Vojtěch Hynais.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
PORTRÉT PRŮŘEZOVÉ TÉMA.
Anna Kostenko se narodila v roce 1975 v Kyjevě na Ukrajině, od roku 1991 žila
Všeználek vypravuje o císaři Rudolfu II.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Jan Jakub Hartmann Alegorie vody
E C C E H O M O ABRAHA M BLOEMAERT * Gorinchem Utrecht 1651.
Císař Rudolf II. Habsburský
Vytvořila: Kristýna Kořínková
POSTIMPRESIONISMUS Konec 19. a počátek 20. století.
František Křižík.
TÉMA: R.B: Se narodil v roce 1584 a zemřel v roce 1665, zemřel v 81 letech, to byl na tu dobu vysoký věk. G.R: Narodil se v roce 1590 a zemřel v roce.
VY_52_INOVACE_DEK_45 SVĚTOVÉ A ČESKÉ SECESNÍ MALÍŘSTVÍ
NOVÁ FIGURACE SOUČASNÉHO UMĚNÍ
Česká secese a Alfons Mucha
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Bratři Čapkové.
Český spisovatel, novinář,
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
Narodil se na Moravě v městě Ivančice. Jeho pěvecké schopnosti mu umožnily pokračovat v sekundárním vzdělávání v Brně, ale jeho více lákalo.
William Turner William Turner ( ) o jeho životě je známo jen málo, názory se různí a biografická pojednání si odporují jeho charakter.
Antonín Dvořák a jeho život
Mikoláš Aleš
VY_52_INOVACE_DEK_36 Impresionisté krajináři. Datum vytvoření: Autor: Mgr. Martina Kokšteinová „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Klíčová.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Projekt českoněmeckých vztahů: Adalbert Stifter. Rodiště A.Stiftera Narodil se v Horní Plané Narodil se v Horní Plané Roku 1817.
ČESKÉ ZEMĚ.
Národní muzeum.
Kultura 2. poloviny 19. století, Národní divadlo
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Česká kultura.
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
Mistr Theodorik.
Emil František Burian
William Shakespeare.
Alfons Mucha Narozen:24.července v Ivančicích Zemřel:1939 v Praze.
Paul Cézanne MgA. Lukáš Psík
Národní divadlo 8. ročník.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
Vypracoval: Jaroslav Rezek a Vojtěch Koza. * Narozen: 5.listopadu 1890 Vadín (Okrouhlice u Havlíčkova Brodu) * 12.října 1977 v Praze byl český malíř,
Národní divadlo Praha Mgr. Nikola Vykydalová.
Nela Sováková, Johana Černá
Edgar Degas MgA. Lukáš Psík
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ČESKÁ KULTURA A SPOLEČNOST V 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Vypracoval: Jakub Kuchta.
Národní divadlo Mgr. Hana Šenková Počátky vlastenci uvažovali už v roce 1844 navrhl Palacký národní sbírka – přispívali chudí lidé i šlechta.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS TEMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
ČESKÝ DRAMATIK, SPISOVATEL, FILOZOF A POLITIK VÁCLAV HAVEL * ☻
Jean François Millet a Barbizonská škola Vladimír Sobota.
Československo, Česko a Slovensko Autoři: Veronika Hlávková Jana Kamenická Nikola Košařová Natálie Pokorná.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Jiří.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Magda Špačková Název materiálu: VY_12_INOVACE_CJ.6.Spc.09a_Arcimboldo Datum:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Aktualizace uměleckého díla
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Božena Němcová Narodila se ve Vídni.
ALFONS MARIA MUCHA.
PRAHA.
Transkript prezentace:

Vojtěch Hynais

Narodil se 14. ledna 1854 ve Vídni a zemřel 22 Narodil se 14.ledna 1854 ve Vídni a zemřel 22.srpna 1925 v Praze a byl pohřben na vyšehradském Slavíně Byl významný český malíř, grafik a autor současné opony Národního divadla Studoval umění ve Vídni, Benátkách a Paříži Maloval portréty Byl součástí tzv. "Generace českého Národního divadla". Po požáru Národního divadla roku 1881 byl vyzván, aby pro ně vytvořil novou oponu. Její návrh vypracoval v Paříži; modelem mu stála francouzská malířka .

Hynais namaloval mnoho jiných uměleckých děl, které už ale nejsou tak známé. Na jeho obrazech se často vyskytovaly portréty lidí z umělcova okolí, například při svém pobytu na zámku u rytíře Daubka v Litni u Karlštejna namaloval mnoho portrétů pro rodinu Daubků, které obvykle znázorňovaly rodinu při denním životě.

V roce 1893 byla Hynaisovi nabídnuta profesura na pražské Akademii, kterou nadšeně přijal. Jeho pocty zahrnovaly také členství v České akademii věd a umění a jmenování důstojníkem francouzské Čestné legie.

Dílo Malovaná opona Národního divadla

Poezie

Vytvořil také umělecká díla na známkách: Olejomalba-Jaro