CHORDATA − STRUNATCI: úvod + pláštěnci + bezlebeční

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strunatci Chordata.
Advertisements

KMEN: STRUNATCI Chordata
Autor:Mgr.Alena Shánělová
Život se strunou hřbetní..
STRUNATCI pláštěnci, bezlebeční
Živočichové rybníka Žahavci.
Název:VY_32_INOVACE_PR7_04 – Strunatci - rozdělení
Název:VY_32_INOVACE_PR7_03 Strunatci – vyšší živočichové
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Oblast: Autor:Mgr. Alena Shánělová Název:VY_32_INOVACE_PR7_07 - Paryby
Hemichordata a Chordata
FYLOGENEZE CÉVNÍ SOUSTAVY
STRUNATCI pláštěnci a bezlebeční
Anatomie Kapra obecného
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
MĚKKÝŠI 2) mlži 3) hlavonožci ZNAKY: žijí ve vodě i na souši
KROUŽKOVCI 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE1_05 Tematická.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
ÚVOD SYSTÉM BEZČELISTNATCI-KRUHOÚSTÍ ČELISTNATCI
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Obecná charakteristika + rozdělení.
RYBY Přírodopis 7. ročník.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.11 Anotace:
Opakování strunatci, kruhoústí, paryby
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Elektronická učebnice - II
Kruhoústí.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Strunatci Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Strunu hřbetní nebo páteř mají vždy na straně těla Jsou dvoustranně souměrní Jsou dvoustranně.
PROJEVY ŽIVOTA 9. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Oddělení: TRIBLASTIKA PRVOÚSTÍ
Strunatci.
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
KMEN: OSTNOKOŽCI (Echinodermata)
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu: Včela medonosná.
Kmen: STRUNATCI podkmen: OBRATLOVCI nadtřída: bezčelistnatci
Název školy:Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název:VY_32_INOVACE_01B_03_Bezlebeční.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Strunatci Úvod, Pláštěnci, Bezlebeční vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Stavba kostry hrudního koše strunatců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Žahavci 24. listopadu 2013 VY_52_INOVACE_210204
Obratlovci úvod; Kruhoústí
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Kmen: Strunatci Podkmen Obratlovci Třídy Kruhoústí Paryby
Vývojová morfologie živočichů
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Kmen: Strunatci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
zpracovaný v rámci projektu
Strunatci, pláštěnci, bezlebeční, obratlovci
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_01_Strunatci-charakteristika.
Kruhoústí, paryby Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou a základním systémem kruhoústých a paryb. Materiál.
zpracovaný v rámci projektu
Kmen: Strunatci.
Hemichordata a Chordata Polostrunatci a Strunatci
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
Kmen: Měkkýši /Mollusca/
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
PLOŠTĚNCI Ploštěnka mléčná VY_32_INOVACE_09_23.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
RYBY Původně sladkovodní, některé druhy se dokázaly přizpůsobit životu ve slané vodě. Je to nejpočetnější třída obratlovců( druhů, u nás žije asi.
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

CHORDATA − STRUNATCI: úvod + pláštěnci + bezlebeční [9] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Autor: Mgr. Věra Pavlátová Anotace: Materiál vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Biologie, Biologie živočichů. Žák se věnuje stavbě a společným znakům strunatců, zejména pláštěncům a bezlebečným. Materiál obsahuje obrázky, odkazy, úkoly a aktivity. Očekávaný výstup dle ŠVP: Druh učebního materiálu: Cílová skupina: Stupeň a typ vzdělávání: Typická věková skupina: Žák charakterizuje hlavní taxonomické jednotky živočichů a jejich významné zástupce. Prezentace, DUM. Je možné ji použít v rámci expozice i fixace, délka aktivity je na 3 až 4 vyučovací hodiny. Žák, naplňuje zde KK k řešení problémů, k učení, komunikativní. Gymnaziální. 16‒17 let, 6. třída = sexta / II. ročník KLIKNĚTE NA F 5

Jaký je rozdíl mezi prvoústými a druhoústými živočichy? Uveďte i příklady prvoústých a druhoústých živočichů. [1]

