Ochrana autotransformátoru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické stroje - transformátory
Advertisements

Ochrany vedení.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Pojistky nízkého napětí
Proudové chrániče.
Výkonové jističe nízkého napětí
Tento soubor už se neudržuje.
Přístroje nízkého napětí
Výkonové jističe nízkého napětí
Systém opětného zapnutí (OZ)
Proudové chrániče.
Instalační jističe.
Srovnávací ochrany.
Průřez vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Průřez vedení
Přístroje nízkého napětí
Ochrany v energetických soustavách. Obecné pojmy Elektrická ochrana je zařízení, které kontroluje chod části energetického systému (chráněného objektu).
OCHRANY 3F TRANSFORMÁTORŮ
Digitální učební materiál
ELEKTROTECHNIKA TRANSFORMÁTOR - část 2. 1W1 – pro 4. ročník oboru M
Jističe, chrániče Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chránění transformátorové stanice 420 kV
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Ochrany velkých generátorů
Digitální učební materiál
Zemní ochrana v síti s odporem v uzlu
Ochrany a zabezpečovací systémy
TRANSFORMÁTORY Téma: Pár obrázků Studijní text
Autor: MIROSLAV MAJCHER
měřících a jistících systémů v rozmanitých elektrizačních soustavách.
Instalační jističe.
Ochrany velkých generátorů
Rozdílová ochrana přípojnic
Ochrana při přetížení kabelů
Ochrana při přetížení kabelů
Instalační jističe.
Ochrany elektráren obecně
Paralelní chod transformátorů
Aleš Hemelík Tomáš Jaroš
Pojistky nízkého napětí
Pojistky nízkého napětí
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE .
ROZDÍLOVÁ OCHRANA KABELŮ
Ochrana středních generátorů do 5 MW
Ochrany motorů do 20 kW Petr Král Ondřej Edl.
Elektromagnetická indukce Transformátor
Ochrany velkých generátorů
Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky Autor:
Zemní ochrana v síti s Petersenovou tlumivkou
Rozdílové ochrany přípojnic
Ochrany v distribučním systému.  Monitorují provozní stav chráněného zařízení.  Provádí zásah, pokud chráněný objekt přejde z normálního stavu do stavu.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Animace zapojení asynchronního motoru
NÁZEV PROJEKTU:INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ AUTOR:ING. ZUZANA KERNDLOVÁ TEMATICKÁ SADA:ELEKTROENERGETIKA.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Jištění vedení elektrických.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
VY_52_INOVACE_05_11_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Výkonové jističe nízkého napětí
Elektrické stroje netočivé
Ochrany motorů do 20 kW.
Senzory pro EZS.
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Důlní elektrické přístroje
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
Transformátor zařízení, které zvyšuje nebo snižuje střídavé
Jištění vodičů s připojenými motory
Ochrany v energetických soustavách
Poruchy v soustavě obecně a pojistky nízkého napětí
Provedení motorového vývodu
Ostatní přístroje nízkého napětí
TRANSFORMÁTOR.
Transkript prezentace:

Ochrana autotransformátoru Vytvořili: Jaroslav Bradáč Vlastimil Fíla

Popis autotransformátoru Koncepce chránění Seznámení s tématem Popis autotransformátoru Koncepce chránění Vypínací charakteristika rozdílové ochrany

Autotransformátor Oproti transformátoru nemá dvě nezávislá vinutí napěťové a proudové transformace. Část vinutí společná pro obě dvě strany → kompaktnější konstrukce Rozsah od 1000 kVA až stovky MVA.

Uspořádání autotrafa Spojení jen YNyn0 Nesmí být fázový I a U posun mezi primární a sekundární stranou Společný nulový bod vždy uzemněn Rozdělení proudu nulového bodu zavisí (např. rozdělení vinutí a existenci terciálního vinutí)

Rozdílová ochrana (hlavní ochrana) Doplňkové ochrany Koncepce chránění Rozdílová ochrana (hlavní ochrana) Doplňkové ochrany Záložní ochrany Další ochrany Ocrana transformátorů

Koncepce chránění 7UT633/635 7UT613 7UT612

Koncepce chránění Rozdílová ochrana rychlá selektivní zkratová ochrana je samostatná nebo jako doplněk k Buchholzově ochraně. přibližně od 5 MVA patří k standardnímu vybavení. Realizována 2 různými způsoby: Ochrana celého autotransformátoru – zde PTP v uzlu nemá význam, avšak může se použít pro záložní nadproudovou ochranu Srovnávání po vinutích – autotransformátor zde považován za objekt se třemi vyvedenými uzly

Koncepce chránění

Koncepce chránění Záložní ochranné funkce Buchholzova ochrana integrovaná ochrana proti přetížení – chrání před přehřátím a předčasnému stárnutí ochrana proti přebuzení – zabraňuje nedovolenému oteplení železa Buchholzova ochrana Vypínací povel ochrany by měl působit přímo na vypínač a nezávisle na rozdílové ochraně Vypínací povel by měl být zaznamenán v poruchovém protokolu a zapisovači rozdílové ochrany Zemní rozdílová ochrana u autotransformátorů nepoužívá

Vypínací charakteristika rozdílové ochrany Předpoklady: Náběhová hodnota Idiff> je 0.2 * IN Sklon 1 zohledňuje falešné proudy , nastaven na 25% Přídavná stabilizace zvyšuje stabilitu rozdílové ochrany v oblasti velkých zkratových proudů při vnějších poruchách – sklon 1 Bod 2 vede k vyšší stabilizaci v oblasti vysokých proudů – nastavena na 50% Mez Idiff> > pracuje bez stabilizace , určena pro velké zkratové I na primární straně. Měla by být nastavena alespoň o 20% výše než max. protékající I či zapínací I.

Záložní ochranné funkce Nadproudová ochrana Slouží jako záložní ochrana pro zkraty v místech kde porucha nebyla vypnuta včas. Nadproudová ochrana může být přiřazena ke každé straně vinutí trafa. Ochrana proti přetížení Tepelná ochrana proti přetížení zamezuje velkému namáhání chráněného trafa. Ochrana proti přebuzení Ochrana slouží k detekci zvýšené indukce generátorů a transformátorů. Zvýšení indukce vede k přesycení jádra a k vysokým ztrátám vířivými proudy.

Připojení do řídícího systému stanice Další funkce Připojení do řídícího systému stanice Ochrana přes systémové rozhraní jsou přenášena : hlášení Výstrahy Měřené hodnoty

SIPROTEC je optimální ochrana autotransformátorů Shrnutí SIPROTEC je optimální ochrana autotransformátorů Z ochranářského hlediska nabízí přistroj SIPROTEC rozsáhlou zkratovou ochranu pro hlavní a záložní chránění. Rozsáhlé měřící funkce dovolují bezproblémové připojení přístroje bez přídavných přístrojů a umožňují kontrolu transformátoru za provozu

Děkujeme za pozornost