2. Co je to dobro? Nonkognitivní teorie Kognitivní teorie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2216_VO8 PRÁVO – právní minimum
Advertisements

3. Co jsou to hodnoty? významný termín používaný zvláště v etice 20. století axiologie – disciplína zkoumající hodnoty hlavní představitelé: Max Scheler,
ETIKA ODPOVĚDNOSTI Karolina Krajcová C4B.
Moderní právní pozitivismus
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Etika v podnikání Business Ethics
Hodnoty a vzdělávání Kamil Činátl, Ph.D. FFUK, ÚSTR.
Multidisciplinární přístup
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
6. Je dobro dáno povinností?
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Právo jako filozofický pojem
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Právo jako filozofický pojem.
TRANSAKČNÍ ANALÝZA.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Metaetika-dílčí shrnutí
Max Weber. Život – 1920 německý sociolog a ekonom absolvent práv na Heidelbergské univerzitě 1886 – profesor ekonomie v Heidelbergu 1904 – nervové.
Emoce: Jak víme, že zvířata mohou cítit?
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
DOBRO –ZLO. DOBRO Bůh sám je dobro. Dobro neexistuje mimo Boha.
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Etika v práci s lidmi.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Společenskovědní seminář Mgr. Milan Šimek
Metaetika Shrnutí.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DOBRO A ZLO – etické kategorie
Environmentální etika uvedení do problému. Před samotnou environmentální etikou Jak absolvovat kurz a získat potřebné kredity? Jak absolvovat kurz a získat.
Distinkce mezi iusnaturalismem a pozitivismem
D OBRO A ZLO Jakub Novák, C4A. D OBRO X Z LO Nekonečná rivalita protipólů Nikdy nepoznáme dobro bez zla Nekonečná bitva Nejvyšší a nejobecnější kategorie.
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Environmentální etika uvedení do problému. Před samotnou environmentální etikou Jak absolvovat kurz a získat potřebné kredity? Jak absolvovat kurz a získat.
Kognitivní věda Multidisciplinární přístup Jakub Jura Filosofie Neurovědy Lingvistika Antropologie Psychologie Umělá inteligence.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Sociologie ?.
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Tiskový mluvčí v media relations Duben 2011: vláda chtěla ušetřit 6 mld Kč na stavebním spoření zavedením zvláštní 50% sazby daně z poskytnuté zálohy státní.
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Moderní etika Mgr. Marie Mikulcová.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Transcendentální idealismus a kriticismus.
Pozitivismus Kristýna Zinková C4B Seminář společenských věd Co je to?PrincipyAuguste ComteTři stádiaKritikaSoučasnost.
Právo jako filosofický pojem. Co je to právo? – I.  „Tážeš-li se mě, co je to právo, pak to nevím a netážeš-li se mě, pak to vím.“  Právo je společenský.
Etika II.
Multidisciplinární přístup
Etika Literatura: Kohák, E. Svoboda, svědomí, soužití. Praha: Slon, 2009 MacIntyre, A. Ztráta ctnosti. Praha: Oikoymenh, Robinson, D. – Garratt C.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociologie pro SPP/SPR
Dějiny právního myšlení Přednáška IV. Iusnaturalismus vs
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Úvod do filosofie a etiky v sociální práci
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Friedrich Nietzsche Tak pravil Zarathustra
Etika dnes více rozdíl mezi etickou x sociální, právní sférou
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 4
Zpracovala: P. Dillingerová SŠ KNIH, o. p. s.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

2. Co je to dobro? Nonkognitivní teorie Kognitivní teorie emotivismus decisionismus Kognitivní teorie intuicionismus utilitarismus iusnaturalismus deskriptivismus Dobro jako funkcionální nebo atributivní? Nietzsche – dobro jako vůle k moci

Zdůvodnitelnost norem Relativismus – otázka zdůvodnitelnosti morálních soudů je nesmyslná Má relativismus pravdu? Morální soudy nejsou empirické a nejdou empiricky verifikovat. Co tedy s nimi?

