Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ocel – složení, vlastnosti
Advertisements

Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Vlastnosti posloupností
Charakteristika DUM Název školy a adresa
Regulace vytápění Střední odborná škola Otrokovice
Výtokové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Kovové výrobky z oceli Střední odborná škola Otrokovice
Zabezpečování kleneb Střední odborná škola Otrokovice
Tlaková zkouška vnitřního vodovodu
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Plynové armatury Střední odborná škola Otrokovice
Izolace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
Obložkové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Spoje pájené Střední odborná škola Otrokovice
Odvodnění teras a balkónů
Střední odborná škola Otrokovice
Dvoutrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Kanalizační potrubí svislé
Opracování materiálu – broušení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing.
Výměna a oprava pilířů Střední odborná škola Otrokovice
Pevné části motoru – kontrola, údržba
Zápachové uzavírky Střední odborná škola Otrokovice
Přehled instalačních systémů
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Vpusti Střední odborná škola Otrokovice
Materiál potrubí vnitřního vodovodu
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Odlučovače nečistot Střední odborná škola Otrokovice
Kontrola tlumičů pérování
Brzdy – kontroly, závady a opravy
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Montáž otopných těles Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Otevřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Technické materiály kovové
Souvislý příklad na zásoby
Konstrukce otočných a posuvných vrat
Kanalizační potrubí ležaté
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Uzavřený systém Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Vedení potrubí vnitřního vodovodu
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Dřezy Střední odborná škola Otrokovice
Palubová křídla Střední odborná škola Otrokovice
Uzavírací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Komíny Střední odborná škola Otrokovice
Řízení – diagnostika závad, opravy
Objekty na tepelných sítích
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Transkript prezentace:

Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku Střední odborná škola Otrokovice Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM 1 Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Mat/1-SO-4/10 Název DUM Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Materiály Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: přehled výrobků z litiny, mědi a hliníku, které instalatéři používají běžně při instalacích plynovodu, vodovodu, kanalizace a topení Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Trubky a tvarové kusy, otopná tělesa, kotlové články, kompenzátory, vodovodní baterie, armatury Datum 5. 12. 2012

Kovové výrobky – z litiny, mědi, hliníku Náplň výuky Šedá litina: radiátory, kotlové články, trouby a tvarovky, konzoly Temperovaná litina: fitinky Měď , bronz a mosaz: trubky a tvarové kusy, topné dráty pro folie sálavého vytápění, ventily, kohouty a další armatury, vodovodní baterie, zápachové uzavírky Hliník: vata (vlna) pro těsnění kanalizačních trubek a tvarovek, folie do vícevrstvých trubek, radiátory, konzoly

Výrobky z litiny Instalatéři používají výrobky z litiny: 1. Šedé – kotlové a radiátorové články, odpadní trouby a tvarovky atd. 2. Temperované – tvarové kusy (fitinky) pro spojování potrubí z ocelové pozinkované oceli, připojování ohřívačů vody apod. Litina je pevná, těžká, snáší vysoké tlaky. Protože výrobky ze šedé litiny mají velkou tloušťku stěny, jsou většinou těžké.

Výrobky z mědi a jejích slitin trubky a tvarové kusy topné dráty pro folie sálavého vytápění ventily, kohouty a další armatury vodovodní baterie zápachové uzavírky Nejčastěji používanými slitinami jsou bronz a mosaz.

Obr. 6 Trubka měděná měkká s izolací

Obr. 10 Osový kompenzátor z mědi

Výrobky z mosazi Mosaz je slitina mědi a zinku. Má výhodu stejně jako měď, že nereziví, povrch je hladký, výrobky jsou vzhledné. Z mosazi se pro instalatéry vyrábí např. armatury, ventily, vodovodní baterie, zápachové uzavírky (sifony). Mosaz je materiál, který se přidává při tvrdém pájení do spoje.

Obr. 15 Mosazné tyčinky pro tvrdé pájení

Výrobky pro instalatéry z hliníku vata (vlna) pro těsnění kanalizačních trubek a tvarovek folie do vícevrstvých trubek radiátory konzoly

Obr. 17 Plastové potrubí s hliníkovou folií

Kontrolní otázky Otázka – Jaké výrobky se vyrábí z litiny pro vytápění? Otázka – Z jakého druhu litiny se vyrábí fitinky? Otázka – Jaké výrobky používají instalatéři z mědi? Otázka – Z jakého materiálu se vyrábí DG přechodka? 5. Otázka – Jaké výrobky používají instalatéři z mosazi? 6. Otázka – Jaké výrobky používají instalatéři z hliníku?

Seznam obrázků: Obr. 1: propagační materiály firmy ŽDB Obr. 2: vlastní Obr. 5: propagační materiály firmy Cooper Alliance Obr. 6: propagační materiály firmy Cooper Alliance Obr. 7: propagační materiály firmy Cooper Alliance Obr. 8: propagační materiály firmy Cooper Alliance Obr. 9: propagační materiály firmy Cooper Alliance Obr. 10: propagační materiály firmy Cooper Alliance Obr. 11: propagační materiály firmy Fenix Obr. 12: vlastní Obr. 13: vlastní Obr. 14: vlastní Obr. 15: vlastní Obr. 16: vlastní Obr. 17: propagační materiály firmy Ekoplastik Obr. 18: vlastní

Seznam použité literatury: [1] Propagační materiály firmy Cooper Alliance [2] Propagační materiály firmy Ekoplastik [3] Propagační materiály firmy Fenix [4] Propagační materiály firmy ŽDB

Děkuji za pozornost 