Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Kapitálový trh jako zdroj financování
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
EKONOMICKÝ A FINANČNÍ KOMENTÁŘ KOLOBĚHU I. Hodnota a)interní - celková hodnota nákladů b) externí - cena získaná za prodané výrobky a zboží
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
Transakční náklady českých ekonomických subjektů…
Úvod do podnikových financí
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
1 Insolvenční zákon v praxi Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení neboli INSOLVENČNÍ ZÁKON Tisková konference
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Marie Borecká, Kristina Ficencová 6. kruh, 1. ročník VSRR
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Osobní bankrot - Insolvence -
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Podniková ekonomika.
Finanční analýza.
IFA Česká republika 1 Aktuální judikatura NSS 8. prosince 2009 Václav Pátek.
Členění nákladů v nákladovém účetnictví
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Organizace a řízení nadnárodních společností
INSOLVENČNÍ PRÁVO I. Radim Chalupa.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Lenka Zahradníčková
Základy účetnictví 1. přednáška.
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Finanční řízení podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
Obsah A. Due diligence I. Základní vymezení II. Vymezení zadání
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PRÁVNÍ LIMITY NEFORMÁLNÍ RESTRUKTURALIZACE JUDr. Michal Žižlavský © JUDr. Michal Žižlavský, advokát
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Právní rámec pro oceňování a zdanění nemovitostí Jane H. Malme.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?. Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Co víme o insolvenčních řízeních?
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Daňové dopady aplikace insolvenčního zákona Ing. Jan Plaček.
Management veřejné správy Blok 3
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Kontrola. Kontrola Kontrola Kontrola je proces sledování reality, zjišťování, zda se vyvíjí žádoucím směrem, rozbor příčin případných odchylek a přijetí.
Podniková ekonomika.
Podniková ekonomika.
IAS 38 Nehmotná aktiva.
Podniková ekonomika.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Insolvence - oddlužení
Insolvence - oddlužení
Subjekty insolvenčního řízení
Insolvence - oddlužení
Transkript prezentace:

Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky insolvenčních řízení POHLED BANKY Vysoká škola ekonomická v Praze Mgr. Daniel Hříbal, MBA

Banka v insolvenci z pohledu úpadce zpravidla vnímá následující dělení transakční nákladů: 1 ) Interní tyto náklady prokazatelně zůstávají a jsou hrazeny v rámci chodu firmy v průběhu insolvenčního řízení 2) Externí – hrazené/definované v souladu s Insolvenčním zákonem transakční náklady, které jsou hrazeny z výtěžku určeného pro věřitele a ve svém důsledku snižují míru uspokojení věřitelů 3) Externí – hrazené bankou Tyto náklady jsou hrazeny bankou nikoliv úpadcem nebo ze zpeněžené majetkové podstaty 4) Externí – ztráta z realizace aktiv úpadce v tísni 5) Ztráta banky plynoucí z nerealizovaných výnosů Transakční náklady spojené s insolvencí z pohledu banky

 Přímé náklady (jednoznačně vyčíslitelné a přiřaditelné) 1) Interní náklady 2) Externí – hrazené/definované v souladu s Insolvenčním zákonem  Nepřímé náklady 3) Externí – hrazené bankou mimo insolvenční řízení 4) Externí – ztráta z realizace aktiv úpadce v tísni 5) Ztráta banky plynoucí z nerealizovaných výnosů (zejména úroků a poplatků) a hodnoty investice (odpis ztráty z poskytnutého úvěru) Přímé a nepřímé transakční náklady

 Přímé náklady Ad. 1 – 2) Interní a externí náklady hrazené v souladu s IZ Západní Evropa 1- 5 % z výnosu aktiv úpadce pro věřitele Česká republika 10 – 20 % z výnosu aktiv úpadce pro věřitele Východní Evropa 30 – 50 % z výnosu aktiv úpadce pro věřitele  Nepřímé náklady Ad. 3) Externí – hrazené mimo insolvenční řízení Česká republika 5 – 10 % (mzdy pracovníků banky, externí právníci atp.) Západní Evropa 5 % Ad. 4) Externí – ztráta z realizace aktiv úpadce v tísni Česká republika - nemovitosti 30-50%, movité věci 50-70% Západní Evropa – nemovitosti 20 – 30%, movité věci 40-50%. Výše přímých a nepřímých transakčních nákladů v porovnání se zahraničím

 Tlak na jejich rozumné snižování v rámci chodu firmy v úpadku/zaměření na core business.  Zachování chodu podniku pokud to dává ekonomický smysl (udržení hodnoty podniku/aktiv).  Přísná kontrola cash flow insolvenčním správcem a věřitelským výborem, případně zajištěným věřitelem.  Využití externích poradců pouze v případě, kde to dává smysl a přidanou hodnotu (většinu činnosti by měl zajišťovat insolvenční správce). Obecný přístup banky k transakčním nákladům úpadce

 Nalezení rychlého řešení úpadku/čas jsou peníze.  Vhodná alokace zdrojů na straně banky (banky jsou často v pozici aktivního věřitele – člen VV či zajištění věřitel). Využívají své interní i externí právníky, ekonomické specialisty, znalce atp.  Transparentní prostředí, důvěryhodný soudce, insolvenční správce a členové věřitelského výboru.  Ustálená judikatura  Odpovědná celospolečenská role banky (zdroje a know-how) Obecný přístup banky k transakčním nákladům úpadce

 Urychlit období od podání insolvenčního návrhu do rozhodnutí o formě řešení úpadku (toto období je rozhodující pro zachování hodnoty aktiv úpadce a pro omezení neefektivně vynakládaných nákladů úpadcem)  Podpora procesu ze strany soudu (zejména rychlost rozhodování)  Důvěryhodný a kompetentní insolvenční správce, případně krizový management  Vyšší stabilita a transparentnost insolvenčního prostředí (ustálená judikatura)  Vyšší pravomoci věřitelů + vyšší odpovědnost (věřitel je nositelem většiny transakčních nákladů, nikoliv soud či insolvenční správce)  Kompetentní a odpovědný přístup věřitelského výboru a také banky  Odpovědná celospolečenská role banky (zdroje a know-how) Témata k široké odborné diskusi, co zlepšit.

 Otázky a diskuze Závěr