Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Databáze Caché NLS national language settings.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.
Proč jsme vytvořili vlastní filtr Kernun Clear Web. Filtrujete bez filtru? Josef Pojsl, TNS / Kernun Security Notes / Praha 11. října 2012.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Základní pojmy v jazyce C
Aplikační a programové vybavení
Jazyk VHDL Martin Štěpánek
Opakování Co je výsledkem následujícího prográmku? my $a="kol"; my $b="o"; $a.= $b; $b.= $a; print "a = $a, b = $b\n"; Vkládání speciálních znaků? Uvozovací.
Aplikační a programové vybavení
Databázové systémy 2 Zkouška :00. Příklad I Vytvořte proceduru ZK_TRPASLICI_PLNENI(datum_od VARCHAR2, datum_do VARCHAR2), která na standardní.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Databázové systémy 1 Cvičení č. 3 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Principy překladačů Mezikód Jakub Yaghob.
Lexikální a syntaktická analýza Jakub Yaghob
Objekty v CLIPSu RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
XII/2007 Gepro, spol. s r.o. Ing. Stanislav Tomeš Struktura výkresu - titulní strana Struktura výkresu WKOKEŠ.
Databáze Jiří Kalousek.
Vyučovací hodina 1 vyučovací hodina: Opakování z minulé hodiny 5 min Nová látka 20 min Procvičení nové látky 15 min Shrnutí 5 min 2 vyučovací hodiny: Opakování.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
Analýza kvantitativních dat I.
Tabulkový procesor.
Jednoduché datové typy
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
AVR Assembler Symboly Návěští
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Seminář C cvičení STL, Trolltech Ing. Jan Mikulka.
Analýza kvantitativních dat II. / Praktikum Vícenásobné výběrové otázky (Multiple response) Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace.
Jiří Znoj - zno Tvorba konkordace Algoritmy II 3. projekt, 5. zadání Jiří Znoj - zno
Cvičení.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Proměnná typu "pole" Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. Mezi proměnné typu "pole" patří všechny superglobální proměnné. To.
Cvičení č. 8 Pokročilé regulární výrazy - na co je třeba dát pozor David Chudán Upravil D. Pejčoch.
KláVESNICE Informatika 5. třída.
ZÁKLADY INFORMATIKY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
Aplikační a programové vybavení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Využití ZEN reportů ve Facility Managementu Petr Nádvorník
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Databáze teorie.
Pole Arrays.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_MATEMATIKA1_1 8 Tematická.
Problémy s češtinou České znaky se standardně nepovažují za alfanumerické znaky (\w) Vadí to při třídění vyhodnocování regulárních výrazů Je třeba použít.
Internet.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Sestavení kombinační logické funkce
JUI přednáška Vstup a výstup, cykly RNDr. Jiří Dvořák, CSc.
INTERNETOVÁ DOMÉNA V této prezentaci se dozvíte něco málo o internetových doménách…
Balíky Hlavní balík - main - zatím jsme s jiným nepracovali Rozdělují tzv. namespaces = množiny jmen pro proměnné $lemma = "cukr"; znamená $main::lemma.
Podprogramy (subroutines) Pojmenované kousky programu, které –tvoří logicky ucelené části –se v programu opakují Jsou zapsány na jednom místě a v případě.
Číselné soustavy VII ASCII kódování Jana Bobčíková.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ENI-2.MA-18_Rozdělení logických obvodů Název školyStřední odborná škola a Střední odborné.
Výpočetní technika a algoritmizace I Základní příkazy příkazového řádku v systému Windows a unixových systémech.
Import dat Access (16). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Funkce. Funkce - definice Funkce je zobrazení, které každému číslu z podmnožiny množiny reálných čísel R přiřazuje právě jedno reálné číslo. Funkci značíme.
Databáze MS ACCESS 2010.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vstup a zpracování speciálních znaků v UIS
Databázové systémy a SQL
Logický výraz VY_32_INOVACE_08_153
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Hash převod vstupních dat do malého čísla fixní délka
Transkript prezentace:

Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Databáze Caché NLS national language settings

Milan Kryl(c) 2004 MFF UK K čemu je to dobré? nastavení národního prostředí databáze a komunikace s db –automatické převody mezi rozdílnými kódováními znaků –použití speciálních znaků cizího jazyka –vstup dat –výstup dat –nastavení vlastní escape sekvence pro jeden znak nebo víceznakové řetězce

Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Co nastavení ovlivňuje? samotný jazyk Caché ObjectScript interní překladové funkce ($ZCVT) vstupní a výstupní operace –překlad znaků z interní reprezentace do výstupní a naopak ze vstupní do interní (translační tabulka)

Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Caché ObjectScript identifier tables udávají, jaké znaky lze použít při pojmenovávání lokálních proměnných pattern match tables popisují, které znaky odpovídají písmenům, číslicím,... collation tables udávají pořadí v třídění indexů. (taktéž chování operátoru ]] "sorts after")

Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Převodní tabulky překládají z jedné znakové sady interní (externí) do druhé znakové sady externí (interní) k dispozici několik tabulek, které ovlivňují chování v daném jazyce

Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Převodní tabulky (2) Pattern Tab - definuje, které znaky odpovídají jakému vzorku Pattern Code Tab - definice rozdílných názvů vzorků od standardních (např. můžeme nadefinovat YVY pro velká písmena s diakritikou a YMY pro malá. $X/$Y Tab - definuje, jak se mění speciální systémové proměnné $X a $Y pří výstupu nějakého znaku

Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Převodní tabulky (3) Translation Tab - převod znaku nebo skupiny na jinou. Typicky např. z Caché na terminál a zpět definovány 2 převodní tabulky (pro vstup a pro výstup) Mode Tab - tabulka pro modální převod (několik speciálních znaků slouží pro přepnutí módu)

Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Převodní tabulky (4) Identifier Tab - určuje, které znaky se mohou objevit ve jménu (proměnné, rutiny, tabulky,...) Collation Tab - definuje pořadí při použití řetězce jako indexu (odlišné od normálního slovníkového uspořádání) Pokud je třeba slovníkového uspořádání, definuje se tabulká následovně: A101;1 a101;2 B102;1 b102;2

Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Převodní tabulky (5) Locale Tab - definuje pořadí znaků jak je zvykem v daném jazyce The Locale Settings Grid - seznam nastavení tabulek pro specialitky každého jazyka.

Milan Kryl(c) 2004 MFF UK Děkuji za pozornost nějaké otázky?