Síla.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Vzájemné působení těles - síla
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Skládání sil.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Mechanika tuhého tělesa
Znázornění síly Protože účinky síly závisí na: velikosti, směru a působišti Znázorňujeme sílu orientovanou úsečkou F = 3 N.
7. Mechanika tuhého tělesa
Skládání sil Skládat síly znamená nahradit několik sil silou jedinou se stejnými účinky.
Skládání sil.
Fyzika Účinky síly.
VY_32_INOVACE_04 - SÍLA, SKLÁDÁNÍ SIL
Těžiště, rovnovážná poloha
Rovnovážná poloha tělesa
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Síla a její měření.
Vzájemné působení těles
TĚŽIŠTĚ TĚLES.
Mechanika tuhého tělesa
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
TĚŽIŠTĚ A ROVNOVÁŽNÁ POLOHA TĚLESA
SÍLA F = 3 N F = 3 N.
Fyzika 7.ročník ZŠ S í l a, Skládání sil, Těžiště. Creation IP&RK.
FY_075_Síla, skládání sil_Rovnovážná poloha tělesa
Mechanika tuhého tělesa 2
Rovnovážná poloha tělesa
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
Síla, její znázornění a účinky.
Gravitace.
Těžiště tělesa.
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
7. ročník Síla Skládání sil.
FY-sekunda Yveta Ančincová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Skládání sil. NNa většinu těles působí více než jedna síla. PPůsobení více sil na těleso se dá nahradit jedinou silou, jejíž účinek je stejný jako.
Skládání sil opačného směru
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
Mechanika tuhého tělesa
Rovnováha a rázy.
Síla opakování.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2013 Určeno:6. ročník.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Síly a jejich vlastnosti přehled učiva Přehled základních znalostí o síle v učivu 7. ročníku Jsou zde doplněny otázky k procvičování (na konci prezentace)
Těžiště, stabilita tělesa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 15. Mechanika tuhého tělesa – základní pojmy, moment síly Název sady:
Mechanika tuhého tělesa Kateřina Družbíková Seminář z fyziky 2008/2009.
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová. ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
Opakování.
Technická mechanika – Skládání sil
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
SKLÁDÁNÍ SIL.
Skládání sil různého směru
Skládání sil, rovnováha sil
AZ kvíz.
Tuhé těleso Tuhé těleso – fyzikální abstrakce, nezanedbáváme rozměry, ale ignorujeme deformační účinky síly (jinými slovy, sebevětší síla má pouze pohybové.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Transkript prezentace:

síla

Co už víme o síle? Síla – označení pro vzájemné působení těles Druhy sil : Magnetická Elektrická Gravitační Pomocí síly můžeme měnit : Pohyb tělesa Tvar tělesa Sílu - označujeme F a základní jednotkou je newton N - měříme siloměrem

Znázornění síly Účinky síly závisejí na: Velikosti působící síly Na směru síly Místo, kde síla působí označujeme jako působiště síly. Sílu znázorňujeme šipkou – délka šipky odpovídá velikosti síly (vždy volíme vhodné měřítko), směr šipky udává směr síly. Směr síly 1cm=1N Velikost síly Posuvný účinek síly na pevné těleso se nezmění, posune-li se její působiště do jiného bodu tělesa po přímce, ve které síla působí.

Gravitační síla Na každý předmět v okolí Země působí gravitační síla – Fg. Její směr je do středu Země. Velikost gravitační síly vypočítáme,tak když hmotnost tělesa vynásobíme konstantou g Gravitační konstanta g=10

Příklad: Jak velkou gravitační silou působí Země na míč, který má hmotnost 300g? m Fg Míč je přitahován k Zemi gravitační silou o velikosti 3N.

F1 F1 Fv

Skládání sil stejného směru Síla, která má na těleso stejný účinek jako několik současně působících sil, se nazývá výslednice sil. Výslednice dvou sil stejného směru má s oběma silami stejný směr a její velikost se rovná součtu velikostí obou sil

Skládání sil opačného směru Výslednice dvou sil opačného směru má stejný směr jako větší síla a její velikost se rovná rozdílu velikostí obou sil.

Rovnováha dvou sil Dvě stejně velké síly opačného směru, které působí současně na těleso v jedné přímce, jsou v rovnováze. Jejich pohybové účinky na těleso se ruší.

Skládání různoběžných sil Výslednici znázorňujeme jako úhlopříčku rovnoběžníku sil. Obr 46/1.44 F1 Fv F2

Tíhová síla Tíhová síla vzniká složením gravitační a odstředivé síly - působí na všechna tělesa na Zemi Gravitační síla Fg působí do středu Země S Odstředivá síla Fo je kolmá k ose Země (velmi malá) Tíhová síla FG směřuje do bodu S’ – Nějvětší rozdíl je na rovníku Nulový rozdíl na pólech

Těžiště tělesa Je takový bod, že působení tíhové síly na něj má stejný účinek, jako působení na celé těleso. Každé těleso má jen jedno Leží v průsečíků těžnic Působí v něm výsledná tíhová (gravitační) síla FG Poloha závisí na rozložení látky v tělese Tělesa zavěšená nad těžištěm nebo v těžišti zůstávají v klidu Tělesa podepřená v těžišti nebo přesně pod těžištěm zůstávají v klidu

Rovnovážná poloha Těleso je v rovnováze, když síly na něj působící jsou v rovnováze (labilní) (indiferentní) (stabilní) Těleso se při malém vychýlení z této polohy ustaluje až v poloze stálé. Svislá těžnice prochází podstavou tělesa Těleso zůstává v jakékoliv vychýlené pozici

Statická a dynamická síla Statická síla – tělesa na sebe působí silou, ale k sobě se nepohybují. Dynamická síla – při působení síly dochází k pohybu jednoho tělesa k druhému.