PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
Advertisements

Kontrola exportu vojenského materiálu a ručních zbraní pro civilní použití – role MZV.
Smíšená pracovní skupina pro e-Customs
Zahraniční obchod Obchodní politika.
Zahraniční obchod.
Mezinárodní obchod a obchodní politika
Celnictví Celní režimy.
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
WTO World Trade Organisation
Volný pohyb zboží.
P12 Mezinárodní marketing Celosvětová proces internacionalizace - významný faktor rozvoje mezinárodního marketingu. Využívání mezinárodního marketingu.
Obchodní politika EU - podpora českým exportérům Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Sankce a omezující opatření
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Evropské soutěžní právo Michal Částek
MEZINÁRODNÍ OBCHOD. Příčiny rozvoje odlišné klimatické a přírodní podmínky odlišný spotřebitelský vkus zvyšování efektivity – dělba práce.
Mezinárodní ekonomické právo 2. – mez.obchod
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
EXPORT MIMO EU, jak na to? Strategie přístupu na trh Ing. Andrea Heverlová, MBA 16. září 2009 © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Celnictví Význam a druhy cel.
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mezinárodní obchod.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Společná obchodní politika EU (obchod s nečleny) 2014.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Společná obchodní politika EU
EKONOMICKÉ INTEGRACE.
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
ÚVOD DO PROBLEMATIKY V KONTEXTU WTO NÁSTROJE SPOLEČNÉ OBCHODNÍ POLITIKY Vnější obchodní vztahy EU.
Mezinárodní obchodní instituce Vznik mnohostranného obchodního systému světová válka světová válka neexistuje mezinárodní plán poválečné.
GATT 1994 DOHODY NAVAZUJÍCÍ NA GATT 1994
Mezinárodní ochrana duševního vlastnictví
PŘEDNÁŠKA Č. 3 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA ES - ZÁKLAD PRÁVNÍ ÚPRAVY MO.
Fáze ekonomické integrace
Právní regulace zahraničně obchodních vztahů ČR aspekt veřejnoprávní –obchod uvnitř EU (intrakomunitární) –obchod s nečlenskými státy aspekt soukromoprávní.
WTO – HLAVNÍ AKTÉR SVĚTOVÉHO OBCHODU
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právo hospodářské soutěže
PŘEDNÁŠKA Č. 3 GATT 1994 DOHODY NAVAZUJÍCÍ NA GATT 1994.
Právo mezinárodního obchodu  Úvod – systematika mez.obchodních vztahů, roviny úpravy  Mezinárodní ekonomické právo (mez.organizace, WTO, rozbor GATT)
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Transatlantická dohoda o obchodu a investicích mezi EU a USA – kdo na ní získá víc? Ing. Ludmila Štěrbová, CSc.
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA ES - ZÁKLAD PRÁVNÍ ÚPRAVY MO.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec Seminář 2016.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Východiska evropské úpravy
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec
Společná obchodní politika
Nové obchodní modely Sdílená ekonomika a možnosti její regulace
Právo mezinárodního obchodu
Fáze ekonomické integrace
PRAVIDLA SOUTĚŽNÍHO PRÁVA EU PRO STÁTY – MONOPOLY A VEŘEJNÉ PODNIKY
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Právo mezinárodního obchodu
SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ
PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Jednotný vnitřní trh Masarykova univerzita 2017
Transkript prezentace:

PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ

PRÁVNÍ REGULACE DOVOZU CHARAKTERISTIKA: RESPEKTOVÁNÍ ZÁSADY VOLNÉHO DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ NA JEDNÉ STRANĚ, EXISTENCE SPOLEČNÝCH ZÁSAD UPLATŇUJÍCÍCH SE PŘI OCHRANĚ ZÁJMŮ ES CÍL PŘIJATÝCH OPATŘENÍ: ŘÍDIT A KONTROLOVAT DRUH A MNOŽSTVÍ DOVOZU A V RÁMCI DOVOLENÝCH MEZÍ CHRÁNIT PRŮMYSL ES

PŘEHLED NOREM 1. Nařízení Rady (ES) č. 3285/1994, o společných pravidlech dovozu ze třetích zemí, ve znění následných doplňků a změn Nařízení Rady (ES) č. 519/94, o společných pravidlech dovozu z určitých třetích zemí, ve znění následných doplňků a změn Nařízení Rady (ES) č. 427/2003, o přechodném ochranném mechanismus pro určité dovážené produkty pocházející z Čínské lidové republiky a o změně nařízení Rady (ES) č. 519/94, o společných pravidlech dovozu z některých třetích zemí ve znění následných doplňků a změn

PŘEHLED NOREM Nařízení Rady (ES) č. 3030/93, o společných pravidlech dovozu některých textilních výrobků pocházejících ze třetích zemí, ve znění doplňků a změn Nařízení Rady (ES) č. 517/1994, o společných pravidlech pro dovoz textilních výrobků z některých třetích zemí, na něž se nevztahují bilaterální smlouvy, protokoly či jiné dohody nebo jiná zvláštní dovozní pravidla Společenství.

ANALÝZA REGULACE DOVOZU ZÁVISÍ V RÁMCI OBECNÉHO REŽIMU NA: - PŮVODU ZBOŽÍ (TRŽNÍ EKONOMIKA V. CENTRÁLNĚ ŘÍZENÁ) - DRUHU VÝROBKU

NAŘÍZENÍ Č PROMÍTLO DO OBSAHU GATT 1994 A TRIM DOPADÁ NA VŠECHNY VÝROBKY MIMO TĚCH, KDE JE ZVLÁŠTNÍ ÚPRAVA ZÁKLADNÍ ZÁSADA: VOLNÝ DOVOZ MIMO PŘÍPADŮ, KDY JSOU UVALENA OCHRANNÁ OPATŘENÍ

POKRAČOVÁNÍ INFORMAČNÍ A KONZULTAČNÍ POSTUP VYŠETŘOVACÍ POSTUP (MUSÍ PŘEDCHÁZET PŘIJETÍ OPATŘENÍ) DOHLED (ZPĚTNÝ NEBO PŘED USKUTEČNĚNÍM DOVOZU) OCHRANNÉ OPATŘENÍ (OMEZENÍ DOBY PLATNOSTI DOKLADŮ, ZMĚNIT PRAVIDLA PRO DOVOZ VÝROBKU, NAPŘ. ZAVÉST KVÓTY) DALŠÍ OTÁZKY

SPOLEČNÁ PRAVIDLA VÝVOZU CÍL: MAXIMALIZACE VÝVOZU ZBOŽÍ S TÍM, ŽE EXISTUJE MOŽNOST OMEZENÍ TAM, KDE BY MOHLO DOJÍT K PORUŠE VEŘEJNÉHO ZÁJMU DĚLENÍ PRAVIDEL: OBECNÁ, DEFINICE OBLASTÍ ZVLÁŠTNÍ KONTROLY,PODPORA VÝVOZU

PRÁVNÍ REGULACE VÝVOZU OBECNÁ Nařízení Rady (EHS) č. 2603/69, stanovící společná pravidla pro vývoz ve znění doplňků OBLASTI ZVLÁŠTNÍ PŘEDMĚTY KULTURNÍ POVAHY NEBEZPEČNÉ CHEMIKÁLIE KONTAMINOVANÉ POTRAVINY A KRMIVA ZBOŽÍ A TECHNOLOGIE DVOJÍHO POUŽITÍ

NAŘÍZENÍ 2603/69 ZÁKLADNÍ PRINCIP: EXPORT JE VOLNÝ S VÝJIMKOU PŘÍPADOU UVEDENÝCH V NAŘÍZENÍ INFORMAČNÍ A KONZULTAČNÍ PROCEDURA OCHRANNÁ OPATŘENÍ (LIMITACE EXPORTU) OPRÁVNĚNÍ K PŘIJETÍ: KOMISE, RADA ČLENSKÝ STÁT OMEZENÍ: PŘÍLOHA Č. II (PETROCHEMICKÉ VÝROBKY)

OBLASTI ZVLÁŠTNÍ REGULACE PŘEDMĚTY KULTURNÍ POVAHY – NAŘÍZENÍ RADY (ES) Č. 3911/92, O VÝVOZU KULTURNÍCH STATKŮ NEBEZPEČNÉ CHEMIKÁLIE – NAŘÍZENÍ RADY (ES) Č. 304/2003 O VÝVOZU A DOVOZU NEBEZPEČNÝCH CHEMIKÁLIÍ – KONTAMINOVANÉ POTRAVINY A KRMIVA - NAŘÍZENÍ RADY (ES) Č. 2219/89, O ZVLÁŠTNÍCH PODMÍNKÁCH PRO VÝVOZ POTRAVIN A KRMIV PO JADERNÉ HAVÁRII… ZBOŽÍ A TECHNOLOGIE DVOJÍHO POUŽITÍ – NAŘÍZENÍ RADY (ES) Č. 1334/2000, KTERÝM SE ZAVÁDÍ REŽIM SPOLEČENSTVÍ PRO KONTROLU VÝVOZU ZBOŽÍ A TECHNOLOGIÍ

PODPORA VÝVOZU EKONOMICKY A POLITICKY CITLIVÁ OTÁZKA S VÝJIMKOU ZEMĚDĚLSTVÍ NEEXISTUJE PODPORA EXPORTU SLAĎOVÁNÍ POZIC V RÁMCI EXPORTNÍHO POJIŠTĚNÍ A GARANCÍ

PROBLÉMY VÁŽÍCÍ SE K DOVOZU I VÝVOZU ADMINISTRACE MNOŽSTEVNÍCH KVÓT ZEMĚDĚLSTVÍ TECHNICKÉ BARIÉRY

ADMINISTRACE KVÓT NAŘÍZENÍ RADY (ES) Č. 520/94, STANOVUJÍCÍ POSTUP SPOLEČENSTVÍ PRO SPRAVOVÁNÍ MNOŽSTEVNÍCH KVÓT OBSAH: METODY ALOKACE (TRADIČNÍ OBCHODNÍ TOKY, FIRST COME, FIRST SERVED, PODÍL POŽADOVANÉHO MNOŽSTVÍ NA CELKOVÉ KVÓTĚ

ZEMĚDĚLSTVÍ CITLIVÁ OBLAST PODPORA VLASTNÍCH ZEMĚDĚLCŮ, PODPORA VÝVOZU, OCHRANA VLASTNÍHO TRHU WTO – DOHODA O ZEMĚDĚLSTVÍ DOHODA O SANITÁRNÍCH A FYTOSANITÁRNÍCH OPATŘENÍ

TECHNICKÉ PŘEKÁŽKY SLADĚNÍ TECHNICKÉ LEGISLATIVY

OCHRANNÁ OPATŘENÍ OCHRANNÁ OPATŘENÍ PROTI NEDOVOLENÝM PŘEKÁŽKÁM ANTIDUMPING NEDOVOLENÉ PODPORY