JAK NAPSAT ŽIVOTOPIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přihláška na SŠ, Životopis a průvodní dopis - 9. r.
Advertisements

VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
Životopis VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.14
Jak se uplatnit na trhu práce
Číslo v digitálním archivu školy
ŽIVOTOPIS Osobní údaje Kontaktní údaje Vzdělání Pracovní zkušenosti
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
tříletý učební obor – Číšník, servírka
Vzdělávací obor: Svět práce
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Životopis shrnutí poznatků.
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
Motivační dopis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jak na pracovní pohovor?
Logo společnosti Název společnosti Jméno a příjmení přednášejícího společnosti.
Digitální učební materiál
EURES – vaše práce v Evropě
Studentská digitální karta Institut Trhu Práce Bc. Jan Heřmánek Okresní zastoupení ITP při HK – Ústí nad Labem.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
První zaměstnání Petr Machala.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
Dobrý den, dovolte, abych se představil Strukturovaný životopis  1. Osobní informace  2. Historie zaměstnání  3. Dosažená vzdělání  4. Počítačové.
Prezentace pracovního portálu R. Cerkal
Životopis Střední odborná škola Otrokovice
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
Životopis Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Personální písemnosti II
Odborná konference "Zvyšování kompetencí absolventů vysokých škol" Absolvent se firmě vyplatí.
ŽIVOTOPIS Člověk a svět práce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Vrbová. Dostupné z Metodického portálu
Absolventi na trhu práce
Soňa Pelikánová UČO: DATUM:
Personální plán pro podnikatelský plán
Personální strategie mezinárodní firmy
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
TVORBA STRUKTUROVANÉHO ŽIVOTOPISU. Obecné poučení Životopis (biografie, curriculum vitae ) – přehledný soupis informací o určité osobě, které se požadují.
Přijímací pohovor prakticky „ Hledáme-li nového člověka do firmy, pak vybíráme vždy konkrétního člověka pro konkrétní činnost v konkrétním podniku.“
Zásady psaní životopisu VTLE Ing. Konečná Martina
TEORIE.  důležitá součást při žádosti o práci či stáž, jedna z prvních informací o vás – pokud se bude líbit, můžete na jeho základě postoupit k pohovoru.
ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE osnova. PRÁCE A PRACOVNÍ SÍLA  Trh práce  Pracovní síla  Potřeby  Pracovní kapitál  Lidský kapitál.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Název:VY_32_INOVACE_VVP_9A_5F Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Helena Židová Ročník:9.r. Tematický okruh,
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_299 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_II_S1_18.
1 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Monitorovací indikátory 3.2 Seminář pro příjemce 4. výzva GG
Životopis 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
ŽIVOTOPIS Životopis či také Curriculum vitae je strukturovaný a přehledný popis získaných pracovních a akademických zkušenosti. Obsahuje základní osobní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B11_Životopis TÉMA: Životopis ČÍSLO PROJEKTU:
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Kariéra Předmět:Ekonomická praxe Ročník: 2. nástavbového studia - Podnikání Autor: Ing. Alexandra Herbriková Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními.
-MOTIVAČNÍ DOPIS- OV 9. ročník, ZŠ.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Jak na Europass-životopis a motivační dopis
Způsoby hledání zaměstnání, úřad práce 1 – Hledání zaměstnání
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
Grantový projekt „Moderní absolvent strojírenství“
Jak obstát na pracovním trhu aneb nalézt zaměstnání
Funkční styl administrativní
Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU
Transkript prezentace:

JAK NAPSAT ŽIVOTOPIS

Životopis je často vaším prvním kontaktem s potenciálním zaměstnavatelem, resp. poskytovatelem praxe. Rozhoduje o tom, zda si vás zaměstnavatel pozve na pohovor či nikoli. Přípravu životopisu proto není vhodné podcenit.   Při psaní životopisu je nezbytné mít na paměti 3 základní věci: Cíl životopisu Forma/struktura životopisu Obsah životopisu

Cíl životopisu Při psaní životopisu je nezbytné si ujasnit: Za jakým účelem životopis píšete, komu je životopis určen. To odpoví na zásadní otázku – jaké znalosti, schopnosti a dovednosti je nezbytné a vhodné do životopisu uvádět, které je vhodné vypíchnout. Různé druhy životopisů se totiž zásadním způsobem liší. Jiné informace jsou vhodné a podstatné pro životopis přiložený k žádosti o přijetí na střední školu, vysokou školu, žádosti o práci, jiné do životopisu přiloženého k žádosti o zařazení do zájmového kroužku či přiložený k přihlášce na uměleckou školu. Zvažujte proto, jaké informace jsou vhodné pro jakého potenciálního zaměstnavatele.

