 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic REKAPITULACE ENERGETICKÝCH SMĚRNIC EU JAN POUČEK PODĚBRADY, 9.března 2004.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Rejstřík povolenek na emise CO2 v ČR - kompetence OTE
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Očekávané dopady systému emisního obchodování. Prezentace závěrečných výsledků Studie předpokládaných dopadů systému obchodování s povolenkami na emise.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Vliv energetiky na životní prostředí regionů Pavel Zámyslický Odbor energetiky a ochrany klimatu Regionální energetické fórum Ústí nad Labem,
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Registr spaloven odpadů
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Právní rámec Revize směrnice 2009/29/ES měnící směrnici 2003/87/ES Přechodná pravidla harmonizovaného přidělování bezplatných povolenek jsou specifikovány: Čl. 10a - benchmarky Čl. 10c - elektřina Rozhodnutí podle čl. 10a („benchmarky“) Rozhodnutí o ohrožených odvětvích (2010/2/EU) § 10a zákon č. 695/2004 Sb. Přechodné přidělování bezplatných povolenek v souvislosti s modernizací postupů výroby elektřiny

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Pokyny pro přidělování: Vydal výbor Evropské komise pro změnu klimatu Budou přeloženy do češtiny Provozovatelé budou muset předložit ověřené všechny potřebné informace do MŽP pak vypočte a předloží Evropské komisi alokaci pro všechny provozovatele v ČR do Časový rámec

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Bezplatná alokace  Benchmark pro výrobu tepla (v průmyslu)  stanoven podle spalování zemního plynu s 90% účinností bez ohledu na to, jaké palivo se v zařízení spaluje (62,3 EUA/TJ)  Pro teplo dodávané domácnostem přechodně na základě historických emisí  Alokace pro výrobu tepla a produktové benchmarky podle historické výroby (medián / )  Zohlední se zvýšení i snížení kapacity  ČR se může rozhodnout, zda použije celoevropský benchmark na elektřinu nebo si připraví vlastní na základě rozhodnutí Evropské komise  Alokace pro výrobu elektřiny na základě instalovaného elektrického výkonu ve vztahu k vytížení a)Základní vytížení – 6 000, h/rok b)Střední vytížení – 3 000, 4 000, h/rok c)Špičkové vytížení – 1 000, h/rok  Alokace na jednotlivá zařízení bude spočítaná národními ministerstvy (MŽP) až na konci září 2011

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Derogace Na konci listopadu připraven Národní akční plán Povolenky získá 44 provozovatelů Rozděleno 112 mil. povolenek Provozovatelé se zavázali investovat 180,5 mld. Kč Investice by měly vést k roční úspoře 15 mil. tun emisí CO 2 Bylo publikováno Sdělení Evropské komise Nutné přepracovat Národní akční plán MŽP do konce dubna vyzve k doplnění Pouze dílčí úpravy bez přidávání projektů O ne/využití derogací musí ještě rozhodnout vláda Termín neznámý

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Celková alokace bezplatných povolenek pro ČR V roce 2013 se bezplatně přidělí cca 75 % průměrného ověřeného množství emisí z let

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Celková alokace v ČR v roce 2013 (%)

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Očekávané výnosy z aukcí Množství povolenek pro ČR v období Množství povolenek 82,5 mil.77 mil. Povolenky pro aukci 22 mil.51. mil Výnosy z aukcí v období ,5 mld. EUR v roce 2013 s postupným nárůstem na 1,5 mld. v roce V případě, že by ČR nezažádala o derogaci 1 mld. EUR 2013 s postupným nárůstem na 1,5 mld. Celkové výnosy v případě uplatnění derogací cca 7,9 mld. EUR, bez derogací cca 10,1 mld. EUR.

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Využití výnosů z aukcí ?

 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu Děkuji za pozornost Pavel Gebauer Vedoucí odd. podpory obnovitelných zdrojů Ministerstvo průmyslu a obchodu