Co vyjadřují morální soudy? Nonkognitivní teorie – nárok na zdůvodnitelnost morálních soudů se odmítá. Kognitivní teorie – nárok na zdůvodnění existuje. ___________ Kognitivní (z lat.) – poznávací, týkající se poznání. V této souvislosti jde o to, zda lze otázku po dobru podložit nějakým poznáním

I. Nonkognitivní teorie emotivismus (pocity, emoce) Hume, Ayer, Stevenson decisionismus (rozhodnutí) Hare, Weber, Albert

a) emotivismus David Hume výroky – rozumové X afektivní věda je věcí rozumu morálka je věcí afektů morální soudy tedy vyjadřují pocity

a) emotivismus Alfred Jules Ayer smysluplné výpovědi jsou pouze analytické a empirické hodnotící predikáty nejsou ani jedno pouze informují o postoji mluvčího jediná možná etika je metaetika

Příklad Postoj mluvčího. „Je špatné, že kradeš.“ Postoj mluvčího. Nevypovídá nic o krádeži, pouze o mém postoji k ní. Je špatné = nelíbí se mi. Informace

a) emotivismus Charles Leslie Stevenson podobně jako Ayer pokládá mravní soudy za vyjádření postoje kromě toho podle něj obsahují prvek přesvědčování mravním soudem tak děláme nátlak na toho, ke komu mluvíme, aby jednal tak, jak chceme

Příklad Postoj mluvčího. Informace Nelíbí se mi to. „Je špatné, že kradeš.“ Postoj mluvčího. Informace Nelíbí se mi to. Snažím se tě přesvědčit, abys nekradl.

b) decisionismus Richard Mervyn Hare rozhodujeme se pro nějaké principy na základě toho formulujeme mravní výroky mravní výrok obsahuje: a) frastikon – věcný obsah b) neustikon – výzva, příkaz

b) decisionismus Max Weber hodnocení spočívají v rozhodnutích „Člověk se musí rozhodnout, co je pro něj bohem a co ďáblem.“ hodnocení nemohou být předmětem vědy

b) decisionismus Hans Albert poslední zdůvodnění neexistuje ani ve vědě ani v morálce rozhodnutí se pro kritéria, od nichž se odvíjí racionální diskuse o etice Vše má status hypotézy, kterou je možné testovat, zda se osvědčí.

II. Kognitivní teorie intuicionismus (vhled) Moore utilitarismus (užitečnost) Bentham, Mill iusnaturalismus (přirozenost) tomisté, Finnis deskriptivismus (institucionální fakt) Austin, Searle

a) intuicionismus Georg Edward Moore klade si otázku, co je to dobré. tvrdí, že ho nelze definovat, ale pouze na něj ukázat, abychom ho bezprostředně nazřeli jestliže je predikát „dobré“ nedefinovatelný, jsou etické soudy nedokazatelné, ale evidentní.

b) utilitarismus c) iusnaturalismus bude probíráno později

d) deskriptivismus teorie řečových aktů v etice výroky: řečový akt: a) konstativní (fakta) pravda-nepravda b) performativní (realizace řečového jednání) zdařené-nezdařené řečový akt: a) lokuční b) ilokuční c) perlokuční

d) deskriptivismus institucionální fakt (Searle) – „pravidla hry“ v komunikaci. mravní výrazy – funkce daných institucionálních faktů

Dobro – funkcionální nebo atributivní predikát? predikáty (Geach) a) atributivní b) funkcionální Geach pokládá „dobré“ za atributivní predikát MacIntyre s ním nesouhlasí.

Friedrich Nietzsche život – nejvyšší hodnota tělesný život – evoluce, ale i cíl pro budoucí vývoj – nadčlověk vůle k moci panská a otrocká morálka dobré je vše, co stupňuje pocit moci

Zlo privativní nedostatek dobra (privace = nedostatek toho, co by mělo být přítomné) námitka: bolest (zlo, které není pouhým nedostatkem) problém zla (theodicea)