Vize výzkumu, vývoje a transferu technologií („třetí role univerzit“) Jan Slovák Ředitel Centra pro transfer technologií.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Čím věda přispívá společnosti Václav Pačes Akademie věd ČR.
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Deset let inovační politiky Jihomoravského kraje Rámec konkurenceschopnosti města Ostravy 24. leden 2012 Petr Chládek.
Inovace, inovační projekty a úloha klastrů (obecný náhled) Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem - Aplikovaný výzkum prof. Jiřina Jílková Biomedicínský výzkum Ústí nad Labem, 23. května
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
RIS JMK III Radim Kocourek Jihomoravské inovační centrum , Regionální inovační fórum, Praha.
Transfer technologií na Technické univerzitě v Liberci Pavel Němeček.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
CEITEC BRNO | ČESKÁ REPUBLIKA středoevropský technologický institut /central european institute of technology – ceitec/ vzdělávání, výzkum.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Inovace a technologie v rozvoji regionů (Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III.) JUDr. Vladimír Gašpar Regionální inovační.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CEVTECH Soběslav Vítejte v Centru Ekologických a Vodárenských Technologií !
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
VĚDECKO - TECHNICKÝ PARK BRNO
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
2 Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje III. JUDr. Vladimír Gašpar, ředitel RRA JM, P ředseda představenstva ČARA INOVACE A.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Biology Park Brno a.s. Brno,
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Investiční rozvoj UTB ve Zlíně v období 2011 až 2015 Investiční rozvoj UTB ve Zlíně v období 2011 až 2015.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Biology Park Brno a.s.. Brno – Bohunice, ulice Studentská 812/6 LOKALITA PROJEKTU.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
CEITEC – představení centra a možností spolupráce Roman Badík Projektový manažer Brno,
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Biology Park Brno a.s..
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
PŘEDSTAVENÍ KLASTRU Ing. Jiří Herinek pověřený manažer klastru
ČISOK a česko – izraelská spolupráce v oblasti inovací
Transkript prezentace:

Vize výzkumu, vývoje a transferu technologií („třetí role univerzit“) Jan Slovák Ředitel Centra pro transfer technologií

Obecné poznámky Formální popis třetí role univerzit zpravidla znamená agenturní zabezpečení specifických činností oborově vymezenou orientaci. Obecně jde zejména o dvě funkce úzké propojení s komerčními partnery nebo poskytovali služeb převzetí výrazné role v regionálním rozvoji. Pro naplnění těchto funkcí je nutná účelově orientovaná institucionalizace, jejíž forma musí být dobře podřízena specifickým cílům.

Základní faktory tlak/zájem zavedených firem na spolupráci s univerzitami jistá forma recese nebo krize model financování a chránění výsledků vývoje z veřejných zdrojů („státní model podpory“) rozmach regionálních rozvojových iniciativ mobilizace jednotlivců postupné vytváření regionálního mandátu univerzit v celkovém rozvoji

Mylné názory Orientace na výzkum a vývoj ve spoluprácí s komercí může plnohodnotně a plošně nahradit výpadky a nedostačivost veřejného financování výzkumu (např. MIT má stále kolem 85% rozpočtu z veřejných zdrojů). V řízení univerzit mají převažovat zástupci lokálních silných firem, aby se zaručila návaznost vzdělávací činnosti na momentální potřeby trhu práce.

Ohrožení a obecná rizika nerovnováha mezi „klasickými cíly“ univerzit (vysoké standardy vzdělávání – výchova elit, mezinárodně pojímaný výzkum v celosvětovém kontextu – excelence) a „novými cíly“ zdůrazňujícími vymezování vzdělávání i výzkumu a vývoje regionálními cíly efektivitu vynaložených prostředků ohrožuje přirozený trend ryze politické podpory méně rozvinutých regionů nutnost zajištění dlouhodobých cílů rozvoje základního orientovaného výzkumu v několika centrech s nadkritickou masou a excelencí výzkumu a spolupráce na nadregionální (politické rozhodnutí o prioritách a vhodnost státního modelu financování VaV)

Realizace v Jihomoravském kraji Řetězec RRA – JIC – univerzity a v.v.i. – město a kraj Jednotliví hráči mají své role, celkový systém je předjímán Regionální inovační strategií Výsledky jsou dobře vidět již po dvou letech (přípravných) činností. Velké strategické projekty společné pro celý region.

Hlavní partneři ve V&V&I v regionu Technologické inkubátory Technologické parky Jihomoravské inovační centrum Ústavy AV ČR (a další) Masarykova univerzita Vysoké učení technické v Brně VFUUO MZLU

Východiska pro další rozvoj infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace v Brně Český technologický park Hostí přední tuzemské i zahraniční firmy Je součástí kampusu Vysokého učení technického v Brně Nový kampus pro biomedicínské obory a MEDIPAK budované Masarykovou Univerzitou ICRC – první institucionalizovaný partner Mayo Clinic vně USA Po Praze největší koncentrace výzkumných ústavů v ČR

MEDIPARK Souvisí s kampusem biomedicínských věd Masarykovy univerzity v Brně Bohunicích Samotný kampus má rozpočet přibližně 5 mld. Kč, výstavba v (cca m 2 čistých ploch, žlutě ILBIT, červeně Inkubátor pro biomedicínské technologie INBIT, černá část v provozu v 8/2007) Více než 1000 PhD studentů v biomedicínských oborech

MediPark m 2 komerčních prostor ‘přes ulici’ Několik velkých výzkumných nemocnic v těsné blízkosti Klinické studie, klinický výzkum, výzkum životního prostředí, bioinformatický výzkum, rozvoj informačních technologií apod. Potenciál pro CEITEC a Biomedicínský technologický park 8. srpna, 2006

MediPark m 2 komerčních prostor ‘přes ulici’ Několik velkých výzkumných nemocnic v těsné blízkosti Klinické studie, klinický výzkum, výzkum životního prostředí, bioinformatický výzkum, rozvoj informačních technologií apod. Potenciál pro CEITEC a Biomedicínský technologický park 4. října, 2006

MediPark m 2 komerčních prostor ‘přes ulici’ Několik velkých výzkumných nemocnic v těsné blízkosti Klinické studie, klinický výzkum, výzkum životního prostředí, bioinformatický výzkum, rozvoj informačních technologií apod. Potenciál pro CEITEC a Biomedicínský technologický park 9. ledna, 2007

Platforma pro nový rozměr spolupráce mezi USA a Evropou Rozvoj interdisciplinárních oborů výzkumu na pomezí medicíny, biologie, pokročilých materiálů, výzkum a vývoj přístrojů a informačních technologií Partnerství Mayo Clinic v Brně:

Středoevropský technologický institut (CEITEC) Institucionální zázemí a zastřešení pro velkou infrastrukturu pro základní orientovaný výzkum i vývoj Zaměřeno na oblasti medicínských, přírodních a technických věd Platforma pro spolupráci institucí v širším regionu (včetně Prahy, Vídně a Bratislavy)

Zobrazovací technologie Inform. technologie a práce s daty Další společná infrastruktura CEITEC Vazby CEITEC Řetězec centrálních spolupracujících laboratoří Několik vrstev infrastruktury Silné vztahy k mateřským institucím Promyšlené propojení výzkumu, vývoje a služeb CETI Cluster Pokročilé materiály Vědy o živé přírodě

Kampus Vysokého učení technického v Brně Český technologický park

CEITEC – Centrální laboratoře v Brně Bohunicích Fakultnínemocnice Kampus Masarykovy univerzity