MUDr. David Hačkajlo Datové Centrum IKEM, ÚIK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Program pro rychlé hlášení poruch strojů a zařízení
Advertisements

Ing. Petr Štefan Kp-sys s.r.o. CPVŠK Praha
Monitorovací systém Asistent
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
JIB Jednotná informační brána seminář Digitální knihovna STK Praha, 9. října 2001 Martin Vojnar Jiří Pavlík Naděžda Andrejčíková.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Plně automatická linka pro produkci malonákladových knih
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
PHP – vkládání souborů a html 5
DOK.
Tutoriál EBSCO Discovery Service ~ Jednoduché vyhledávání
Vývoj nemocničního informačního systému v CACHÉ
NET Genium software pro výstavbu a provoz informačního portálu Martin Vonka
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
Školení správců II. Petr Pinkas Ing. Petr Folwarczný RNDr. Vít Ochozka.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Setkání klinických uživatelů 2010 Petr Folwarczný.
Analýza informačního systému
ESTUP – Elektronické STUdentské Práce, Martin Pešava 2006, Brno Systémy pro zpřístupňování VŠKP: zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby... Systém pro eVŠKP.
Vývoj aplikací pro SharePoint
D IPLOMOVÁ P RÁCE Databázová reprezentace medicínských informací a lékařských doporučení 2002Josef Špidlen.
Spisová služba GINIS Bc. Jan Podloučka.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
Rozšíření jednouživatelské verze IS na víceuživatelskou Prezentace Diplomové práce Autor : Libor Tomášek Spoluautoři : Pobucký M., Drábek L. Vedoucí :
Relační databáze.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Krajský rok informatiky České Budějovice 26. –
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
ISSS Pavel Kopecký, Zlínský kraj Václav Mařík, Marbes consulting s.r.o.
Oborová brána TECH tech.jib.cz Seminář „Okna oborů dokořán! Proč a jak využívat oborové brány & jak dál v CPK? “ Praha, NTK PhDr. Lenka Hvězdová.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
Elektronický registr oznámení Zpracoval(a): Mgr. František Rudecký
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
2 Petr Žitný znalosti.vema.cz 3 Báze znalostí Nová služba zákazníkům ▸Báze naplněná informacemi, ke které mají uživatelé přímý přístup Základní cíl ▸Poskytovat.
Referát č.8 Daniela Venusová.
Česko a Slovensko, výhledy do budoucnosti Michal Tomek – InterSystems BV.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
1 © AGIT AB MEDSOFT března 2007 v Ústí n.L. Pokročilá práce se zákazníkem - pacientem s využitím IS Aleš Daniel, Martin Zeman, Šárka Polakovičová,
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Datové Centrum IKEM, ÚIK David Hačkajlo, Jana Hyánková, Daniela Němcová Datové Centrum IKEM, ÚIK Symposium InterSystems 2004, Praha.
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
Popis systému DBMAN (KEVIS). Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním.
Tvorba metainformačního systému pro prostorová data s využitím Internetových technologií Zpracovatel: Tomáš Duchoslav Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková.
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
PACS Picture Archiving and Communication System
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Databáze MS ACCESS 2010.
as4u advanced system for you
Karel Mašát, RssToEvernote Karel Mašát,
Textový Editor.
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Fulltextové vyhledávání
Vytvoření IS pro správu místností v prostředí WWW
Analýza informačního systému
Transkript prezentace:

MUDr. David Hačkajlo Datové Centrum IKEM, ÚIK Symposium InterSystems 2006, Tábor

Filozofie zlatokopování Zlatokop je webový portál vytvořený především pro potřeby klinických pracovníků IKEM – tedy lékařů a případně sester. Vyhledávání ve Zlatokopu vždy možné za použití dvou odlišných principů: vím kdo (daný pacient) a chci najít co (výsledek, zprávu, obrazová data), vím co (danou hodnotu testu, danou diagnózu) a chci najít, kdo (pacienty).

Typy datových zdrojů textové dokumenty z jiných IS automaticky zrcadleny do Caché a indexovány proprietárním algoritmem využívajícím bitmapové indexy Caché - velmi rychlé fulltextové vyhledávání včetně samoučícího mechanismu strukturovaná data jako součást textových dokumentů jsou indexována a prohledávána podobně jako textová data plně strukturovaná data z klinických registrů IKEM (ukládaná v Caché) jsou přímo prohledávána pomocí interních mechanismů strukturovaná data jiných systémů jsou prohledávána prostřednictvím optimalizovaných SQL dotazů v kombinaci s dodatečným tříděním přímo v Caché interní objektová data Zlatokopu přístup jak přes full-text vyhledávání, tak přes vlastnosti objektů, případně kombinace obou

Schema Zlatokopu CACHÉ zrcadlená data bitmapové indexy CSP stránky PATS – CACHÉ formuláře magistraliter preskripce klinické registry a karty CACHÉ zrcadlená data bitmapové indexy CSP stránky Apache Web Server INTRANET alternativně INTERNET přes https NIS – INFORMIX registr pacientů textové dokumenty laboratorní výsledky modul ZRIR modul ECHO ambulantní preskripce WinZIS – SyBase ASA patalog. – anat. vyšetření MUSE – Pervasive SQL EKG archív PACS – Informix obrazový archiv ZRIR přímé ad hoc dotazy přes http request na SOAP Web Service, resp. php funkce přímé dotazy přes http request na dll knihovnu zrcadleno přes ODBC - SQL zrcadleno přes ODBC – SQL přímé ad hoc dotazy přes ODBC - SQL PACS – Optimed obrazový archiv KC Laboratoř Holter MS Access, aj. Ensemble řízení procesu a toků dat v Ensemble datové propojení ODBC

Uživatelské rozhraní Zlatokopu řada barevně odlišených záložek s jednotnou strukturou velmi podobnou internetovým vyhledávačům každá záložka reprezentuje logicky ucelenou oblast dat, obvykle z jednoho datového zdroje. v současnosti (červen 2006) je zde 9 záložek Pacienti Dokumenty Laboratoře Zobrazovací metody Patologie Kardiologie Terapie Formuláře Kalkulátor z celkem 7 datových zdrojů

Způsob výstavby stránky v Zlatokopu v polovině roku 2005 získal Zlatokop novou tvář ale především byla vytvořena nová, zcela přepracovaná, kostra abstraktních tříd ze kterých je „seskládána“ každá jednotlivá konkrétní třída – ať už se jedná o data nebo CSP stránku Zlatokop.CSP. ExSearchPage Zlatokop.CSP. Page Zlatokop.CSP. SearchPage Zlatokop.Tab. Cardio Zlatokop.Tab. Page Zlatokop.Tab. Images Zlatokop.Data. Entry Zlatokop.Data. SearchEngine Zlatokop.Images. ExSearchPage Zlatokop.Images. SearchPage Zlatokop.Images. Data Zlatokop.Images. SearchEngine

Subsystém pro procesy zaměřené na vyšetření postaven jako kostra tříd modifikovatelná pro jednotlivé implementace dle oddělení zaměřen na vyšetření např. echokardiografie, koronarografie zahrnuje správu procesu objednání a tvorby záznamu o vyšetření implementován od dokončení v 12/2005 celkem na 4 odděleních čas od zadání do provozu 2 měsíce v současné době připravujeme rozšiřování o správu lidských zdrojů, což umožní implementaci na ambulantních a operačně zaměřených odděleních

Subsystém pro procesy zaměřené na vyšetření základní schéma procesu objednání a tvorby záznamu (konkrétní implementace plně konfigurovatelná) objednávka příjem, zahájení vyšetření propuštění, dokončení vyšetření záznam, popis vyšetření schválení a uzavření záznamu

Subsystém pro procesy zaměřené na vyšetření jednotlivé položky záznamu i jeho konkrétní stavy jsou konfigurované (ne kódované) dle konkrétní implementace

Subsystém pro procesy zaměřené na vyšetření součástí subsystému je správa přístupových práv, rolí a číselníků pro danou konkrétní implementaci

Subsystém pro procesy zaměřené na vyšetření objednávková část řešení správu a nastavení pravidel objednání dle neomezeného množství konfigurovatelných pravidel – limitací libovolné v kombinaci např. pro echo jsou to pracovní doba obecně, typ vyšetření, vyšetřovna, objednávající oddělení na libovolné určení dne – den v týdnu, den v roce a konkrétní datum s rozlišením času dle konfigurace subsystému 15 min, 30 min i 60 min s možností stanovení početních nebo časových limit pro daný den

Bitmapa času pro řešení bylo použito „bitmap času“, které se postupně „překryjí“ a tak se získá konkrétní „bitmapa“ volných termínů každý bit reprezentuje jednu časovou jednotku, hodnota ‚ 1 znamená „volno “, 0 „obsazeno“ základní pracovní doba definuje „default“ bitmapu času pro jednotku času 20 minut a pracovní dobu od 6:00 000 000 000 000 000 000 111 111 … pro konkrétní objednávku je vždy hledána bitmapa času v pořadí: konkrétní datum, den v roce, den v týdnu první nalezená je dále použita do operace AND s dalšími limitacemi vždy je hledána bitmapa pro typ vyšetření a místo vyšetření dle již provedených objednávek jsou označeny další časové bity jako obsazené pokud je definován početní nebo časový limit, je zde zkontrolován a tak je získána konkrétní bitmapa času pro danou probíhající objednávku

Bitmapa času v praxi správce systému nastavuje vzory takto a uživatel vidí toto

Zlatokop a DICOM vytvořena třída DICOM.Server a od ní odvozené konkrétní implementace, která řeší komunikaci ve standardu DICOM za využití externích řádkových utilit třída DICOM.Image řeší převod DICOM formátu do jpg souboru připraveného v lokální file cache pro zobrazení v rámci vyšetření třída DICOM.StoredImage řeší uložení vybraného obrázku včetně popisu a grafických značek do záznamu vyšetření

Zlatokop a DICOM v praxi tedy při tvorbě záznamu a výsledek pro tisk

Shrnutí Hlavním přínosem Zlatokopu je zvýšení efektivity práce klinických pracovníků IKEM v každodenní práci s klinickými daty ukládanými na mnoho různých místech (vím kdo, řekni mi, co o něm víme) a umožnění vydolování informací zde uložených v nových souvislostech (vím co, řekni mi, kdo). Zlatokop nabízí flexibilní prostředí a prostředky pro rychlé a efektivní připojení stávajících i nových datových zdrojů a zpřístupnění v nich uložených dat, což bylo plně využito v tvorbě nových subsystémů v roce 2005 a 2006

A na závěr – rychlá tvorba aplikací v Caché v praxi?