Označování nebezpečných látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SKLADOVÁNÍ A POUŽÍVÁNÍ CHEMIKÁLIÍ Chemie 8. ročník
Přeprava zboží podlehající dohodě ADR
Bezpečnost práce v chemii
Halové prvky Halogeny.
KYSELINY, LOUHY prof. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.
Nebezpečné látky Bc. Karolína Růtová
PŘEPRAVA NEBEZPEČNÝCH VĚCÍ
Bezpečnost chemických výrob N111001
Nebezpečné látky Ing. Milan TLAMKA.
Označování chemických látek
ČISTICÍ PROSTŘEDKY (VÝSTRAŽNÉ SYMBOLY) hořlavé látky
Nebezpečné vlastnosti látek
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
21.1 Vím, co jsou ostatní krizové situace.
VLASTNOSTI LÁTEK A JEJICH PŘEMĚNY
Přeprava nebezpečného zboží I
Karbonylové sloučeniny
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
ZdrojProblémy související s užitímVýhody Uhlípřeprava; nehody při těžbě; zábor půdy a její ničení; při spalování vznik SO 2 a CO 2 ; únik popílku s obsahem.
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
LÁTKY A TĚLESA Chemie 8. ročník.
CHEMICKÉ POKUSY V LABORATOŘI
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bezpečnost práce v chemii
Vlastnosti látek Opakovací otázky
Halové prvky /halogeny/
KARBONYLOVÉ SLOUČENINY
DEKRA Automobil a.s. Akademie dopravního vzdělávání Gremiální porada
Znalostní portál CHEMSAT
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Bezpečnost práce v chemii
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
1) Havárie s únikem nebezpečných látek
Mimořádné události Živelní pohromy
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
s výskytem nebezpečných látek.
Alkany.
Informace o aktuální a připravované legislativě týkající se klasifikace, balení a označování nebezpečných chemických látek a chemických přípravků Ing.
Zákon č. 356/2003 Sb. o chemických látkách a chemických přípravcích Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Návrh nařízení EP a Rady (ES) o klasifikaci, označování a balení látek a směsí a o změně směrnice č. 67/548/EHS a nařízení ES č. 1907/2006 Návrh nařízení.
18. Kurz aplikované chemické legislativy KACHLE Skladování NCHLS a bezpečnostní značky pro označení prostor Ing. Radka Vokurková Consulteco s.r.o.
TRINS pplk. Ing. Vladimír Vonásek MV - generální ředitelství HZS ČR.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Přeprava nebezpečných věcí – rozdělení nebezpečných věcí Předmět: Technologie silniční.
Ch_020_Hoření Ch_020_Chemické reakce_Hoření Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
„Přeprava nebezpečných věcí“ ADR, zákon č. 111/1994 Sb. Ústí nad Labem 11/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Ch_030_Areny Ch_030_Uhlovodíky_Areny Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_02_mimořádné situace 1 Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět: Chemie 8 Tématická oblast: Chemické látky a jejich změny Obsah zaměření:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Areny.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
„Přeprava nebezpečných věcí“ ADR, zákon č. 111/1994 Sb.
Bezpečnost práce v chemii
Změny v Dokumentaci o začlenění do kategorie činností se zvýšeným nebo s vysokým požárním nebezpečím kpt. Bc. Tomáš Hoffmann.
Nebezpečné chemické látky a přípravky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Důlní požáry a chemismus výbušniny
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Areny.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Přehled hlavních právních s chemickými látkami a směsmi
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Technológia cestnej nákladnej dopravy- cvičenia Ing
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Označování nebezpečných látek Mimořádné události Havárie s únikem nebezpečných látek

Pro přepravu toxických látek v silniční (ADR), železniční (RID) a vnitrozemské vodní dopravě (ADN) používáme několik značek a symbolů: A) bezpečnostní značky B) Výstražné tabule C) R a S věty

a) Bezpečnostní značky

b) Výstražné tabule Poznáme je podle oranžového zbarvení s černým okrajem. V horní části se nachází identifikační číslo označující povahu nebezpečí – tzv.Kemlerův kód (kód nebezpečnosti, rizikovosti), v dolní části najdeme identifikační číslo látky. Kemlerův kód sestává ze 2 až 3 číslic, které označují druh nebezpečí, jejich množství potom vypovídá o nebezpečnosti

c) R a S věty Jedná se o standardní věty, které označují specifickou rizikovost (R věty) standardní pokyny pro bezpečné nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a nebezpečnými chemickými přípravky (S věty).

Aktivita 1) Najdi na předloženém materiálu R a S věty, vyjádři je slovně nebo číslem Najdi na předloženém materiálu bezpečnostní značky Materiál - sprej, lak na vlasy, tužidlo, osvěžovače vzduchu

2) Co znamená následující značení Kemlerova kódu: 238, 52, 30, X336, 46, 88, 40, 77 1 - výbušná látka (pouze u ADR) 2 - plynná látka 3 - hořlavá kapalina(plyn) 4 - hořlavá pevná látka 5 - látka podporující hoření 6 - jedovatá látka 7 - radioaktivní látka 8 - žíravá látka 9 - samovolná reakce - Dále se používá X - látka nebezpečně reagující s vodou - V případě větší intenzity nebezpečí (prudká hořlavost) se číslice zdvojí (prudká hořlavost - 33). - Protože kód musí mít alespoň dvě číslice, tak se používá 0 na doplnění do dvouciferného čísla.

Výsledek: X336 - prudce hořlavá jedovatá látka, která nebezpečně reaguje s vodou 238 - hořlavý žíravý plyn 52 - plyn podporující hoření 30 - hořlavá kapalina

Projevy havárie Přeprava ve speciálních obalech nebo kanystrech Viditelné projevy - mlha, vlnění vzduchu, neobvyklá barva plamene Zápach, hoření povrchu nehořlavých materiálů Akustické jevy Zvuk sirény

Použité zdroje http://www.e-safetyshop.eu/prodtype.asp?PT_ID=720&strPageHistory=cat http://firepatch.blog.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Kemler%C5%AFv_k%C3%B3d