Rozdělte živočichy na prvoústé a druhoústé: Hvězdice Žížala Ploštěnka Ježovka Mihule Hlemýžď Sumýš Tasemnice ŘEŠENÍ ‒ KLIKNĚTE Prvoústí: Ploštěnka Žížala Hlemýžď Tasemnice Druhoústí: Sumýš Hvězdice Mihule Ježovka

MEZI DRUHOÚSTÉ PATŘÍ I POČETNÝ KMEN − STRUNATCI: Podkmen: Pláštěnci třída: Sumky třída: Salpy třída: Vršenky Podkmen: Bezlebeční Podkmen: Obratlovci Nadtřída: Bezčelistnatci třída: Sliznatky třída: Mihule Nadtřída: Čelistnatci třída: Paryby třída: Nozdratí třída: Paprskoploutví třída: Obojživelníci třída: Plazi třída: Ptáci třída: Savci Úkol: Zařaďte živočichy do správné skupiny: [4] [2] [5] [3] [6]

http://www. youtube. com/watch http://www.youtube.com/watch?v=ypYesuV3PoI&feature=related evoluce chordata VÝVOJ STRUNATCŮ Strunatci jsou nejdokonaleji vyvinutým kmenem živočichů. Počátek vývoje strunatců začíná v období prvohor ‒ asi před 530 mil. lety. [7] Takto zřejmě vypadal primitivní strunatec z prvohor – kambria.

Společné znaky strunatců: 1. STRUNA HŘBETNÍ (chorda dorsalis, notochord) – tvoří podélnou osu a oporu těla. Pružná tyčinka procházející tělem nad trávicí a pod nervovou soustavou. Vzniká z mezodermu, klíčovou roli plní i v embryonálním vývoji. Je zachována po celý život (nižší strunatci), nebo jen v zárodečném období vývoje, potom je nahrazena chrupavčitou nebo kostěnou páteří (vyšší strunatci – obratlovci).

Chorda, notochord Vznik amnionu (zárodečného obalu) u kotěte: ektoderm modře, mezoderm, červeně, entoderm a struna hřbetní černě Znázornění vzniku chordy a neurální trubice [8]

Společné znaky strunatců: 2. TRUBICOVITÁ NERVOVÁ SOUSTAVA – vždy na hřbetní straně těla nad notochordem Ektodermálního původu, vzniká z neurální ploténky. U vyšších strunatců se z přední části vyvíjí mozek, zbytek tvoří míchu – centrální nervový systém umožňuje dokonalejší smyslové vnímání a pohyb. [10]

Společné znaky strunatců: 3. TRÁVICÍ TRUBICE NA SPODNÍ STRANĚ TĚLA 4. HLTAN S ŽABERNÍMI OTVORY (či alespoň s váčky), které prochází skrz stěnu trávicí trubice a směřují ven z těla. U nižších strunatců slouží mimo výměny plynů i k filtrování potravy, u vyšších jsou silně redukovány a zřejmé jsou spíše jen v embryonální fázi.

Společné znaky strunatců: 5. ENDOSTYL – řada rýh v hltanu produkujících sliz (obaluje potravu) a látky bohaté na jód, u obratlovců nahrazen štítnou žlázou 6. METAMERNÍ SEGMENTACE – základ stavebního plánu strunatců je primární článkování těla s opakující se vnitřní stavbou (mezoderm s myosepty (somity) – svalstvo, žebra, obratle, …)

Strunatci − Pelagické larvy n = struna, notochord; ps = primární žaberní štěrbiny; cv = mozkové vezikuly; nt = nervová trubice, end = endostyl [11]

Společné znaky strunatců: 7. UZAVŘENÁ CÉVNÍ SOUSTAVA – srdce je na břišní straně těla 8. PRAVÝ OCAS – je vyztužen strunou hřbetní nebo páteří, nezasahuje do něj trávicí trubice (začíná až za řitním otvorem) 9. DVOUSTRANNÁ SOUMĚRNOST (hřbetní a břišní část těla) [9]

Stavba strunatce [9] 1,3 – nervová soustava (na hřbetní straně těla, je tvaru trubice) 2 – struna hřbetní = chorda dorsalis, notochord (opora těla) 4 – ocas 5 – řitní otvor 6 – trávicí soustava 7 – uzavřená cévní soustava (na břišní straně těla) 15 – gonády 19 ‒ játra

