Osnova ►Co je telemedicína ? ►Příklady uplatnění ►Zhodnocení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Telemedicína Jana Zvárová.
Advertisements

Vzdálený přenos obrazu z operačního sálu
Vladimír Přikryl, generální ředitel CompuGroup Medical ČR a SR
a Internetové dispečinky
DIAL – UP ISDN ADSL kabelová televize bezdrátové (WiFi) mobilní
Projektové řízení Modul č.1.
Prezentace bakalářského oboru
Když rozhoduje každá vteřina
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Gecko mbH. Rostock, SRN –  V současnosti jsou používány nezávislé systémy pro jednotlivá oddělení a centrální systém SAP IS-H* MED.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Urgentní příjem Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.
Inovativní produkty a technologie SCSISpokojenost zákazníka zákazníka Profesinální klientský servis v oblasti kontaktních center Samsung Value System.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Nokia x6  V současnosti nejvyspělejším modelem Nokia xSeries je Nokia X6  v ČR prodává ve verzi s 16 GB vnitřní paměti.
Přehled
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
PŘÍPRAVA K MATURITĚ. POČÍTAČOVÁ VĚDA ?? INFORMATIQUE VĚDU O CÍLEVĚDOMÉM ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ PROSTŘEDNICTVÍM AUTOMATICKY PRACUJÍCÍCH STROJŮ FRANCOUZ.
PQS - P Ing. Petr Mašek ICZ a.s.. PQS –P (Performance, Quality, Strategy ) Nástupce systému PMS2000 Systém pro měření efektivity poskytované zdravotní.
Mobilní telefonní síť GSM
Converged Communications Friday, April 10, 2015 Telekomunikační technologie jako nástroj pro optimalizaci chodu zdravotnického zařízení.
Programové vybavení počítače
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Michaela Vařechová Videokonference Předmět: 3MA381 Vypracovala: Michaela Vařechová.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
System Management.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Operační systém Windows Mobile
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
2008 Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Organizace zdravotnické služby v armádě
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
TELEMEDICÍNA Lukáš Přívozník.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Krajská zdravotní, a.s. Sociální péče 3316/12A, Ústí nad Labem IČ: společnost vedená Krajským soudem v Ústí nad Labem, oddíl B, vložka.
1 © AGIT AB Telemedicína Brno března 2007 v Brně Regionální PACS nemocnic Ústeckého kraje Martin Zeman, Aleš Daniel, Jan Pejchal.
PACS Picture Archiving and Communication System
Telemedicína robotická chirurgie, tele-chirurgie (telesurgery) Vít Caithaml Mezinárodní spolupráce na Fakultě biomedicínského inženýrství ČVUT Projekt:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII TELEKOMUNIKACE.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Procesní řízení v českých zdravotnických zařízeních Klára Antlová, Michal Tvrzník.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
Asistivní technologie v péči o seniory Lenka Lhotská České vysoké učení technické.
Fyzická vrstva (PL) Techniky sériové komunikace (syn/asyn, sym/asym ) Analogový okruh (serial line) Přenos v přeneseném pásmu (modem) Digitální okruh.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
Vývojově a aplikačně orientovaná společnost se specializací na oblast snímacích a dohledových systémů pro zpracování a přenos medicínských dat CleverTech.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Informační a komunikační technologie 5. Co je to počítač, jeho využití Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová
Vypracoval / Roman Málek
Health 4.0 – kdo povede novou revoluci ve zdravotnictví?
Možnosti připojení k internetu
Elektronické bankovnictví
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Telemedicína a praktický lékař
PÁR SLOV O SENEGALU A MÍSTNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČI
Informační a komunikační technologie
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Internet of Things /Internet věcí/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Internet of Things /Internet věcí/
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
10. seminář Zdravotnictví.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Transkript prezentace:

Osnova ►Co je telemedicína ? ►Příklady uplatnění ►Zhodnocení

pojem „TELEMEDICÍNA“ slovo „tele“ řeckého původu znamená „na dálku“ slovo „medicína“ pochází z latinského „mederi“ znamenajícího „léčení“ výraz byl poprvé použit v 70. letech minulého století Thomasem Birdem s tím, že se jedná o takový způsob poskytování zdravotní péče, kde lékaři vyšetřují dálkově pacienty s využitím telekomunikačních technologií

Telematika = TELEkomunikace + inforMATIKA (telematika : digitální zdravotnická technika, nemocniční informační systémy, digitální komunikační systémy)

varianty telemedicíny Synchronní (real-time) –účastníci komunikačního spojení musí být přítomni ve stejnou dobu –komplexnost od jednoduchého telefonního hovoru až po robotické operace –obvykle video-konferenční vybavení + periferní zařízení (telestethoskop,..) Asynchronní (store-and-forward) –ukládání medicínských obrazů a zaznamenaných biosignálů a jejich odesílání ve vhodnou dobu (na expertýzu, offline zpracování,..) –zažívá velkého rozmachu zejména v odlehlých oblastech s nedostatkem (či úplnou absencí) expertů..

Příklady

Tele-atd. telepatologie v ČR projekt (iPath) –telemikroskopie telehematologie teledermatologie telekardiologie.. Jde především o myšlenku vytvořit a uvést do praxe systémy mající usnadnit komunikaci mezi experty daného oboru. Sdílení materiálů k jednotlivým případům za účelem konzultace..

Tele-konzultace konzultace přes video-konferenční hovory, ,.. pomoc do odlehlých oblastní a rozvojových zemí (názory a rady expertů) Konkrétní příklad : –Swinfen Charitable Trust v roce 2004 přes „připojil“ 4 nemocnice v Iráku (zájem okamžitě projevily i další nemocnice a jejich počet se nakonec rozrostl na 15)

Domácí monitorovací systém jeden ze základních projektů telemedicíny „Jednotka intenzivní péče“ na dálku (chronicky nemocní, rizikoví pacienti, starší lidé,..) myšlenka : –pacient doma napojen na sledovací systémy (EKG, pulzní oxymetr, tonometr,..) –tyto systémy napojeny např. přes Bluetooth na zařízení s GSM modulem zajišťujícím odesílání(GPRS,..) nasbíraných dat (ať již jednou denně v určenou hodinu nebo vyvolání nějaké speciální akce v případě kritické události jako arytmie atd.)

Výhody Pacient nemusí za lékařem jen z důvodu předání dat → komfort pro pacienta Lékař má neustále k dispozici „čerstvá“ data → komfort pro lékaře

projekt EPI-MEDICS = Enhanced Personal, Intelligent and Mobile system for Early Detection and Interpretation of Cardiological Syndromes PEM = personal EKG monitor snímá 3 svodové EKG (I, II a V 2 ) – z nich přepočítá celé 12 svodové EKG detekuje arytmie a ischemie - na jejich základě vyvolává různé úrovně alarmu rozhodovací algoritmus – neuronová síť Odesílá PHR (personal health record – ve formátu XML) a naměřené EKG průběhy (uložené na SD kartě) poskytovateli zdravotní péče (přes GPRS)

Tele-chirurgie (telesurgery) Provádění chirurgických zákroků s pomocí robotických nástrojů (Zeus, daVinci,..) ovládaných ze vzdálených terminálů prostřednictvím telekomunikačního spojení Expert provádějící operaci nemusí cestovat za pacientem (/ pacient nemusí podniknout cestu za expertem) → snížení nákladů na cestování (+ nehrozí riziko traumatizace pacienta vlivem převozu)

Koncept a)Chirurg u vzdáleného terminálu je jediným lékařem provádějícím operaci a)Expert u vzdáleného terminálu vede operaci ve spolupráci s méně zkušenými operatéry, kteří jsou přímo na chirurgickém sále u pacienta

První operace tohoto druhu : 7.září 2001 operace „Lindbergh“ operatér v New Yorku, USA pacient ve Štrasburku, Francie platforma Zeus® Telesurgery system privátní telekomunikační linka 10Mbit –7Mbit endoskopické video –2Mbit videokonferenční systém (zaměřený na pozici pacienta a robota) –1Mbit ovládání systému Zeus® –přenosové zpoždění 39ms v obou směrech –video v DVD kvalitě MPEG-2

Zeus

v akci

daVinci v akci

daVinci „oči“ (nahoře) „ruce“ (vpravo)

Informace z „trhu“ z roku 2003

Dr. ROBOT 105 kg vážící přes wi-fi ovládaný vybavený videokonferenčním vybavením pomáhá lékařům –při pravidelných vizitách –při konzultacích s pacienty a ostatními lékaři –při monitorování jednotek intenzivní péče cena (z roku 2005) $ nebo za 4000 $ měsíční pronájem a nainstalování ovládací konzole lékaři do kanceláře nebo domů za 5000 $ vhodné pro „odlehlá místa“

Dr. ROBOT

Závěr telemedicína je rozhodně perspektivním oborem vzniká mnoho zajímavých projektů podpora i ze strany lékařů ∑Těšme se tedy na brzké uvedení projektů v běžnou praxi a na s tím související další zvýšení životní úrovně a medicínské péče