Oblast: JV Evropa Chorvatsko

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P L I T V I C K Á J E Z E R A.
Advertisements

Monako (Principaute de Monaco) Monako je maličký evropský státeček, který patří mezi nejbohatší a nejvyspělejší země světa…
Musilová Tereza VIII.A /2009
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
*TISNO *JEZERA *BETINA *MURTER *KORNATI
Školní atlas světa ☺ fyzické a obecně zeměpisné mapy
RISK Evropa j., jv., vých..
ALPY - švýcarské - italské - rakouské.
Téma hodiny: Chorvatsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
SRBSKO.
Státy bývalé Jugoslávie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
Severní afrika Tunisko Libye Alžírsko Egypt Maroko Súdán
BENELUX.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
MÍSTO,KDE ŽIJI JE VSETÍN
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Darek Matwikow Jan Jelínek
VYSOČINA.
Chorvatská republika.
JADRANSKÉ STÁTY CHORVATSKO, SLOVINSKO.
Jsme vstupu na území "tepuyes" (byt sněhové řetězy). ve Venezuele. Zde je Salto Angel, nejvyšší vodopád na světě (Téměř 1000 m, 18 krát vyšší než Niagara).
Referát-Německo Aleš Novotný 8.A
SLOVINSKO.
Praha Andy Poláková.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
Itálie. Obecné informace Jedná se o 69. největší stát na světě Je 23. nejlidnatějším státem na světě Stát je od pradávna jednou z významných oblastí.
LITVA.
ŘECKO Martin VRZALA.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Evropa – Jihovýchodní Evropa Chorvatsko Bosna a Hercegovina Černá Hora.
Bulharsko България / Bălgarija
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
CHORVATSKO Petr mrkvička.
Lotyšská republika Latvijas republika Kressl Martin 7.F.
Hungary Maďarsko Magyarorszag.
JV EVROPA SLOVINSKO, CHORVATSKO,BOSNA A HERCEGOVINA, ČERNÁ HORA, SRBSKO, MAKEDONIE, ALBÁNIE, BULHARSKO, RUMUNSKO.
Chorvatsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy2 Ověření ve výuce: Třída:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_11_Irsko Téma: Zeměpis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Vlastimil Ogrodník NÁZEV:Chorvatsko TÉMATICKÝ CELEK: Evropa ČÍSLO.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_027_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
CHORVATSKO A SLOVINSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_17_Chorvatsko a Slovinsko.
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník9. Vzdělávacíoblastobor tematický okruh Člověk a příroda Zeměpis Hospodářský potenciál.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ZEMĚPIS TEMA: Jihovýchodní.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ZEMĚPIS Téma: Hlavní město Praha Ročník:
Chorvatská republika Základní údaje: Poloha: Poloha: pobřeží Jadranského moře, východní okraje Alp a Panónská nížina na východě.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
.  Kreml je hradní komplex středověkého původu v centru Moskvy  Kreml patří mezi nejstarší části dnešní Moskvy  v ruštině znamená výraz „kreml“městskou.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
HLAVNÍ MĚSTO PRAHA Mgr. Michal Oblouk.
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Chorvatsko Open Presentation.
Česká republika - Kutná Hora
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
P L I T V I C K Á J E Z E R A.
Předmět: Zeměpis Ročník: 9. Tématický celek: Regiony České republiky
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Jitka Jerhotová Škola
Transkript prezentace:

Oblast: JV Evropa Chorvatsko Kontinent : Evropa Oblast: JV Evropa Chorvatsko

Hlavní město: Záhřeb Rozloha: 56 542 km² (123. na světě) Nejvyšší bod: Sinjal (1831 m n. m.) Počet obyvatel: 4,480,043 Národnostní složení Chorvati, Srbové, Bosňáci Náboženství římsko-katolické 90 %, ortodoxní 4,44%, islám 1,3% EU kandidátská země Ekonomika středně rozvinutá v rámci Evropy, silně utrpěla v letech 1991-95 (balkánská válka), po válce rozvoj turistiky – mnoho zahraničních investic velká nezaměstnanost (13%) díky záporné bilanci zahraničního obchodu vývoz : dopravní prostředky, textil, chemikálie, potraviny, paliva dovoz: stroje, dopravní a elektrická zařízení, chemické látky, paliva a maziva, potraviny převládá kontinentální podnebí s horkými léty a studené zimy, mírné zimy nejoblíbenější prázdninovou destinaci českých rekreantů

Nejnavštěvovanější místa: Záhřeb – hlavní město Chorvatska, vystavěné mezi 11. a 13. stoletím. Vzniklo sloučením měst Gradec a Kaptol. Je centrem předrenesančního a naivního umění. Nejzajímavější místa: Chrám Nanebevzetí požehnané Panny Marie, Věž Lotrščak s krásným výhledem na město. Poreč - jedno z největších a nejstarších letovisek na západním pobřeží Istrie, patří pro svůj starobylý ráz i cenné památky k nejzajímavějším místům. Eufraziova bazilika ze 6.století, zapsaná do fondu Světového dědictví UNESCO. Dubrovník – ve středověku bylo toto město po Benátkách nejdůležitějším městským státem u Jadranu. Město je jedinečné svými dlážděnými náměstíčky, kláštery, kostely, paláci atd. Rovinj - se svými šikmými kamennými uličkami starého města a se svým chrámem sv. Eufemie asi nejhezčí město na Istrii. Rijeka - největší chorvatský přístav s množstvím památek např. hrad Trsat z 13.stol. Split – město nazývané srdcem Dalmácie. Zadar - významné pamětihodnosti, dědictví z historie města, staré více než tři tisíciletí

Národní a přírodní parky: Plitvická jezera národní park ležící v Lické oblasti s 16 jezery, která se vlévají jedno do druhého systémem vodopádů. Jezera vytvářejí unikátní barvy od smaragdově zelené do tyrkysové a také díky tomu byl komplex Plitvických jezer zařazen do seznamu UNESCO. Brijuni – 14 Brijunských ostrovů, známých jako souostroví klidu a krásy. Leží jihozápadně od Istrie. Má pozoruhodnou faunu a flóru. •Kornati – nejpočetnější souostroví na Jadranu se 147 ostrůvky. Ideální místo pro jachting. •Krka – krasová oblast s řekou Krka tvořící množství vodopádů, kaskád a jezírek. Za vidění stojí také františkánský klášter na ostrově Visovac a Krkovský klášter s obrovským kulturním a uměleckým bohatstvím. •Mljet, Paklenica, Risnjak, Kopacki Rit atd.

Sinjal (1831 m n. m.)

Záhřeb Věž Lotrščak

Poreč Eufraziova bazilika

Dubrovník

Rovinj kostel sv. Eufemie

Rijeka Hrad Trsat

Split

Zadar

Plitvická jezera

Brijuni

Kornati

Krka