FINANČNÍ TRHY (1) (klasifikace a charakteristika)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Advertisements

FINANČNÍ DOKUMENTY (OBLIGACE)
Finanční trh.
BANKOVNICTVÍ Finanční trhy.
Investiční společnosti a podílové fondy
BANKOVNICTVÍ Mgr. Marcela Stryjová
Změny v ekonomickém prostředí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mezinárodní finanční trhy Karel Brůna Katedra bankovnictví a pojišťovnictví, VŠFS.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov.
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
Ekonomická transformace
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
FINANČNÍ SYSTÉM Stanislav Polouček Slezská univerzita
SVĚTOVÁ EKONOMIKA 6 Světová ekonomika OPF.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
NEDEPOZITNÍ FINANČNÍ INSTITUCE Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov.
ÚROKOVÉ SAZBY V PRAXI Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
Kolektivní investování
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
FINANČNÍ DOKUMENTY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
FINANČNÍ DOKUMENTY (AKCIE) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VÝNOSY A HODNOTA FINANČNÍCH AKTIV
BUSINESS VOCABULARY IN USE INTERMEDIATE Unit 36 : Financial centres VOCABULARY.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 FINAČNÍ TRHY Katedra financí
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Finanční systém a finanční trhy Tereza Prejdová. Finanční systém soustava financí podniků, domácností, bank a nebankovních institucí, veřejných financí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.02 RočníkPrvní.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
BURZA CENNÝCH PAPÍRŮ PRAHA Prague stock exchange Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium,
DOKUMENTY KAPITÁLOVÝCH TRHŮ. Členění cenných papírů je v literatuře obvykle různé. Cenné papíry klasifikujeme podle: formy (převoditelnost, na řad, na.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Kapitálové trhy Téma 3: Fungování kapitálových trhů 1Existence cenného papíru 2Transakce s cennými papíry.
Financování podniku, investice, investování a kapitálový trh TNH 1 (S-6) Pavel Seknička.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-13)
BUSINESS VOCABULARY IN USE Unit 36: Financial centres
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Peníze a měnová politika
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Finanční trhy a cenné papíry
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Prezentace pro přednášející
Kolektivní investování
Globalizace kapitálových trhů VOKT (P-11)
Transkript prezentace:

FINANČNÍ TRHY (1) (klasifikace a charakteristika) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná

Charakteristika finančních trhů ekonomická funkce finančních trhů: mechanismus, kterým se transformují zdroje od věřitelů k dlužníkům zajišťují transparentnost a snadnost transferů jsou zdrojem informací (veřejné x neveřejné trhy) existují specifika finančních trhů - např. trh cenných papírů při kupónové privatizaci v Československu, resp. v České republice trhy tranzitivních ekonomik

GLOBALIZACE FINANČNÍCH TRHŮ internacionalizace x globalizace globalizace je stimulována: novými technologiemi deregulací, resp. liberalizací růstem síly nadnárodních korporací důsledkem je růst konkurenčnosti domácího i mezinárodního prostředí spojena s vlnami mezinárodních fúzí a akvizicí jádrem procesu globalizace jsou přímé zahraniční investice

Regulace finančních trhů relativně striktní regulace ve většině zemí: v USA SEC (Securities and Exchange Commission) + + NASD (National Association of Security Dealers) v EU 2 direktivy: požadavky na kótování na burze + + požadavky na prospekt emitenta v Británii FSA (Financial Services Authority) v České republice zřízena zákonem č. 15/1998 Komise pro cenné papíry (KCP)

Specifika trhu s cennými papíry při kupónové privatizaci v České republice * nabídku zajišťoval jediný prodávající (Fond národního majetku, resp. stát), zatímco na straně poptávky byl velký počet kupujících a tím i velká konkurence, * organizátorem trhu bylo Centrum kupónové privatizace (opět v zásadě stát), * platilo se investičními body, * emitenti nedostali peníze (zdroje), * perioda jedné aukce (privatizačního kola) byla několik týdnů, * od aukčního kola k aukčnímu kolu (privatizačního kola k privatizačnímu kolu) se snižovala nabídka (ubývalo nabízených akcií) i poptávka (ubývalo investičních bodů)

KLASIFIKACE FINANČNÍCH TRHŮ (1) z hlediska doby splatnosti obchodovaných finančních dokumentů: trh peněžní x trh kapitálový z hlediska majetkového (vlastnického): trh cenných papírů vlastnických x dlužnických

Segmenty peněžního trhu centrální (otevřený) přímý (spotřebitelský) mezibankovní devizový

Holdings of short-term tax-exempt securities (v %, 1998)

The U.S. Bond Market (Third Quarter 1999)

KLASIFIKACE FINANČNÍCH TRHŮ (2) z hlediska nabídky finančních dokumentů: trh veřejný (public) x trh soukromý (private) z hlediska poskytovaných informací: trh veřejný x trh neveřejný

INITIAL PUBLIC OFFERING (IPO) (1) emise (akcií) na veřejných trzích obvykle nabídka malých a středních firem, vyžadujících kapitál k další expanzi (růstové firmy) obvykle spojeno se zavedením veřejné obchodovatelnosti cenných papírů (going public) významná úloha specializovaných trhů a upisovatelů (underwriters) (příp. patron emise)

INITIAL PUBLIC OFFERING (IPO) (2) Příjmy investičních bank z poplatků při upisování IPO (mil. USD, 1. čtvrtletí)

KLASIFIKACE FINANČNÍCH TRHŮ (3) z hlediska původu obchodovaných finančních dokumentů: trh primární x trh sekundární z hlediska emitentů: trh zprostředko- vatelský (intermediated) x trh nezprostřed- kovatelský (nonintermediated)

KLASIFIKACE FINANČNÍCH TRHŮ (4) z hlediska struktury trhů a formy jejich organizace: trh mimoburzovní x trh aukční z hlediska obchodovaných dokumentů: „spot” trh x „futures” trh

SUBJEKTY KAPITÁLOVÉHO TRHU investiční banky, komerční banky institucionální investoři vlády (federální i místní, municipality, zahraniční) brokeři dealeři + market-makeři + kurzový makléř (specialist) makléři spekulanti býci (bulls, hausse) x medvědi (bears, baisse)