Andorra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „ Státy Evropy - EU“
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín EVROPSKÉ MINISTÁTY 1.
Polsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Island Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Střední Amerika Jelínek, Svoboda.
IRSKO Robin Plch 8.A
LITVA Lucie Cyrusová Druhá
Asie bývalé státy SSSR Slaninová Beáta.
Jižní Evropa Obsah O Evropě Portugalsko Španělsko Andora Itálie
ANDORRA Vlajka.
Francie.
Island (Islandská republika)
BELGIE.
Lucembursko Jan Dařílek VIII.B 7.12.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník 1 Francie.
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
Andorra Tereza Vítková.
Portugalsko Info a obrázky.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
ŠPANĚLSKÉ KRÁLOVSTVÍ 504 tisíc km2, 40 milionů obyvatel
BENELUX.
Oblast: Západní Evropa Andorra
Monako.
PORTUGALSKO.
Francie Petra Kovaříková 8.A
Albánská republika Republika e Shqipërise
SLOVINSKO.
ČERNