Využití simulačních modelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matematické modelování a operační výzkum
Advertisements

Modely hromadné obsluhy Modely front
Ústav procesního a ekologického inženýrství Fakulta strojního inženýrství Vysoké učení technické v Brně Technická 2896/2, Brno ÚSTAV PROCESNÍHO.
Optimalizace zásob ŠKODA AUTO a.s..
VYŘIZOVÁNÍ OBJEDNÁVEK
LOGISTIKA ZÁSOBOVÁNÍ NÁHRADNÍMI DÍLY V AUTOSERVISECH
Projektové řízení Modul č.1.
Řízení poptávky a nabídky
Úvod Klasifikace disciplín operačního výzkumu
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Doporučená literatura: *HUŠEK, R., LAUBER, J.: Simulační modely.. SNTL/Alfa Praha,1987. * NEUSCH L, S. A KOLEKTIV: Modelovanie a simulacia.. SNTL Praha,
ŘÍZENÍ ZÁSOB.
Kvalita administrativních procesů. TQM Podniková strategie Přínos kvality procesů Systém a důsledné uplatňování Odpovědnost zaměstnanců Modelování procesů.
Optimalizace v simulačním modelování. Obecně o optimalizaci  Optimalizovat znamená maximalizovat nebo minimalizovat parametrech (např. počet obslužných.
Deterministické modely zásob Model s optimální velikostí objednávky
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 4/14.
Konference WITNESS 2005 Ing. Jan Šlajer – DYNAMIC FUTURE s.r.o. Optimalizace výroby v automobilovém průmyslu pomocí dynamické simulace.
Ing. Jiří Šilhán.  představuje komplex aplikačního a základního software, technických prostředků, podnikových procesů a personálních zdrojů určených.
RNDr. Zdenek Kubíček Nemocnice Třinec
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
HUMUSOFT s.r.o. Konference WITNESS Setkání uživatelů programu WITNESS Pustevny, Hotel Tanečnica
Využití simulačních modelů
Využití simulačních modelů v praxi II.
4.Kalkulace nákladů.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
Optimalizace versus simulace 9.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
Matematické metody v ekonomii (MME)
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
Cena a cenová politika. množství peněz, které musíme na trhu zaplatit za výrobek nebo službu a je to jediný nástroj z 4P, který přináší příjmymnožství.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Ing. Petra Andrlová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Využití Smart Meteringu při řízení spotřeby energie
Autoři: Martin Dlouhý a Martina Kuncová
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
Tvorba simulačních modelů. Než vznikne model 1.Existence problému 2.Podrobnosti o problému a o systému 3.Jiné možnosti řešení ? 4.Existence podobného.
Systémy hromadné obsluhy
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
Projektové plánování.
6 Řízení zásob a sortimentu analýzou ABC
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
Cíl přednášky Seznámit se
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Softwarové inženýrství semestrální projekt
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
CW – 05 TEORIE ROZHODOVACÍCH PROCESŮ Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Fakulta stavební VUT v Brně Ing. Václav Rada, CSc. Leden 2009.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Metodika řízení projektů
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Jaroslav Bazala Brno, 16. září 2015 Proč je důležité plánování a logistický audit ve výrobní firmě?
Podstata podniku a podnikání. Znaky podnikání Zisk Riziko Kapitál Zhodnocování Zákazníci.
2009 STUDIJNÍ PROGRAM: Ekonomika a management STUDIJNÍ OBOR: PRŮMYSLOVÉ INŽENÝRSTVÍ Ústav průmyslového inženýrství a informačních systémů doc. Ing. David.
Ing. Petr Klímaanalýza umístění skladu1 Analýza umístění skladů.
1 Dopravní simulace Lekce 1:Úvod. 2 Představení Ondřej Přibyl, Ph.D. Schůzky: Konzultační hodiny: dohodou.
Podrobnosti na KVS – doc. Manlig, Ing. Zelený, Ing. Vavruška
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
Simulace podnikových procesů
Jištění kvality technologických procesů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název: Marketing – podnikoví zákazníci Autor: Ing.Jan Štěpka
Autor: Bc. Michaela Kolářová Vedoucí: doc. Ing. Rudolf Kampf, Ph.D.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
Ing. Patrik Horažďovský Ing. Martin Heindl
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Transkript prezentace:

Využití simulačních modelů

A) Simulační modely v metodách, kde existují analytické nástroje pro jednoduché případy V operačním výzkumu Modely hromadné obsluhy Zásobovací modely Řízení projektů Rozvrhování výroby V ekonometrii - experimenty s ekonometrickými modely např. pro stanovení optimální hospodářské politiky, atd..

