(Katedra psychologie FF UK Praha)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Advertisements

Řízení lidských zdrojů
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
Kvalitní péče o seniory Vítejte na mezinárodní konferenci v Praze, 9.března 2007.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Struktura poradenského procesu
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Na Poříčí 12, Praha 1, tel.: , fax: Úvod do supervize Mgr. Klára Aronová.
Školní poradenské pracoviště
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do supervize Mgr. Klára Aronová
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
ohroženým domácím násilím
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
Seminář o supervizi Cheb, 31. října 2014
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Zážitky a my PhDr. Iva Štětovská, Ph.D.
Odborné praxe na ÚISK Informační schůzka. Program setkání  Základní informace o praxích na ÚISK v roce 2013  Důležité termíny  Postup při výběru vhodné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Rozvoj a vedení týmu.
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Anketa pro nutriční terapeuty 1.kolo na celostátní konferenci v říjnu 2013 v Pardubicích – hlasovacím zařízením (cca 70 účastníků) 2.kolo on-line přes.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o Jak efektivně vést porady Eva Kaňáková, Casiopea, s.r.o. Mobil
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Pedagogická komunikace
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
Dnes ty mně, zítra já tobě!
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Kurz teambuilding worhkshop Hodnotící feedback. Řešení problému Definice cíle Analýza současného stavu příčin Možnosti řešení Výběr a realizace řešení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Vedoucí práce: Ing. Pavel Štrach, Ph.D et Ph.D Autorka: Bc. Michaela Hozdeková, DiS.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
Vliv týmové spolupráce na výsledky zdravotnických zařízení
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Struktura poradenského procesu
Tiskový mluvčí ZUR 295 Tereza Fojtová, tisková mluvčí MU
Projekt Poradenství v Libereckém kraji
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Přijímání informace a porozumění sdělovanému
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Násilná osoba aneb co s ní
Výstupy pracovních skupin
Specializace na nepříznivé sociální situace rodin s dětmi
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

(Katedra psychologie FF UK Praha) Bálintovská skupina PhDr. Iva Štětovská, Ph.D. (Katedra psychologie FF UK Praha) Iva.Stetovska@ff.cuni.cz

Supervize – prevence samoty pomáhajících profesí Nejsme sami v problému Opíráme se o zkušenější kolegy Redukce úzkosti Jiný úhel pohledu na problém Začlenění do vztahové sítě

Michael Bálint Upozornění na význam vztahu s pacientem (klientem). Lékař (terpaeut) předepisuje, krom klasických léčebných preparátů a terapeutických procedur, také „drogu“ zvanou lékař (vztah). M.B.: Lékař, pacient a jeho nemoc. (1952)

Literatura: Kopřiva, K.: Lidský vztah jako součást profese. Praha: Portál, 1997. Balint, M.: Lékař, jeho pacient a nemoc. Praha: Grada Publishing, 1999. Schmidbauer, W.: Psychická úskalí pomáhajících profesí, Praha: Portál, 2000. Pačesová, M.: Lékař, pacient a Michael Balint. Praha: Triton, 2003. Hawkins, P., Shohet, R.: Supervize v pomáhajících profesích. Praha: Portál, 2004.

Bálintovská skupina … burza nápadů o vztahu mezi klientem (pacientem) a tím, kdo s ním pracuje (má ho na starosti, terapeutem, sociálním pracovníkem, pedagogem…) vedená podle určitých pravidel. „Bálint“ nenabízí ideální řešení (někdy vedlejší výstup), nabízí více úhlů pohledu na vztah, porozumění, sociální oporu. „Zraje“ v čase.

Fáze skupiny Prolog: výběr „případu“ (protagonisty) Informace (skupina mlčí, protagonista informuje) Dotazy (skupina se táže – lépe otevřené otázky, protagonista odpovídá) Fantazie (protagonista mlčí, skupina ventiluje své fantazie ke vztahu a dění, 3. osoba) Co bych dělal na tvém místě (s tím, jak už je situace rozehrána) Epilog: zpětná vazba protagonisty ke skupině ??? „anarchie“ !!!

Kdo a kolik Lékaři, střední zdravotní pracovníci, sociální pracovníci, učitelé a výchovní pracovníci, event. management pro interní firemní komunikaci (výhodou je heterogenita skupiny) Pracovníci z různých institucí nebo reálný tým 5 – 20 při 1 vedoucím Do 30 při 2 Až několik desítek účastníků při využití „obecenstva“

Jak často Pravidelně (cca po dvou týdnech) Kumulovaně – víkendy Specifická forma: „bálintovský“ maraton (záleží i na podobě skupiny – „klasická“ x „rozšířená“ supervizní podoba)

„Vedoucí“ skupiny a jeho kompetence Atmosféra - důvěra, anonymita Bezpečí - pravidla Proporce času, mluvčích a úhlů pohledu KONTRAINDIKACE – vedoucí pracoviště!!!

Vyzkoušejte a udělejte si vlastní názor…