SOMATOLOGIE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBECNÁ BIOLOGIE MITÓZA
Advertisements

Vítejte ve světě buněčného cyklu
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
SOMATOLOGIE.
Genetika člověka.
GENETIKA – VĚDA, KTERÁ SE ZABÝVÁ PROJEVY DĚDIČNOSTI A PROMĚNLIVOSTI
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Co je to genetika a proč je důležitá?
Buněčné dělení.
M I T Ó Z A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
EUKARYOTA.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Omnis cellula e cellula (každá buňka je z buňky)
Opakování 1. K čemu slouží DNA? 2. Kde jsou umístěny chromozomy?
Buněčný cyklus je cyklus, kterým prochází eukaryotická buňka od svého vzniku po další dělení doba trvání cyklu se nazývá generační doba buněčný cyklus.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
SOMATOLOGIE.
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Příklady dědičnosti u člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Buněčné dělení.
RNDr.Radek Trojanec, Ph.D. Laboratoř experimentální medicíny (LEM)
EUKARYOTA.
Profáze, metafáze, anafáze, telofáze
Středn í zdravotnick á š kola, N á rodn í svobody P í sek, př í spěvkov á organizace Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Č.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
BIOLOGIE ČLOVĚKA Tajemství genů (28).
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Genetika.
Ústav histologie a embryologie LF UP Olomouc
Buněčný cyklus MUDr.Kateřina Kapounková
Test pro kvintu B 15. prosince 2006
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_533.
Rozmnožování buněk.
Profáze (časná) Chromozomy (každý sestává ze 2 chromatid) kondenzují. Vně jádra se tvoří mitotické vřeténko mezi dvěma centrozomy, jež se replikovaly a.
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Buněčný cyklus.
Dělení buněk.
Buněčné dělení Základy biologie
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Buněčný cyklus.
TERCIE 2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Redukční dělení – meiosa
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Genetické poruchy - obecně
Cytogenetika Zkoumá dědičnost a proměnlivost organismů na buněčné úrovni.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Dědičnost krevních skupin, mimojaderná dědičnost Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/11 Šablona:
Rozmnožování buněk
Cytogenetika Zkoumá dědičnost a proměnlivost organismů na buněčné úrovni.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Genetika Přírodopis 9. r..
Varle se semenotvornými kanálky (histologický preparát, 400×)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozmnožování buněk - meióza
Ovulační a menstruační systém
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
Buněčná stěna, buněčné jádro
Mitóza, Meióza Test pro kvinty podzim 2006.
Meióza - vznik buněk s redukovaným počtem chromozomů ( 2n -> n)
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Živočišná Buňka.
3. cvičení Buněčný cyklus.
Buňka: životní projevy
ANATOMIE A FYZIOLOGIE HISTORIE LÉKAŘSKÝCH VĚD
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
Základy genetiky = ? X Proč jsme podobní rodičům?
3. cvičení Buněčný cyklus.
Buněčné dělení – část 1. Markéta Láchová, 7. E.
Mitóza Nepřímé dělení Mitóza Je nejčastější způsob, kterým se dělí jádra tělních (somatických) buněk Období života buňky od jejího vzniku až po zánik.
Transkript prezentace:

SOMATOLOGIE

Test Skupina A: 1. Tlusté střevo –anatomie, funkce 2. Nosohltan – anatomie 3. Trávící enzymy tenkého střeva Skupina B: 1. Žaludek – anatomie, funkce 2. Hormony trávícího traktu 3. Hemoroidy .….. názvy české a latinské ….

seminář Meiosa (mitosa) Co máme napsáno v genech buněk kožních, zárodečných, svalových, žlázových….všech ? Kolik typů zárodečních buněk znáte? Dědičnost … krevních skupin

Meiosa (mitosa) Kolik typů zárodečních buněk znáte? Zárodeční buňky spermií Zárodeční buňky vajíček Zárodeční buňka PLODU

Muž je připraven na meiosu vždy Žena je připravena na meiosu 12x ročně 23 46 23 46

