Karlovy Vary - lázeňské město

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trutnov Centrem města, obklopeného až do roku 1861 kamennými hradbami ze 14. století, je Krakonošovo náměstí . Jeho domy se středověkým podloubím, rekonstruované.
Advertisements

Památky v České republice
Kateřina Krausová KARLOVY VARY
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejznámějším západočeským.
BAROKO I..
Vztahy mezi Čechy a Němci
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Martin Pecháček Průvodce po památkách Karlových Varů
41.1 Karlovarský kraj – poznáš jeho dominanty?
PRŮVODCE PO KARLOVÝCH VARECH
Karlovy Vary Marie Turková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, cestovní,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ČR A EVROPA DÍL 1 KARLOVY VARY
Karlovarský kraj K.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vizovice Eliška Kratinová.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
CESTOVÁNÍ.
KARLOVARSKÝ KRAJ ČESKÁ REPUBLIKA.
Historické památky v Lokti Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
Turistický průvodce Jan Pokorný
Krajské město : Karlovy Vary
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
PRŮVODCE KARLOVÝMI VARY JAROSLAV BÍLEK Tato studentská práce byla vypracována v rámci projektu „Vzájemné soužití Němců, Čechů a Židů v Karlovarském kraji.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Průvodce po některých památkách Karlových Varů
PAMÁTKY PRAHA.
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Regionální turistické.
Sabina Adámková & Adéla Kusáková
LUHAČOVICE
Kultura a historie obce 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Tereza Hynková a Tereza Merhoutová
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceZápadní Čechy – Karlovarsko Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Plzen.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Olomouc.
Mochalová Anna Průvodce po Karlových Varech Tato studentská práce byla vypracována v rámci projektu „Vzájemné soužití Němců, Čechů a Židů v Karlovarském.
Karlovarský kraj Kraj horké vody Třída:9.A
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Karlovy.Vary.
Karlovarský kraj. Základní údaje Karlovarský kraj je proslulý svým lázeňstvím. Nejznámějšími lázeňskými městy jsou Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Františkovy.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ZEMĚPIS Téma: Karlovarský kraj Ročník: 9.
K ARLOVARSKÝ KRAJ – LÁZNĚ, KTERÉ ZNÁ CELÝ SVĚT VY_32_I NOVACE _11KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Národní divadlo Mgr. Hana Šenková Počátky vlastenci uvažovali už v roce 1844 navrhl Palacký národní sbírka – přispívali chudí lidé i šlechta.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
MÁME RÁDI PARDUBICE. Aneta Divišová, Klára Römerová 8. A Pernštýnské náměstí.
KARLOVARSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_11_Karlovarský kraj Téma: Vlastivěda.
Karlovarský kraj Obsah Základní informace Základní informace Navštěvované oblasti Navštěvované oblasti Zdroje Zdroje.
Nejzápadnější kraj ČR Krajské město Karlovy Vary 3. nejmenší kraj ČR
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Královské město Rakovník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
MARIÁNSKÉ LÁZNĚ.
Karlovarský kraj Lázeňský kraj.
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
Gotické památky v Čechách
Transkript prezentace:

Karlovy Vary - lázeňské město Kateřina Špererová Karlovy Vary - lázeňské město Tato studentská práce byla vypracována v rámci projektu „Vzájemné soužití Němců, Čechů a Židů v Karlovarském kraji v 19. - 21. století“.   Podpořeno MŠMT v rámci dotačního programu Podpora vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy v roce 2011. Projekt podporuje MM K. Vary, KU Karlovarského kraje.

Prezentace ani textový doprovod neprošly jazykovou korekturou Prezentace ani textový doprovod neprošly jazykovou korekturou. Za obsahovou a formální stránku odpovídá autor, stejně tak i za dodržení autorských práv.

Navštívené lokality Lázně V Dvořákovy sady Sadová kolonáda Lázně III Mlýnská kolonáda Tržní kolonáda Morový sloup Zámecká věž Vřídlo a Vřídelní kolonáda kostel svaté Máří Magdalény městské divadlo Grandhotel Pupp Lázně I Galerie umění Japonská zahrada

Proč tato trasa? často po této trase chodím je mi důvěrně známá

Historie Karlových Varů založeny v 2.polovině 14. století Karlem IV. 14. 8. 1370 udělena městská práva 1582 velká povodeň 1604 a 1759 požáry 1807 začíná výroba likéru Becherovka 1844 rozvoj dalšího průmyslu (rozvoz vřídelní vody)

Historie Karlových Varů 1870 město napojeno na evropskou železniční síť 1929 otevřeno letiště Karlovy Vary 1946 vzniká Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 1948 zestátnění lázeňské léčby 1989 lázeňská léčba navrácena do soukromého vlastnictví

