Struktura počítače Klasické schéma počítače navrhnul v roce 1946 americký vědec maďarského původu John von Neumann (1903 - 1957)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Von Neumannovo schéma počítače
Advertisements

Historie počítacích strojů
POČÍTAČ.
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov
Blokové schéma PC a jeho hardwarová realizace
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.3 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě NEUMANNOVO SCHÉMA Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_137_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Tato prezentace byla vytvořena
FUNKCE A VYBAVENÍ POČÍTAČE Vypracoval Mgr. David Mikoláš 19. září 2007.
VY_32_INOVACE_A3-02 HISTORIE POČÍTAČŮ II. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU HISTORIE VZNIKU POČÍTAČŮ.
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Popis mikroprocesoru David Rozlílek ME4B.
HARDWARE.
Von Neumannovo schéma.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tato prezentace byla vytvořena
Roman Kysel.  Jaké jsou základní parametry pamětí ? ◦ Kapacita ◦ přístupová doba ◦ přístupová rychlost ◦ Statičnost/dynamičnost ◦ Energetická závislost.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_144_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Von Neumannovo schéma Jana Bobčíková.
Hardware.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Jak pracuje počítač Název školy
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Hardware osobních počítačů
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
von Neumannovo schéma Střední odborná škola Otrokovice
Mikroprocesor.
Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Von Neumannovo schéma © M. P.
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
Architektura počítače Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Vypracoval / Roman Málek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Petr Fodor.
Operační systémy - úvod
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Historie ICT – elektronizace
Informatika – Operační systémy
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Operační systémy.
Informační a komunikační technika
Transkript prezentace:

Struktura počítače

Klasické schéma počítače navrhnul v roce 1946 americký vědec maďarského původu John von Neumann ( )

uživatel předá počítači data a návod k jejich zpracování počítač si data i návod zapamatuje počítač na pokyn uživatele zpracuje data podle návodu počítač sdělí uživateli výsledek zpracování Jakým ajťáckým termínem byste pojmenovali „návod ke zpracování“? Von Neumannovo schéma vychází z požadavků, které na počítač klademe:

Vstupní zařízení

Vnitřní (operační) paměť

Vstupní zařízení Vnitřní (operační) paměť Procesor

Vstupní zařízení Vnitřní (operační) paměť Procesor Výstupní zařízení

Vstupní zařízení Vnitřní (operační) paměť Procesor Výstupní zařízení

Vstupní zařízení Vnitřní (operační) paměť Procesor Výstupní zařízení Vnější paměť

Vstupní zařízení Vnitřní (operační) paměť Procesor Výstupní zařízení Vnější paměť Data Instrukce, příkazy

Úkoly jednotlivých částí počítače Vstupní zařízení - slouží ke vkládání dat a programů do počítače

Úkoly jednotlivých částí počítače Vstupní zařízení - slouží ke vkládání dat a programů do počítače Výstupní zařízení - „zobrazuje“ výsledky zpracování

Úkoly jednotlivých částí počítače Vstupní zařízení - slouží ke vkládání dat a programů do počítače Výstupní zařízení - „zobrazuje“ výsledky zpracování Vnitřní (operační) paměť - obsahuje právě spuštěné programy a právě zpracovávaná data

Úkoly jednotlivých částí počítače Vstupní zařízení - slouží ke vkládání dat a programů do počítače Výstupní zařízení - „zobrazuje“ výsledky zpracování Vnitřní (operační) paměť - obsahuje právě spuštěné programy a právě zpracovávaná data Vnější paměť - umožní odkládat data a programy pro pozdější použití

Úkoly jednotlivých částí počítače Vstupní zařízení - slouží ke vkládání dat a programů do počítače Výstupní zařízení - „zobrazuje“ výsledky zpracování Vnitřní (operační) paměť - obsahuje právě spuštěné programy a právě zpracovávaná data Vnější paměť - umožní odkládat data a programy pro pozdější použití Procesor - podle programu v operační paměti zpracovává data

Úkoly jednotlivých částí počítače Vstupní zařízení - slouží ke vkládání dat a programů do počítače Výstupní zařízení - „zobrazuje“ výsledky zpracování Vnitřní (operační) paměť - obsahuje právě spuštěné programy a právě zpracovávaná data Vnější paměť - umožní odkládat data a programy pro pozdější použití Procesor - podle programu v operační paměti zpracovává data