Digitalizace výuky Příjemce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

NIŽŠÍ ROSTLINY (Thallobionta)
Rostlinná říše, stélka, ruduchy, zelené řasy, kolonie, cenobium
Název Řasy Předmět, ročník Biologie, 1. ročník Tematická oblast
Digitalizace výuky Vztahy mezi organismy, rozmanitost organismů
Nižší rostliny - Řasy Výukový materiál. Sestavila: Jana Sítařová, Gymnázium, Brno, třída Kapitána Jaroše.
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
PLANKTON.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
NIŽŠÍ ROSTLINY Jytka, Veronyka, Wendi By Veronyka.
Chaluhy, čili hnědé řasy
Vývojově nižší rostliny
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.14.
Viry a bakterie Digitalizace výuky Příjemce
Oddělení: CHLOROPHYTA – zelené řasy
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Základní struktura života
Řasy zelené.
Nižší rostliny Řasy.
Lišejníky Digitalizace výuky Příjemce
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
ŘASY MNOHOBUNĚČNÉ patří spolu se sinicemi k nejstarším obyvatelům planety nižší rostliny, mají vláknité tělo z mnoha buněk rostou ve vodě (mořské i sladké)
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P05/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
Rostliny - význam a jejich dělení.
PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK PRVOCI
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Řasy červené a hnědé zdroj:www. cs.wikipedia.org/wiki/Ruduchy
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Digitalizace výuky Příjemce
Opakování lišejníky, řasy
Digitalizace výuky Příjemce
Živočichové rybníka a jeho okolí
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Mnohobuněčné organismy
CHLOROPHYTA – zelené řasy
Nižší rostliny (Thallobionta)
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
„NIŽŠÍ ROSTLINY“ ŘASY.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Základní informace o patří mezi nižší rostliny - mají chloroplasty s chlorofylem - z vody, minerálních látek a CO 2 vyrábějí organické látky - uvolňují.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_331_Říše chromista Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
AZ KVÍZ Houby, lišejníky, řasy
VY_52_INOVACE_53_Řasy – učební text
ŘASY – STÉLKATÉ ROSTLINY (po výkladu si zapiš do sešitu)
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.7.We.22_Mnohobunecne_organismy.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Říše: Rostliny Podříše: Nižší rostliny
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Řasy zelené.
Základní škola, Hradec Králové
MNOHOBUNĚČNÉ ROSTLINY
Řasy zařazení do systému organismů stavba prostředí a význam v přírodě
Transkript prezentace:

Digitalizace výuky Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.05/02.0010 Název projektu Digitalizace výuky Číslo prioritní osy 1/1.1 Předmět Přírodopis Téma Řasy Ročník šestý Autor Mgr. Anna Ascherlová

Řasy – stélkaté rostliny

Řasy Řasy řadíme mezi nižší rostliny Jak se řasy vyživují? …………………………………………………… Mohou být jedno i mnohobuněčné Žijí ve sladkých vodách a mořích, nebo na vlhkých místech Tělo řas se nazývá stélka Které organismy například mají stélku? ………………………………… Vysvětli, jak takové tělo organismů vypadá: ………………………………………………………………

Jednobuněčné řasy Tělo je tvořeno jednou buňkou, která je schopná samostatného života Příklady: Krásnoočko, pláštěnka – jejich buňky obsahují chloroplasty se zelení listovou - chlorofylem, pohybují se pomocí bičíků, žijí ve stojatých vodách, např. v rybnících (stavba těla kliknutím sem)

Jednobuněčné řasy Zelenivka – nemá bičík, vznáší se volně ve vodě Zrněnka – nemá bičík, vytváří zelené povlaky na kmenech stromů a na kamenech Váleč koulivý – vytváří kolonie = skupiny spojených buněk, které připomínají mnohobuněčný organismus (prohlédni si obrázky v učebnici a vyhledej obrázky příslušných druhů řas na internetu)

Mnohobuněčné řasy Vytváří mnohobuněčné stélky Příklady: Šroubatka, žabí vlas – žijí ve sladkých vodách Chaluha bublinatá – žije v mořích

Řasy - systém Dělí se do skupin podle barvy Zelené řasy – žijí hlavně ve sladké vodě, některé na souši – zelené povlaky na kamenech, vlhkých zdech Hnědé řasy – v mořích i sladké vodě, např. chaluhy Červené řasy - v mořích i sladké vodě, např. porfyra, jejíž stélky se jedí pod názvem „nori“ (pokrm suši v japonské kuchyni) (více kliknutím na porfyra a nori)

Řasy - význam Lidé je vytahují a suší. Využívají je jako krmivo pro zvířata, jako hnojivo i jako potravinu Zjistěte, co je agar a k čemu se používá.

Úkoly Vysvětlete, jak pomáhají řasy udržovat rovnováhu plynů ve vodním prostředí. Proč se řasy nazývají „potravinou budoucnosti“? určete si druhy řas přetažením obrázku přes „kouzelné rákosí“ (klikněte zde)