrovolník II :00.
QT intervaly – metody detekce konce T vlny Jitka Jirčíková.
Jak naskenovat člověka
Funkční magnetická rezonance
Jakub Otáhal Katedra anatomie a biomechaniky FTVS UK
Počítačová tomografie (CT)
X33BMI Úvod do biomedicínské informatiky Autor: Lenka Plevková
... a její využití v lékařské fyzice
Patologická anatomie jatečných zvířat
Polovodičová spektroskopie
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Bloková schemata tří základních podsystémů informačního systému mozku.
ZPRACOVÁNÍ A ANALÝZA BIOSIGNÁLŮ V.
Elektroencefalografie
NERVOVÁ SOUSTAVA II. ŘÍDÍCÍ CENTRUM.
MYOLOGIE OLGA BÜRGEROVÁ.
Nukleární magnetická rezonance
Neexistuje zlatý standard, pouze konvergence fyziologických metod
Ionizující záření v medicíně
Nature Inspired Technologies Group Bloková schemata tří základních podsystémů informačního systému mozku.
Fyziologie svalového stahu
Ionizační energie.
Stavba kůže. Stavba kůže Nervová soustava CNS umožňuje velmi rychlé reakce organizmu na rozmanité podněty zevního i vnitřního prostředí. Podněty-
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Snímání biologických potenciálů
Repetitivní transkraniální magnetická stimulace (rTMS)
Radiologická fyzika Michal Lenc podzim 2011.
CT Mozku počítačová tomografie mozku
Vyšší nervová činnost.
Elektroencefalografie
18. Metody vyšetření a zobrazení mozku.
Glie. Glie jsou početnější než neurony Neúčastní se –Aktivního vedení nervového vzruchu –Přenosu signálů a zpracování informací Regulují iontové prostředí.
NERVOVÁ SOUSTAVA 2.
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Magnetická rezonance (1)
Elektromyografie Definice
Aplikace rentgenfluorescenční analýzy při studiu památek Z.Ferda, T.Kulatá, L.Bandas Rentgenfluorescenční analýza je fyzikální metoda, pomocí které snadno,
Evokované potenciály - SEP, MEP
PACS Picture Archiving and Communication System
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
Využití MDCT SOMATOM Definition v kardiologii a ostatních oborech v nemocnici Jihlava. MUDr. Olivia Havránková.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
Metody výzkumu lidského mozku a kognitivních funkcí.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Zobrazovací metody Základy neurověd.
Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM)
ŠABLONA 32 Centrální nervová soustava
STAVBA A ČINNOST NERVOVÉ SOUSTAVY.
Patologická fyziologie nervového systému přednáška 2 – základní syndromy nervového systému Petr Maršálek ÚPF 1.LF UK.
Toto je v jakékoliv formě (PPT, PDF, atd.)
VODIČ A IZOLANT V ELEKTRICKÉM POLI.
Digitální učební materiál Elektrografické vyšetřovací metody – EEG,EMG
Transkript prezentace:

VYŠETŘENÍ NERVOVÉHO SYSTÉMU seminář z patologické fyziologie Petr Maršálek

Osnova Morfologické vyšetřovací metody (zobrazovací diagnostika) 1 Počítačová (výpočetní) tomografie 2 Pozitronová emisní tomografie (PET) 3 (Nukleární) magnetická rezonance 4 Funkční magnetická rezonance Elektrofyziologické vyšetřovací metody 5 Elektroencefalografie (EEG) 6 Evokované potenciály (EP) 7 Elektromyografie (EMG) 8 Další metody (elektro-okulografie, retinografie, apod.)

Přehled zobrazovacích metod

Počítačová tomografie Princip. Proti zdroji gamma záření (rentgenové trubici) rotuje sada scintilačních detektorů. Tím jsou získány celkové denzity pro rentgenové záření v různých směrech tomografického řezu tkání a z nich jsou dopočítány jednotlivé denzity v jednotlivých pixelech tomografického obrazu Prostorové rozlišení je dané citlivostí, je až 1 mm. Podle denzit je možné odlišit bílou hmotu od šedé, mozkové cisterny a jiné tkáně v lebce a míšním kanálu. Je to statická zobrazovací metoda, nemá časové rozlišení. Použití. Při chorobných procesech nervového systému uvnitř lebky anebo v míšním kanálu - nádory a jiné expanzivní procesy: subdurální a subarachnoidální krácení, traumata, záněty a degenerativní onemocnění.

Pozitronová emisní tomografie Princip.Umělé radioizotopy 11 C, 13 N, 15 O a 18 F emitují pozitron, který kolizí s elektronem dá vzniknout dvěma paprskům gamma záření emitovaným v opačných směrech. Prostorové rozlišení - pixel 8mm, časové rozlišení - není teoretický limit, může být i méně, než 1 s, ale nepoužívá se. Použití. Při použití radioaktivně značené deoxy-glukózy je možné určit metabolicky aktivní části nervové tkáně.