Památky

Lázně V. (Alžbětiny lázně) autor projektu: Franz Drobny slavnostní otevření 17.6.1906 původní název Alžbětiny lázně podle rakouské císařovny obklopeny Smetanovými sady

plastiku Antonína Dvořáka vytvořil český sochař Karel Kuneš 1974 Dvořákovy sady plastiku Antonína Dvořáka vytvořil český sochař Karel Kuneš 1974

Sadová kolonáda litinová kolonáda Sadového pramene z roku 1881 architekti Ferdinand Fellner a Hermann Helmer

Lázně III. z roku 1866 nabídka komplexních lázeňských služeb koncertní sál Antonína Dvořáka

Mlýnská kolonáda postavena v letech 1871-1881 architekt Josef Zítek Zítkova busta poblíž Mlýnského pramene neorenesanční

Mlýnská kolonáda kryje 5 pramenů (Mlýnský, Skalní, Libušin, Knížete Václava a Rusalčin) 124 sloupů orchestřiště zdobí alegorické reliéfy od Václava Lokvence na střešní terase 12 alegorických soch (měsíce roku) u Mlýnského pramene oslavná báseň na Vřídlo (Bohuslav Hasištejnský z Lobkovic, 1500)

Tržní kolonáda dřevěná postavena 1883, původně jako provizorium na 5 let kovový reliéf s motivem objevení vřídla (Adolf Zörkler)

Morový sloup sloup nejsvětější Trojice z roku 1716 postaven jako díkůvzdání Bohu za ochranu města před morovou epidemií sochař Josef Osvald Wendy

Zámecká věž poslední zbytek původního gotického hrádku z poloviny 14.st. přestavby 1608 a v 18. st.

Vřídlo a vřídelní kolonáda

Vřídlo nejslavnější karlovarský pramen tryská z hloubky dvou tisíc metrů kolonáda byla postavena 1971-1975 podle projektu Jaroslava Otruby nahradila dřevěnou provizorní kolonádu z roku 1939 původní litinová kolonáda byla z roku 1879 od Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera

Kostel svaté Máří Magdalény vrcholné baroko postaven 1732-1736 architekt Kilián Ignác Dienzenhofer cenný oltářní obraz sv. Máří Magdalény od eliáše Dollhopfa pod kostelem rozsáhle krypty

Městské divadlo postaveno 1884-1886 na místě starého městského divadla z roku 1788 architekti Fellner a Helmer bohatá výzdoba interiéru malířská výzdoba od G.Klimta, E.Klimta a F. Matsche

Grandhotel Pupp nejstarší karlovarský hotel dnešní podoba pochází z konce 19.st. Fellner a Helmer slavnostní sál

bohatě zdobeny v duchu historismu a secese Lázně I. císařské lázně dokončeny 1895 bohatě zdobeny v duchu historismu a secese Fellner, Helmer

Galerie umění postavena 1912 jako vzorkovna a výstavní síň od roku 1950 specializována na moderní české umění 20.století

Japonská zahrada kamenná zen-budhistická zahrada má sloužit meditaci autorem projektu Kanji Nomura z roku 1998

Hodnocení získání povědomí o karlovarských památkách seznámení z městem, kde je možno léčit své zdravotní problémy

Závěr možnost využití prezentace jako doplněk k turistické prohlídce jako referát do hodin dějepisu, zeměpisu či dějinám umění

Zdroje LITERATURA Burachovič, S.: Karlovy Vary krok za krokem (Promenáda, 2000) Burachovič, S.: Nepostradatelný průvodce Karlovými Vary a okolím (ALHA K.Vary, 1997)

Zdroje fotografií I) http://czech-transport.com/ III) http://foto.mapy.cz/34427-Antonin-Dvorak IV) http://www.hrady.cz/ V) http://www.karlovy-vary.cz/ VI) http://www.hotel-cordoba.com/ VII) http://www.kudyznudy.cz/ VIII) http://www.karlovy_vary_mesto_lazne_a_historie.websnadno.cz/ IX) http://www.premium-hotels.com/ X) http://deu.rajce.idnes.cz/ XI) http://www.karlovy-vary.cz/ XII) http://www.karlovy-vary.cz

Zdroje fotografií XIII) http://www.karlovarske-divadlo.cz/ XIV) http://cestovani.kr-karlovarsky.cz/ XV) http://www.karlovy-vary.cz/ XVI) http://www.karlovy-vary.cz/ XVII) http://www.kv-info.cz/ XVIII) http://www.kv-info.cz/