MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Občanská nauka Volvy v ČR ; VY_32_INOVACE_D2_13
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Česká republika-demokratický stát
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Ústavní právo Moc zákonodárná Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
Česká republika – demokratický stát
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Prezidentské volby v USA (v porovnání s ČR)
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Volby a volební právo Občanská výchova.
Senát České republiky.
Dělba moci.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_409.
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Většinový systém (senát) Poměrný systém (PS)
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Název školy: Základní škola Městec Králové
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR III.12 Moc zákonodárná a tvorba práva Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Parlament. Parlament je sbor, shromáždění volených či nevolených zástupců příslušné administrativní územní jednotky, ať už je to stát, svazek států, spolková.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
SENÁT Senát (z latinského senex – stařec) je zastupitelský orgán (zákonodárný sbor), obvykle je horní komorou parlamentu.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
DEMOKRACIE A PRÁVNÍ STÁT, VOLBY
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Veterinární a potravinářská legislativa
Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO.
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
Výchova k občanství Moc zákonodárná
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_04_Parlament ČR
Výchova k občanství Moc zákonodárná
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
volby Volební systémy v demokratických zemích
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VOLBY V ČR.
Demokracie.
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Volby prezidenta
POLITICKÝ PLURALISMUS
Transkript prezentace:

MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit Ke změnám je oprávněn pouze PARLAMENT ČR PARLAMENT ČR – dvě komory Poslanecká sněmovna – 200 členů – poslanci voleni na 4 roky Senát – 81 senátorů – voleni na 6 let, každé dva roky se ob- mění třetina senátorů

POSLANECKÁ SNĚMOVNA Volby – volí se politická strana, poslanci jsou představitelé stran, které získaly min. 5 % hlasů SENÁT Volby – volí se jednotlivci, vítězí kandidát s nadpoloviční většinou hlasů – pokud ne, vypisuje se 2. kolo, vítězí ten, kdo má větší počet hlasů

VOLEBNÍ PRÁVO aktivní – od 18 let – právo volit pasivní – může být volen – od 21 let do Poslanecké sněmovny - od 40 let do Senátu VOLBA tajná – hlasuje se tak, aby nebylo možné zjistit, kdo koho volil všeobecná – všichni jsou si rovni, mají stejné podmínky k získání volebního práva rovná – každý hlas má stejnou váhu přímá – volí se přímo určitý kandidát nebo strana – nevolí se zprostředkovaně

SOUVISEJÍCÍ POJMY Legislativa – zákonodárná moc, tvorba právních předpisů Mandát – zmocnění k zastupování občanů v Parlamentu ČR - vzniká zvolením Poslanecká imunita – poslance nelze trestně stíhat v souvislosti s jeho hlasováním. V jiných případech je trestní postih možný jen se souhlasem příslušné komory Parlamentu Koalice – spojení dvou či více politických stran, které chtějí do – sáhnout společného cíle