(Nukleární) magnetická rezonance Princip. Detekce atomů s lichou atomovou váhou (nebo protonovým číslem) i jejich chemického a fyzikálního okolí, tj. v jaké molekule jsou tyto atomy inkorporovány. Z přirozených izotopů biogenních prvků to jsou zejména: 1 H, 14 N, 19 F, 23 Na a 31 P, ve zobrazování je použit hlavně 1 H. Prostorové rozlišení až do 1 mm, časové rozlišení - není teoretický limit, může být i méně, než 1 s, ale nepoužívá se. Použití. Podobné jako počítačová tomografie, je citlivější například při posuzování vývoje demyelinizačních procesů.

Funkční magnetická rezonance (fMRI) Princip. Detekce BOLD signálu (blood oxygen level dependent fMRI signal). Prostorové rozlišení až do 1 mm, časové rozlišení dáno časovou konstantou změny prokrvení nervové tkáně, což je asi 1 s. Použití. Převážně experimentální studie funkční aktivace jednotlivých mozkových oblastí, funkční mapování mozku.

fMRI Povrch hlavy zobrazený pomocí magnetu „3.0 T Trio Siemens“ fMRI 1

fMRI Rekonstrukce povrchu mozkové kůry. Vnější povrch hemisféry. fMRI 2

fMRI Rekonstrukce – vnitřní povrch hemisféry Soustřednými barevnými kruhy je kódovaná stimulace v postupně narůstající vzdálenosti od žluté skvrny. Aktivované části zrakových oblastí jsou označené stejným kódem. fMRI 3

Elektrofyziologické metody

Elektroencefalografie (EEG) Princip. EEG signál vznikne sumací a synchronizací jednotkové aktivity, tj. aktivity jednotlivých neuronů, přesněji excitačních a inhibičních post- synaptických potenciálů v povrchových vrstvách mozkové kůry. (EPSP a IPSP se na vzniku EEG podílejí více, než AP.) Nervová tkáň je objemovým vodičem, ve kterém se aktivity jednotlivých neuronů sčítají. Lokální změny se označují jako elektrické dipóly. Směr, polarita a amplituda dipólů se mění v čase, záznam těchto změn na EEG přístroji se nazývá (makro)EEG. Kromě povrchu hlavy lze per-operačně nahrávat makro-EEG signál přímo z povrchu mozkové kůry (elektrokortikografie).

EEG atlas A Sumace a synchronizace post- synaptických potenciálů v povrchových vrstvách mozkové kůry

Elektroencefalografie (EEG), 2 Prostorové rozlišení: malé, dané vzdáleností mezi elektrodami na EEG čapce, řádově několik cm. Časové rozlišení: nejlepší z vyšetřovacích metod, řádově milisekundy. Metodika. Vyšetřuje se v klidu, při zavřených očích. Nebo se používají provokující metody pro vyvolání epileptických grafo-elementů (např hyper-ventilace). EEG čapka: 10, anebo 20 svodů. Použití. Diagnostika epileptických syndromů, hypnografie, neboli polysomnografie - diagnostika poruch spánku.

EEG atlas B Normální nález: EEG rytmy: Alfa rytmus, 8-13 Hz, nad oblastí parieto-occipitální, výrazný při zavřených očích. Beta rytmus, Hz, nad frontální oblastí Gamma r., Hz, interferuje s ním nejčastější rušení elektrickou sítí, 50 Hz, nepopisuje se. Delta rytmus, do 4 Hz, například při synchronním spánku. Theta rytmus, 4-7 Hz, například při synchronním spánku.

EEG Rytmy

Bdění, spánek, smrt

Stadia spánku

Hypoglykémie/ metabolické vlivy

Elektromyografie (EMG) Princip/Metodika: EMG je neurofyziologická vyšetřovací metoda studující funkci periferních motorických jednotek, sestávajících z alfa- motoneuronu a jím zásobených svalových vláken. Podle místa příčiny poruchy EMG vyšetření může rozlišit myopatie a neuropatie. Pomocí jemné jehly zavedené do svalu je snímána aktivita skupiny sousedících motorických jednotek. Měří se: 1) spontánní aktivita v klidu, 2) nábor motorických jednotek, které jsou pod volní kontrolou a 3) trvání a amplituda akčních potenciálů jednotlivých jednotek

EMG – myopatie a neuropatie

Poruchy motorické jednotky

Myotonie NormaPatologie

Svalové dystrofie

Metabolosmus Kreatinu