1. Modely hromadné obsluhy Zkoumají procesy, v nichž dochází k hromadění požadavků díky omezené kapacitě obsluhy (= teorie front) Intenzita příchodů =  Intenzita obsluhy =  Analyticky lze řešit např. model M/M/1 Složitější případy nutno simulovat

Systémy hromadné obsluhy Obslužné linky (zdroje) Požadavky (entity) Samoobsluha, Hypermarket Vozíky, pokladny, parkovací místa Zákazníci Pošta Přepážky Benzínová pumpa Stojany, myčky Automobily Nemocnice Lékaři, lůžka, sály Pacienti Veřejná doprava Autobusy, metro tramvaje, místa Cestující Továrna Dílny, stroje, dělníci Výrobky Menza Výdejní místa, příbory, tácy Strávníci

2. Zásobovací modely Cílem je stanovit velikost zásoby, objednací dobu či velikost objednávky tak, aby náklady spojené se zásobováním byly co nejnižší Simulují se modely, kde: Velikost poptávky se mění Intervaly mezi poptávkami jsou nestálé Zásoby jsou pořizovány od různých dodavatelů za různé ceny Atd…

3. Řízení projektů Podstatou je rozdělení projektu na jednotlivé dílčí činnosti a vyjádření závislostí mezi těmito činnostmi Nutné znát odhady dob trvání jednotlivých činností Pro jednoduché případy CPM, PERT Při výskytu pravděpodobnostních situací nutná simulace

4. Rozvrhování výroby Určení, v jakém pořadí se budou výrobky na jednotlivých výrobních zařízeních zpracovávat Nutnost znát odhad doby zpracování a případnou návaznost výroby výrobků či závislost výroby na čase Jde o složité úlohy, kde analytické metody výpočtu téměř neexistují, simulace bývá vhodným řešením

B) Simulace v podniku Modely vytvářeny pro budoucnost, ale s předpokladem, že vše se neustále mění Nutná komplexnost – existuje mnoho faktorů, které bude možná nutné brát v úvahu, např.: Daně, vládní regulace, úroky Chování konkurence Selhání lidí na klíčových postech, motivace Cena, kvalita a jejich důsledky Dostupnost, značka, …

B) Simulace v podniku Nutnost ohodnotit neurčitost a riziko Zahrnutí dynamiky = zpětné vazby Propojení již existujících databází se simulačním programem pro testování modelu Proces tvorby modelu vede k poznávání reality v podniku, skvělá příležitost k učení Vede k týmové práci

Konkrétní příklady 1. Simulační studie převozu vozů od voskovací linky do expedice (Technická univerzita v Liberci, program Witness)

Konkrétní příklady 2. Simulační model pomohl s vyproštěním ponorky Kursk (program Simulink a Matlab)

Konkrétní příklady 3. Pokus o simulaci pražského metra (internet, virtuální realita) http://www.volweb.cz/asokol/metro/simulace/simulace.htm

Názory na simulace a konkrétní aplikace simulačních modelů Počítačová simulace výrobních procesů Dr. ing. František Manlig Katedra výrobních systémů TU v Liberci, Fakulta strojní http://www.humusoft.cz/pub/witness/manlig/manlig2.htm Využití simulace jako inženýrského nástroje během životního cyklu výrobků a služeb prezentace firmy Humusoft http://www2.humusoft.cz/www/pub/witness/ppt/inovacia2002/sld001.htm Praktické skúsenosti s využitím simulácie Prof. Ing. Ján Košturiak, PhD http://www2.humusoft.cz/www/witsem02/index.htm

Doufám, že dosažené znalosti budete moci jednou uplatnit v praxi. Závěr Pozor, simulace není „všelék“, je nutno jí propojit i s jinými metodami a postupy. Doufám, že dosažené znalosti budete moci jednou uplatnit v praxi.