Český kritický realismus

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Básnické školy 2/19st. Barbora Černíčková.
Advertisements

Kytice Karel jaromír erben.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Česká literatura 2. pol. 19.století
VY _32_INOVACE_05_04J.Neruda
Výlet do české literatury
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Jan Neruda Český jazyk 6. ročník ZŠ
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_48_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Vítězslav Hálek Májovci
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 23, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Josef Hora Život, dílo, citáty. Josef Hora Život, dílo, citáty.
MÁJOVCI lit. skupina let 19. století vydali almanach Máj
GENERACE májovců – hálek, světlá, arbes
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_12 Tematická.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Český jazyk a literatura
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Spisovatelé dětské literatury
Jan Neruda –
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Vítězslav Hálek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
Jan Neruda (1834 – 1891) (1834 – 1891) básnická tvorba OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Shrnutí probrané látky Ročník / obor studia:2.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus v české literatuře Název vyučovací oblasti:Představení V. Hálka a jeho díla Ročník /
  Karel Havlíček Borovský -novinář, politik, kritika (objektivní nezaujaté hodnocení) -Tyrolské elegie, Křest svatého Vladimíra, Král Lávra -epigramy.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Jan Neruda „Mnohý muž se často zakouká do ženy a přece do ní obyčejně nevidí.“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jan Neruda Básník a fejetonista. Májovci
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Česká literatura 70. a 80. let 19. století
Jan Neruda - dílo.
CHARAKTERISTIKA JAN NERUDA Mgr. Michal Oblouk
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
JAN NERUDA Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Jan Neruda * 1834 Praha † 1891 Praha básník a novinář
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_09 Název Májovci, Ruchovci, Lumírovci Téma.
Vypracoval: Ondřej Dutka
Jan Neruda 8. ročník.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
Jan Neruda Open Presentation.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_48_Jan Neruda
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Ruchovci a lumírovci.
Májovci.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Český kritický realismus Česká literatura let 60. a 70. let 19. stol.

Májovci Nová generace českých spisovatelů vystoupila společně almanachem Máj Máj, Jarní almanach na rok 1858, uspořádal Josef Barák a z nastupující generace umělců do něj přispěli Jan Neruda, Vítězslav Hálek, Karolina Světlá, Adolf Heyduk, Rudolf Mayer nebo Sofie (Žofie) Podlipská.

Máj, jarní almanach na rok 1858

Jejich snahy podpořili i starší autoři – Erben, Němcová a pod pseudonymem rovněž Frič a Sabina (Upomínka na K.H.Máchu). Díky úsilí Vítězslava Hálka vycházel almanach Máj až do roku 1862 Májovci se otevřeně hlásili k odkazu Karla Hynka Máchy, ale sami romantiky nebyli. Mnohem blíže měli k realismu. Zajímali se o sociální problémy a život ve městě i na venkově. Významnou roli v jejich tvorbě hrálo vlastenectví, zároveň ale usilovali o světovost.

K májovcům bývají řazeni také další autoři, kteří do prvního almanachu Máj nepřispěli. Je to především Jakub Arbes, případně Václav Šolc, Gustav Pfleger Moravský nebo Antal Stašek.

Jan Neruda 1834 – 1891

Vítězslav Hálek 1838 - 1874

Karolína Světlá 1830 - 1899

Gustav Pfleger Moravský 1833 - 1875

Jakub Arbes 1840 - 1914

zásady májovců podat pravdivý obraz skutečnosti (realismus) boj proti sociálnímu a národnostnímu útlaku povznést českou literaturu na úroveň světové tvorba pro lid

Jan Neruda - novinář redaktor Národních listů přispívá do časopisů Obrazy domova a Čas, Květy, Hlas spolu s V. Hálkem vydával časopis Lumír Stal se zakladatelem českého fejetonu. Jako novinář byl oblíben; zvláště jeho fejetony (často podepisované rovnostranným trojúhelníkem) nejznámější fejeton – Kam s ním?

