Rozšíření Argenlanderova stupnice Slovní definice Argenlanderových stupňů 0 - 12.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška 10 Určitý integrál
Advertisements

J. Pokorný 1 DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006 J. Pokorný MFF UK
Tipy a triky přesné CCD fotometrie
Astronomické jednotky délky
Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
Programování 2 Cvičení 5.
25/08/20141 Typ struktura (1) Datový typ struktura ( struct ) je agrego- vaný heterogenní datový typ Jedná se o skupinu několika proměnných, které mohou.
Vzorová písemka Poznámka: Bonusové příklady jsou nepovinné, lze za ně ale získat body navíc. (2 body) Definujte pojem gradient. Vypočítejte gradient funkce.
Layout stránky Rozvržení stránky (layout stránky) se provádí z těchto důvodů: Určení polohy záhlaví, menu, textů, obrázků... Zachování polohy při změně.
Mnohočleny a algebraické výrazy
B) Křivka poptávky.
Datové struktury. 2 Co je datová struktura v C datový typ složený z jiných datových typů nejjednodušší datová struktura je pole. všechny jeho prvky jsou.
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Jaká je forma, jaký má formát a který Formát ji zaplňuje …
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti
Lomený výraz – definice, vlastnosti
Vodní Elektrárna.
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Úvod do hvězdné astronomie
Analýza 1 J.Hendl. Reálná funkce reálné proměnné Def: Nulový bod funkce je x takové, že: Def: Monotonie Funkce je rostoucí, jestliže Funkce je klesající,
29.1 Úsečky- grafický součet, rozdíl a násobek
1. Derivace Derivace je míra rychlosti změny funkce.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
IB111 Programování a algoritmizace
ŠIKANA Mgr. Radka Mrázová.
(snímek 5): Ujasněte si pojmy, které nejsou přesně definovány.
WinBase tiskové sestavy Návod Postupy Příklady.
KALIBRACE OKA, PŘEVOD INDIVIDUÁLNÍCH HVĚZDNÝCH VELIKOSTÍ NA OBOR V Jan Skalický
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity
Gymnázium prof. Jana Patočky Jindřišská Praha 1 „Praha & EU: Investujeme do vaší.
Formulace zadání na počátku musí být informační potřeba uživatele = objektivní kategorie definování informační potřeby pro konkrétní místo v systému řízení.
Proměřte B-V indexy srovnávacích hvězd Výzva pro CCD pozorovatele aneb pomožte vizuálům, ať vás už k ničemu nepotřebují...
Klasifikace klasifikace: matematická metoda, kdy vstupní objekty X(i) jsou rozřazovány do tříd podle podobnosti metody klasifikace bez učitele: podoba.
Odhad metodou maximální věrohodnost
Tato prezentace byla vytvořena
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Řízení běhu programu 5 Verze
Sčítání a násobení výrazů
KMPV cvičení 1 1 Kvantitativní metody výzkumu v praxi CVIČENÍ pro 3. část.
Název ročníkové práce Vaše Jméno Vedoucí práce: doc. PhDr. Ing. Mgr. Jméno Příjmení, PhD., CSc.
polynom proměnné x f = anxn + an-1xn-1 + ……. + a0
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
Počítačová chemie (5. přednáška)
Příkaz switch Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou s více možnými hodnotami. Příkaz switch se používá, pokud testujete jednu proměnnou.
Mnohočleny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
PSY717 – statistická analýza dat
Maximální chyba nepřímá měření hrubý, řádový odhad nejistoty měření
Elektronická učebnice - II
Laparoskopie Autor: Roman Táborský.
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
GLOBE at Night Měření světelného znečištění ZŠ a MŠ Křídlovická 30b, Brno.
Přenosové soustavy VY_32_INOVACE_pszczolka_ Synchronní čítač Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -
Náhodná veličina. Nechť (, , P) je pravděpodobnostní prostor:
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
Odčítání zlomků s různými jmenovateli Výukový materiál pro 7.ročník Autor materiálu: Mgr. Martin Holý Další šíření materiálu je možné pouze se souhlasem.
Základy marketingu část 4. Ing. Monika Dobešová Univerzita Pardubice FEI Letní semestr 2012/2013.
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Typ struktura (1) Datový typ struktura (struct) je agrego-vaný heterogenní datový typ Jedná se o skupinu několika proměnných, které mohou mít různé datové.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.
Kurs počítačové gramotnosti
Spojitá a kategoriální data Základní popisné statistiky
Typ pole (1) Proměnná typu pole představuje kolekci proměnných stejného datového typu, které mohou být označovány společným jménem (identifikátorem) Pole.
Pokus. konec.
TERMODYNAMICKÁ TEPLOTA
TOC Class Problem I (jednodušší varianta P&Q analýzy) (v tomto konkrétním příkladu je P=Y a Q=Z – specifikace proměnných) Ing.J.Skorkovský, CSc.
VÝRAZ S PROMĚNNOU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Námět č. 1 Co je námětem na projekt? Proč je to problém?
Střední škola obchodně technická s. r. o.
F-Pn-P062-Odchylky_mereni
Transkript prezentace:

Rozšíření Argenlanderova stupnice Slovní definice Argenlanderových stupňů

Metody odhadování Argenlanderova - odhadování absolutního rozdílu jasností pomocí stupňů Nijland-Blažkova - odhadování poměrného rozdílu jasností mezi srovnávačkami a proměnnou Pogsonova - střílení od oka … Pickeringova - stejná jako N-B, jen fixní součet poměrného rozdílu (vždy 10 stupňů)

Argenlanderova stupnice Podle původní definice jen 5 stupňů: 0 až 4 Nevýhodou je nedostatečný absolutní dosah stupnice pro zkušenější pozorovatele Řešením je rozšířit stupnici na násobky původní stupnice (např. až do stupně 8 nebo 12). Problém: pozor na zachování linearity stupnice

Rozšířená Argenlanderova stupnice K definování vyšších stupňů je nutné používat boční pohled. V definicích se vyskytuje pojem „celkový pohled“. Znamená to dívat se najednou na obě porovnávané hvězdy.

Poznámky na konec I když definice jsou až do stupně 12, v praxi nejsou stupně 11 a 12 téměř zapotřebí. Doporučuji vyzkoušet si linearitu té Vaší stupnice na konstantních hvězdách. Nehledě na použitou metodu odhadování bývá nejdůležitějším momentem správné určení, mezi kterými srovnávacími hvězdami se jasnost proměnné nachází...