Prezentace tepla Skupina A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tepelná výměna prouděním
Advertisements

Projekt teplo Na fyziku.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Já vím, že je něco horké, ale proč?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tepelná výměna prouděním
Mechanika kapalin a plynů
TERMIKA Nauka o teple James P. Joule (1818 – 1889)
Šíření tepla.
Elektromagnetické vlnění
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Infračervené záření.
Elektromagnetické záření látek
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Teplo.
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Tepelné jevy.
Teplo přijaté a odevzdané © Petr Špína, 2011
Vnitřní energie II. část
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
Šíření tepla Pavlína Králová, Jana Neuhauserová, Vladislav Orna, Jan Láska, Zdeněk Vrňák.
VY_32_INOVACE_6B5 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Přenos tepla Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
Látky mohou mít tři skupenství:
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Šíření tepla prouděním a zářením
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Vedení tepla (kondukce)
DiFy - P , Fyzika jako vyučovací předmět RVP a ŠVP Časová dotace pro fyziku na ZŠ Význam fyziky pro všeobecné vzdělání.
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
VY_32_INOVACE_05-46 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla prouděním Jméno.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_09_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Vnitřní energie.
Vnitřní energie tělesa. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_06 Název materiáluPřenos vnitřní.
Změny vnitřní energie. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Leden  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Teplo Seminární práce z fyziky Vypracoval: Tomáš Pařízek a Jan Šplíchal Základní škola a Mateřská škola, Nový Hradec Králové, Pešinova 146 Leden 2013.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
? Kde se šíří teplo zářením? Kde se využívá tepelného záření ? Vysvětlíš princip termosky ?
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
Molekulová fyzika a termika
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelná výměna prouděním TÉMATICKÝ CELEK:
Energie ohně.
Šíření tepla zářením VY_32_INOVACE_25_Šíření tepla zářením
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
TEPLO.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Vytápění Teplo.
Interaktivní test ze znalostí vnitřní energie a tepla
Vlastnosti kapalin VY_32_INOVACE_11_223
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
zpracovaný v rámci projektu
Interaktivní testy ze znalostí fyziky
Atomy a molekuly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_04 Vnitřní.
Transkript prezentace:

Prezentace tepla Skupina A

Skupina A Oldřiška Krtková – kapitánka Jana Bláhová Petr Křiklán David Kropáček Radek Novák David Roh

Obsah prezentace Teplo Šíření tepla Vedení tepla Proudění tepla Tepelné záření Roztažnost

Teplo Teplo je mechanická energie neuspořádaného pohybu hmotných částic (definice z roku 1842) Molekuly se vůči sobě neuspořádaně pohybují Průměrná pohybová energie jednotlivých částic udává teplotu daného tělesa (nejnižší možná teplota odpovídá stavu tělesa, jehož atomy nemají žádnou kinetickou energii a zaujímá nejnižší kmitový stav)

Šíření tepla Je jedním ze způsobů přenosu energie Teplo vždy předává těleso s vyšší teplotou tělesu s nižší teplotou Druhy šíření tepla jsou vedení tepla, proudění tepla a tepelné záření

Vedení tepla Je jeden ze způsobů šíření tepla v tělesech, při kterém si část své pohybové energie předávají pomocí nárazů sousední částice těles Vedení tepla je nejčastější způsob šíření tepla v pevných tělesech, podle rychlosti vedení tepla se pevné látky dělí na tepelné vodiče a tepelné izolanty

Proudění tepla Je další ze způsobů šíření tepla v kapalinách a plynech, při kterém se přemisťují přímo částice s větší energií Ve srovnání s vedením tepla může být proudění tepla rychlejší Samovolné tepelné proudění stoupá vzhůru, protože teplejší částice kapalin a plynů mají menší hustotu

Tepelné záření Neboli infračervené záření je posledním způsobem šíření tepla, při kterém každé těleso s teplotou vyšší než okolí vyzařuje teplo a každé těleso s teplotou nižší než okolí pohlcuje teplo Tepelné záření jsou elektromagnetické vlny vyzařované každým tělesem, která odpovídají jeho povrchové teplotě a jejich energie pochází z vnitřní energie zářícího tělesa

Tepelné záření Od zhruba 600 stupňů Celsia běží části tepelného záření v obzoru viditelném pro lidské oko Ideální tepelný zářič je černé těleso Tepelné záření se nejlépe šíří ve vakuu, svou podstatou to je jeden z druhů elektromagnetického záření

Tepelné záření Množství vyzařovaného a přijímaného tepla závisí na rozdílu teplot tělesa a okolí a na barvě povrchu tělesa (tmavá a matná tělesa vyzařují a přijímají více tepla, světlá a lesklá tělesa vyzařují a přijímají méně tepla)

Roztažnost Zahříváním se pohyb molekul zrychluje, molekuly kmitají a tím vytlačují sousední molekuly, to má za následek zvětšení objemu Látka se roztahuje zahříváním