Pomocné vědy historické

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Románský sloh nebo Gotika ?
Advertisements

Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Metody a cesty k poznávání historie Pamatujte: Tím nejzákladnějším pramenem pro poznávání historie je obyčejné mluvené SLOVO.
Český stát za vlády Jagellonců
Úvod do studia dějepisu
ODKAZ HISTORIE DNEŠKU, POROVNÁNÍ SOUČASNOSTI S HISTORIÍ
Přemyslovci - opakujeme
STAVBA ZEMĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
SLUNCE Přírodověda 5.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
I-3 Archeologie a pomocné vědy historické
Anotace Žák se seznámí s úvodem do ČR …. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje obecné poznatky o ČR Speciální vzdělávací.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_416_LAN AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_161_Hmotnost tělesa AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
POMOCNÉ HISTORICKÉ VĚDY
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 10 Sekunda osmiletého gymnázia Mgr. Bohumila Skrbková Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium.
Přírodní vědy moderně a interaktivně ©Gymnázium Hranice, Zborovská 293 MĚSTO HRANICE z pohledu geografie obyvatelstva (praktické cvičení)
Putování s českými básníky první poloviny 20.st. „Jejich stopy“
VY_52_INOVACE_02/1/22_Chemie KOVY - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Václav IV. Lucemburkové. Václav IV. Lucemburkové.
MOJE VLAST Vědomostní hra Prvouka 3.ročník Gabriela Mikulková 2012.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Z_087_Politická mapa dnešního světa světa _Poloha, rozloha, lidnatost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Říše středu Kultura starověké Číny
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Svět 2.poloviny 20.století a 21.století
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_414_VoIP AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM: 9. ročník,
ÚVOD DO DĚJEPISU PhDr. Jana Žáková.
Bořivoj a Ludmila Přemyslovci. Bořivoj a Ludmila Přemyslovci.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
ČESKÁ GOTIKA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Socioekonomická geografie - opakování
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
POVRCH KRAJINY Vlastivěda Pro 4.ročník Gabriela Mikulková 2012.
Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Mgr. Lenka Zedníková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Měření hmotnosti Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Měření fyzikálních veličin – Měření objemu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Poznávání krajů českých
Smyslová ústrojí člověka
Dějepis Úvod do dějepisu Pavel Šupka
pomocné vědy historické
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_6_ ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU Číslo projektu:
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_12 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Úvod do studia dějepisu II. (pomocné vědy historické, datum, letopočet,
ÚVOD DO STUDIA DĚJEPISU DĚJEPIS,HISTORIE – je to vědní obor, který se zabývá studiem a popisováním minulosti Je to školní vyučovací předmět, ve kterém.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DE05 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Hmotnost a její jednotka Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DĚJEPIS = HISTORIE. DĚJEPIS = HISTORIE HISTORIE je věda, která se zabývá vývojem lidské společnosti (= dějinami) od vzniku člověka až po současnost.
Historické prameny a pomocné vědy historické
Bakalářské studium archivnictví samostatný obor maior minor
Transkript prezentace:

Pomocné vědy historické Nástroj pro poznávání historie

Základní přehled PALEOGRAFIE – nauka o písmech KODIKOLOGIE – nauka o rukopisech, obzvláště středověkých EPIGRAFIKA – nauka o nápisech (např. na stavbách, náhrobcích,…) – podoborem KAMPANOLOGIE – nauka o nápisech na zvonech DIPLOMATIKA – nauka o úředních písemnostech CHRONOLOGIE – nauka o způsobech měření času SFRAGISTIKA –nauka o pečetích

Základní přehled - pokračování HERALDIKA – nauka o znacích, z ní lze vyčlenit FALERISTIKU = nauku o řádech a vyznamenáních a VEXILOLOGII = nauku o vlajkách GENEALOGIE – nauka o historii rodů NUMISMATIKA – nauka o platidlech METROLOGIE – nauka o mírách a váhách Lze doplňovat i další obory – HISTORIE UMĚNÍ, DĚJINY LÉKAŘSTVÍ, HISTORICKOU GEOGRAFII a další

Praktický úkol 1 Ke které pomocné vědě historické se vztahuje uvedený obrázek? Co vše lze z obrázku této mince „vyčíst“? Zjistěte, co označují pojmy „averz“ a „reverz“.

Praktický úkol 2 Ke které pomocné vědě historické se vztahuje uvedený obrázek? K uvedenému vyobrazení doplňte detailní popis. Zjistěte, ke kterému šlechtickému rodu se vztahuje dané vyobrazení?

Praktický úkol 3 Na obrázku je přesný platinovo-iridiový metr. Ke které pomocné vědě historické má vztah? Zjistěte příklady názvů délkových měrných jednotek užívaných v historii. Která země současného světa užívá odlišné měrné jednotky? Zjistěte i konkrétní názvy a převody na námi užívaný systém.

Praktický úkol 4 Jak se nazývá pomocná věda historická zkoumající nápisy na zvonech? Kde byste hledali vyobrazený zvon Zikmund? Zjistěte o něm pět faktografických údajů.

Praktický úkol 5 Která pomocná věda historická bude zkoumat písmo na obrázku? O jaký typ písma se jedná? Kde byl užíván? Jaké základní typy písem znáte?

Možná řešení úkolů 1 – numismatika, u mince lze zjisti průměr, hmotnost, rok emise, vyobrazenou osobnost (zde sv.Václava + citace), nominální hodnotu. Averz – přední (lícová) strana mince, reverz – zadní (rubová)strana mince. 2 – heraldika, černá orlice, Přemyslovci. 3 – metrologie, loket, lán,…, Velká Británie – stopa, yard, míle,… 4 – kampanologie, Svatovítská katedrála, zvon vyroben zvonařem Tomášem Jarošem z Brna, odhadovaná hmotnost 13 – 16.5 tuny, dolní průměr 256 cm, výška 203 cm, vnitřní hloubka 190 cm. 5 – paleografie, klínové písmo, Mezopotámie, písma znaková, písma hlásková,…

Použité obrázky JKLAMO. wikipedia [online]. [cit. 9.9.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:20kcmince2002.png PETR WUDI. wikipedia [online]. [cit. 9.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:P%C5%99emyslovci_erb.svg AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit. 9.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Platinum-Iridium_meter_bar.jpg AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit. 9.9.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cuneiform_script.jpg

Použité zdroje Vlastní práce autora.