Hrob Jana Nerudy na Vyšehradském hřbitově

Jan Neruda - básník 6 básnických sbírek: Hřbitovní kvítí – plná pesimismu, skepse, odraz básníkovy chudoby a nešťastné lásky Úkol: Přečtěte si z čítanky úryvek básně a odpovězte na otázky 1,3, 5, 6 za textem Písně kosmické – o vztahu člověka a kosmu, vliv technického pokroku

Knihy veršů – 3 části 1. část tvoří epické básně – sociální balady, např. Dědova mísa (vnuk poučil otce, že se chová bezcitně k dědečkovi) Před fortnou milosrdných – chudoba vede k bezcitnosti Úkol: Přečtěte si z čítanky ukázky z těchto básní. Odpovězte na otázky za textem: 1, 3 Vysvětlete výraz fortna Milosrdných věnováno Otci, Matičce, Anně

2. část – věnována Otci, Matičce, Anně Úkol: Přečtěte si úryvky z básní a odpovězte na otázky 1, 2, 3 3. část – básně příležitostné, např. Vším jsem byl rád – zamyšlení nad životem, zklamání, ale i spokojenost : ….a čím jsem byl, tím jsem byl rád.. Prosté motivy – přírodní a milostná lyrika, 4 oddíly: Jarní, Letní, Podzimní, Zimní. Proměna přírody a proměny v lidském životě

Balady a romance – opouští nadpřirozené náměty (Erben –Kytice), přiklání se k motivům ze života tragické osudy: např. Balada dětská národní: např. Balada česká, Romance o Karlu IV. biblické: např. Balada májová balady s motivem viny a trestu: např. Romance helgolandská, Balada stará-stará

Úkol: Přečtěte si z čítanky ukázky ze sbírky Balady a romance. Odpovězte na otázku 1, 3, 8 za textem. V básni Romance o Karlu IV. určete stavbu: počet strof, veršů a rýmové schéma. v Nerudových básních. Zpěvy páteční - téma, hl. myšlenka – dohledat informace a zapsat!!!!

Nerudovo básnické dílo je plné skepse a pesimismu Jazyk jeho literárního díla je bohatý - používá archaismy, zastaralé gramatické tvary a obraty. Slovosled je zastaralý Opakováním výrazů zdůrazňuje děj Příslovce klade na konec věty a zkracuje tvary přídavných jmen Jeho básnické dílo bylo pro svůj pesimismus nepochopeno

Práce s elektronickou učebnicí

Jan Neruda - prozaik Z elektronické učebnice literatury dohledejte informace o prozaické činnosti Jana Nerudy, udělejte si zápis. Přečtěte si povídku Jak si pan Vorel nakouřil pěnovku a odpovězte na otázky v pravém sloupci vedle povídky. Zapište do sešitu. Pojmy, kterým nerozumíte, dohledejte na internetu – zapište do sešitu Odkaz: tento počítač – disk I - Učebnice literatury, v levém sloupci otevřeme odkaz Česká literatura po roce 1848 - Májovci

Ruchovci Pracujte s elektronickou učebnicí literatury(Tento počítač, disk I) Pracujte s informacemi, ty zapište do sešitu. (Vysvětlit význam pojmenování, znaky tvorby ruchovců, autoři, díla, hl. myšlenka děl) Přečtěte si ukázku z knihy S.Čecha – Pravý výlet pana Broučka do Měsíce a odpovězte na otázky v pravém sloupci. Vše zapište do sešitu.

Lumírovci Pracujte s eklektronickou učebnicí (disk I) Kdo byli Lumírovci? Kdo k nim patřil? Kdo založil časopis Lumír? Zapište básnické sbírky Jaroslava Vrchlického Která divadelní hra od J.Vrchlického patří k nejznámějším? (byl podle ní natočen muzikál)

Přečtěte si ukázku z dramatické pohádky J Přečtěte si ukázku z dramatické pohádky J.Zeyera Radúz a Mahulena a odpovězte na otázky vedle ukázky. Najděte v tomto díle romantické rysy