X KS A Hnědé oči Velké uši Blond Chytrá hlava Y

23 23 46 46

Meiosa Meiosa je redukční dělení, kde: 1. 46 chromozomů ze zárodečních buněk se redukuje na polovinu … proto redukční dělení 2. vznikají zralé pohlavní buňky tj. spermie a vajíčka (23 chrom) 3. po oplození vzniká zárodeční buňka PLODU (46 chromozomů), ve které si vajíčko a spermie vymění (zkříží) částí chromozomů 4. zárodeční buňka PLODU pak zdvojí počet chromozomů … „vstupuje“ do fáze S „velké mitosy“ a pokračuje v mitotickém dělení plodu (spíše od metafáze …protože chromozomy jsou již vytvořeny ve vajíčku a spermii) … Kolik dětí … tolik meios !!!!!

Mitosa malá(trvá 0,5-2hod) G1 fáze -dorůstání b.-1-2hod Labilní buňky: Mitotické dělení: Velká Mitosa Mitosa malá(trvá 0,5-2hod) G1 fáze -dorůstání b.-1-2hod S fáze: 8 hod-zdvojení chromozomů G2 fáze-hromadění energie na mitózu 1-2hod. Stabilní buňky: M, G1, S, G2 po stimulaci G0 fáze = čekání na podnět Permanentní b: Mitosa není, Buňky se dále nedělí

Mitosa/meiosa (4.fáze) 2.fáze-metafáze: chromozomy se seskupí na 1.Fáze meiosy: spermie a vajíčko přinese 23+23 chromozomů, které se zkříží …PAK proběhne S FÁZE „velké“ mitosy= zdvojení chromozomů a G2 FÁZE „velké“ mitosy=hromadění energie a pak METAFÁZE „malé“mitosy 1.Fáze mitosy-profáze: chromatin jádra vytváří vlákna chromozomů, rozpadne se jaderní membrána, zanikne jadérko. Zdvojí se centriol-dělící tělísko a putuje k opačným pólům buňky 2.fáze-metafáze: chromozomy se seskupí na rovníku buňky, rozdělí se, centriol zachytí chromozomy dělícími vřeténky „provázky“ 3.fáze-anafáze: dělící vřeténka centriolu se zkracují chromozomy putují na opačné póly buněk. 4.fáze-telofáze: buňka se zaškrtí a zdvojuje, chromozomy se mění na chromatin, zanikají dělící vřeténka, obnoví se jaderní membrána, jadérko. …buňka dorůstá…obnoví svůj tvar, strukturu, funkci…. nebo u meiosy vyroste mimino …

Dědičnost krevních skupin A

Povrchové molekuly b.membrány proteiny, polysacharidy (mají funkci receptorů pro): … cholesterol, hormony, insulin, léky, protilátky, histamin, serotonin… … bacily, viry … volné kyslíkové radikály – co je to ???? Antigenní vlastnosti buněk … krevní skupiny podle antigenu na povrchu, … imunita rozpozná bacily, poškozené buňky, rakovinové buňky … ch h L

Krevní skupiny jsou monogenní znaky, tj. určeny jedním genem Skupina 0, A, B, AB jsou podmíněny přítomností bílkovin (aglutinogenů) A a B v červených krvinkách. Alely A, B jsou dominantní, alela O je recesívní.

Krevní skupiny - příklady Otec krevní skupina A alely AA Ao Máma krevní skupina B alely BB Bo

Krevní skupiny - příklady Otec krevní skupina A alely AA Ao Máma krevní skupina B alely BB Bo otec A A AA A o A o Máma B B B o B B B o

Krevní skupiny - příklady Otec krevní skupina A alely AA Ao Máma krevní skupina B alely BB Bo otec A A AA A o A o Máma B B B o B B B o AB AB AB AB AB AB Ao Ao oB AB oB AB oB AB oo Ao děti 4x AB 2xAB 2xA 2xAB 2xB 1x A, B, AB, O