Forma/struktura životopisu 11.4.2017 Forma/struktura životopisu Životopis by měl být strukturovaný tak, aby se v něm potenciální zaměstnavatel rychle vyznal. Pečlivě vybírejte, jakou strukturu a formátování pro životopis použijete. Internet v současné době nabízí obrovskou řadu vzorových formulářů, které lze využít. Rozhodně ne všechny jsou vhodné na všechny typy životopisů. Ideální je vybrat takové, které bude odpovídat profilu potenciálního zaměstnavatele. Zaměstnavatel se potřebuje rychle zorientovat v tom, co mu nabízíte. Proto by životopis měl být: věcný (obsahovat podstatné informace) stručný (obsahovat relevantní informace) strukturovaný (adresát se v něm rychle vyzná) zajímavý pro potenciálního zaměstnavatele (v záplavě ostatních ho upoutá) bez pravopisných a gramatických chyb vhodně graficky upraven

Obsah životopisu Osobní a kontaktní údaje: jméno, příjmení, tituly rok narození telefon e-mail poštovní adresa webová adresa

Obsah životopisu Dosažené vzdělání uvádějte v pořadí od nejvyššího dosaženého vzdělání po nejnižší název a adresa jednotlivých škol a vzdělávacích zařízení včetně časového úseku, kdy jste školu navštěvovali, typ závěrečné zkoušky typ závěrečné zkoušky a kvalifikaci, kterou jste získali základní školu uvádět nemusíte - pokud není posledním dosaženým vzděláním

Obsah životopisu Další znalosti a dovednosti Uveďte ty další schopnosti a dovednosti, které byste mohli využít v novém zaměstnání. Vyvarujte se zahlcování životopisu schopnostmi, které jsou pro nové zaměstnání irelevantní a mohou vzbuzovat spíš posměch (např. při žádosti o praxi v advokátní kanceláři je vhodné uvést absolvované kurzy komunikačních dovedností a vyjednávání, jako nadbytečné se jeví uvádět, že máte kurz stavby nízkých lanových překážek či paličkování).

Obsah životopisu Jako vhodné se jeví uvést např.: úroveň jazykových znalostí (včetně zkoušek, které jste složili) absolvované kurzy (vztahující se k práci, o kterou žádáte) řidičský průkaz počítačové dovednosti odborné certifikáty apod. rekvalifikační kurzy (vztahující se k žádosti o práci)   Pokud jste absolvovali nějaké školení či kurz, které dokládají vaši dovednost, uveďte pořadatele kurzu či školení a získanou odbornost/dovednost.

Obsah životopisu Přehled o dosažené praxi chronologicky od nejnovějšího seřaďte vaše předchozí zaměstnání či praxi uveďte přesně jméno předchozího zaměstnavatele, vaše pracovní zařazení, funkci a pracovní náplň možný je uvést odkaz na referenční osobu, na kterou se potenciální zaměstnavatel může obrátit pro doplnění dalších informací.   Absolventi bez předchozího zaměstnání mohou vypsat brigády, stáže či praxe dlouhodobějšího charakteru, ovšem ty, které během studia absolvovali a které mají určitou vazbu na výkon budoucího povolání. Nevypisujte brigády, které jsou vzhledem k zaměstnání, o které žádáte, nedůležité či nevhodné.

Obsah životopisu Publikační a studijní činnost Pro poskytovatele praxe může být zajímavé, pokud jste v rámci studia absolvovali nějakou zahraniční stáž či jste již za studií publikačně činní, účastnili jste se různých soutěží apod. zahraniční stáže konference, kterých jste se zúčastnili vědecké práce nebo publikační činnosti různá ocenění v relevantních soutěžích

Obsah životopisu Závěr datum vyhotovení vlastnoruční podpis   V případě, že zasíláte životopis elektronickou poštou, podpis formou vloženého oskenovaného obrázku se nepřipojuje, stačí pouze napsané jméno a příjmení

Rady pro psaní životopisu ideální rozsah životopisu je 1 až 2 strany údaje o praxi a dosaženém vzdělávání uvádějte vždy od nejnovějších po nejstarší, snažte se být struční a výstižní, do životopisu pište pouze pravdivé informace klíčové body a fakta zvýrazněte. Neuvádějte informace, které nejsou pro danou pozici relevantní, případně jim věnujte pouze velice málo místa. životopis má pouze zařídit pohovor a ne rovnou sehnat zaměstnání. Nesnažte se do něj proto nacpat úplně všechno. projděte si webové stránky potenciálního zaměstnavatele. A uzpůsobte jim obsah životopisu

Klasické chyby v životopisu nepoužívejte zkratky (potenciální zaměstnavatel jim nemusí rozumět) neuvádějte osobní informace (jen to, co je nezbytné a podstatné) pokud uvádíte fotografie, nepřikládejte fotografie, které nejsou určeny na doklady nenadhodnocujte své schopnosti a znalosti (u pohovoru na ně přijde řeč)

Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0198 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.