[12] Embryogeneze (člověk)

Lidské embryo Toto je snímek lidského embrya v 5. týdnu těhotenství. Vidíte, jak moc je v tomto stadiu člověk podobný nižším strunatcům… [13]

EMBRYOGENEZE [14] ryba mlok želva kuře prase tele králík člověk

Odpovězte: Odkdy datujeme počátek vývoje strunatců? Vyjmenujte společné znaky strunatců. K čemu slouží notochord a jakého je původu? Kdo má chordu zachovánu po celý život? Jaký mají strunatci typ nervové soustavy a jakého je původu? K čemu slouží u nižších strunatců žaberní otvory v hltanu? Co je to endostyl a k čemu slouží?

Vyluštěte křížovku: 1. 2. 3. 4. 5. CH v jednom políčku! Nervovou soustavu tvoří mozek a … Nejdokonalejším podkmenem strunatců jsou: Období, kdy se začali vyvíjet strunatci. Soustava rýh v hltanu, obsahuje i jód. Typ cévní soustavy u strunatců.

řešení: 1. M Í A 2. O B R T L V C I 3. P H Y 4. E N D S 5. U Z Ř Á CH Co je to chorda a k čemu slouží?

Rozdělení strunatců: Sumky Salpy Vršenky Kopinatec plžovitý PLÁŠTĚNCI Sumky Salpy Vršenky BEZLEBEČNÍ Kopinatec plžovitý OBRATLOVCI Kruhoústí, Paryby, Ryby, Obojživelníci, Plazi, Ptáci, Savci 9.

Pláštěnci = tunicata, urochordata Jsou to mořští živočichové. Z pokožky vylučují vrstvu rosolu, která se označuje jako plášť, tunica. Struna hřbetní a metamerní segmentace se vyskytuje jen u larev. Patří sem sumky, salpy a vršenky. [15] Sumka červená

Larva (sumky) Larvy jsou pohyblivé s vyvinutou chordou, nervovou trubicí a metamerním svalstvem. U dospělců (kromě vršenek) toto mizí a základem těla je rozšířený hltan s endostylem a obal těla z polysacharidu tunicinu. KLOAKÁLNÍ (VYVRHOVACÍ) OTVOR PŘIJÍMACÍ OTVOR OBŽABERNÍ PROSTOR NERVOVÁ TRUBICE HLTAN S ENDOSTYLEM STRUNA HŘBETNÍ STŘEVO ŽALUDEK [16] Larvy pláštěnců připomínají pulce. Přestože jsou velké jen pár mm, mají velký fylogenetický význam – proč?

SROVNEJTE LARVU A DOSPĚLCE [16] [20] OBŽABERNÍ PROSTOR Žaberní štěrbiny slouží k dýchání i k zachycování potravy. a) přijímací otvor; b) kloakální, vyvrhovací otvor c) tunika, plášť d); e) rozšířený hltan s žaberními štěrbinami = hltanožaberní vak; f) jícen; g) žaludek; h) anální otvor; i) tečkovaná čára ukazuje endostyle

Pl − Srovnej larvu a dospělce: Typ soustavy: U larvy U dospělce Nervová Chorda Trávicí Cévní Dýchací Pohlavní Smyslová Která soustava u pláštěnců chybí? Vylučovací soustava ŘEŠENÍ ŘEŠENÍ ‒ KLIKNĚTE Typ soustavy: U larvy U dospělce Nervová Je vyvinutá Není (kromě vršenek) Chorda Trávicí Je kompletní Zejména hltan s endostylem Cévní Uzavřená (srdce, cévy) Otevřená Dýchací Žaberní štěrbiny Pohlavní Není Hermafrodité (většinou) Smyslová Mozek, „oči“

http://www.youtube.com/watch?v=f4BUlWVfO00&feature=related Pláštěnci = sumky Sumky žijí v dospělosti přisedlé na mořském dně, mají regenerační schopnosti (co to je?). Rozmnožují se pohlavně i nepohlavně (pučením – v čem spočívá a u jakého živočicha ho znáte?). [17] Sumka obecná Stadium larvy trvá jen pár hodin.

sumky Vakovité tělo má přijímací otvor nahoře a kloakální otvor po straně. Potrava se nasává do hltanožaberního vaku s endostylem. Do obžaberního prostoru se vypouští exkrementy a odkysličená voda. [2] [19] U dospělců došlo k ontogenetické regresi – co to znamená? [18]

Sumka − zřasenka středomořská (Botryllus schlosseri) Vytváří červeně zbarvené kolonie. kloakální otvor přijímací otvor žaludek hltanožaberní vak [28] [29] Systém je tvořen po 7 jedincích.

Opakování − popište larvu sumky včetně funkcí orgánů [27]

http://www.youtube.com/watch?v=-Jooz4gz264&feature=related Pláštěnci = salpy [22] Salpy jsou průsvitné nebo oranžové, až červené, ve vodě se vznáší, mohou tvořit řetězce (kolonie). Pohybují se vypuzením vody z těla, jsou součástí planktonu. Střídá se u nich pohlavní a nepohlavní rozmnožování (rodozměna). [21]

Salpy (Thaliacea) http://www.youtube.com/watch?v=KRVdGam3G2U Dospělci se pohybují pomocí stahů svalů, které jako obroučky obepínají jejich soudečkovité tělo a vystřikují z prostoru žaber vodu [24] Ohnivka atlantská [23] Salpy rozdělujeme do 3 řádů: Pyrosomida (ohnivky) Doliolida (Cyclomyaria, kruhosvalí) Salpida (Hemimyaria, salpovci)

Vršenky (Appendicularia) nejvyspělejší z pláštěnců Jako jediní mají strunu hřbetní zachovanou po celý život. Žijí u hladiny, jelikož k životu potřebují světlo a živí se řasami, které se zde nacházejí. Vyskytují se ve všech oceánech. Mají takzvané sítko, kterým filtrují potravu. Když se toto sítko zanese, vršenky se z něj svléknou. Jejich schránku tvoří vápník a bílkovina. Tvoří řád copelata. [25]

BEZLEBEČNÍ = Cephalochordata Jsou to mořští živočichové, obývají písčité mělčiny teplých moří. Podobají se malým průsvitným rybkám. Strunu hřbetní mají po celý život. [26] Kopinatec plžovitý měří 5‒8 cm. Žije zahrabán v písčitém dně, ze kterého vyčnívá jen přední část těla s ústy.

Kopinatec − Stavba těla [9] 1 – nervová soustava (na hřbetní straně těla, je tvaru trubice, má vyvinutou míchu, nemá mozek, jen mozkový váček) 2 – struna hřbetní = chorda dorsalis (opora těla), z chrupavky 4 – ocas, ploutevní lem končící kopinatou ploutvičkou 5 – trávicí soustava 7 – uzavřená cévní soustava (na břišní straně těla) 13 – brvy kolem úst, slouží k lovení potravy

BEZLEBEČNÍ − anatomie Není vyvinuta hlava, ani mozek. [26] Není vyvinuta hlava, ani mozek. Chorda je zachována po celý život. Pokožka je jednovrstevná. TS ‒ v ústní dutině mají vířivý orgán, který usměrňuje proud vody s potravou do hltanu. Vylučovací soustavu tvoří 90 párů metanefridií. Dýchají velkým počtem žaberní štěrbin. NS se v přední části se mírně rozšiřuje v mozkový váček. CS je uzavřená. Jsou to gonochoristé s nepřímým vývojem a vnějším oplozením. Larva je velmi podobná dospělci.

Úkol − co mají BEZLEBEČNÍ společného s kroužkovci? [26] ŘEŠENÍ ‒ KLIKNĚTE Jednovrstevnou pokožku Vylučovací soustavu ‒ metanefridie Segmentaci ‒ svalovina je uspořádána do myomer

Opakování: spojte pojmy, které k sobě patří nemá mozek, jen míchu páteř z obratlů pokožka vylučuje vrstvu rosolu žijí přisedle jsou průhledné| a vznášejí se je to nejdokonalejší kmen živočichů Strunatci Sumky Salpy Obratlovci Kopinatec Pláštěnci

Vyluštěte křížovku: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. CH je v jednom políčku. Zárodečný list, ze kterého je struna hřbetní. Název pláště Urochordat. Struna hřbetní jinak. Zástupce bezlebečných. Přisedlý zástupce pláštěnců. Typ nervové soustavy u strunatců. Pohybliví zástupci pláštěnců (množné číslo). Významný orgán nižších strunatců – s žaberními štěrbinami.

řešení: 1. M E Z O D R 2. T U N I C A 3. 4. K P 5. S 6. B V Á 7. L Y CH 4. K P 5. S 6. B V Á 7. L Y 8. H VYSVĚTLETE TAJENKU

planktonu; salpy; metanefridiemi Odhalte chyby v textu: Sumky žijí v dospělosti přisedle v písku na mořském pobřeží. U dospělých sumek dochází k ontogenetické progresi. Salpy jsou součástí nektonu. Mezi sumky patří ohnivka atlantská. Bezlebeční vylučují koxálními žlázami. mořském dně; regresi; planktonu; salpy; metanefridiemi ŘEŠENÍ

SPOJTE SOUVISEJÍCÍ POJMY: OHNIVKA BEZLEBEČNÍ VRŠENKY ZŘASENKA ENDOSTYL STRUNA SEGMENTACE PLÁŠŤ SOMITY CHORDA TUNICIN METANEFRIDIE SALPY SÍTKO SUMKY JÓD

ODHALTE STRUNATCE  KLIKEJTE NA VYBRANÁ POLÍČKA S ČÍSLY 1 2 3 4 ŘEŠENÍ [15] SUMKA 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 3. 2012 mezi 8.00 a 23.00 SMRŽ, J.; HORÁČEK, I.; ŠVÁTORA, M. Biologie živočichů pro gymnázia. 1. vyd. Praha : Fortuna, 2004. ISBN 8071689092. ČABRADOVÁ, V.; HASCH, F. Přírodopis 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň : Fraus, 2005. ISBN 8071689092. YASSINEMRABET. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Protovsdeuterostomes.svg> 1. FRANKLIN SAMIR. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Asc_dia_(301429455).jpg> 2. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flussneunauge.jpg> 3. Harmen Piekema. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Frog_on_bough.jpg> 4. PAZIA. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:P_Cockatiel.jpg> 5. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diamondback_Terrapin.jpg> 6. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Primitive_chordate_ancestor.png> 7.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 3. 2012 mezi 8.00 a 23.00 [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gray29.png> 8. PIOM. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lancetnikinside.png> 9. Methoxyroxy. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Central_nervous_system.gif> 10. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:1911_Britannica_- _Pelagic_larvae_of_A._lanceolatus.png> 11. ZEPHYRIS. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HumanEmbryogenesis_cs.svg> 12. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tubal_Pregnancy_with_embryo.jpg> 13. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Haeckel_drawings.jpg> 14. ELAPIED. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BU_Bio2.jpg> 15.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 3. 2012 mezi 8.00 a 23.00 ESCULAPIO. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Larva_ascidia-ES.svg> 16. Matthieu Sontag. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ascidia_mentula.jpg> 17. Brocken Inaglory.[cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Styela_montereyensis_in_california_tide_pools.jpg> 18. SILKE BARON. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sea_Squirt.jpg> 19. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ascidia_001.png> 20. Hartmut Olstowski. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salpenkette33.jpg> 21. XIPHIAS. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salpa.jpg> 22.

Použité zdroje: Obrázky byly staženy dne 26. 3. 2012 mezi 8.00 a 23.00 VITECEK. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Salpy.jpg> 23. Nick Hobgood. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Combjelly.jpg> 24. Minami Himemiya. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oikopleura_dioica.jpg> 25. HANS HILWEART. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Branchiostoma_lanceolatum.jpg> 26. ESCALUPIO. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Larva_ascidia-key.svg> 27. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Botryllus_schlosseri_(Pallas,_1766)_.jpg> 28. [cit. 2012-03-26]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Botryllus_schlosseri_002.png> 29.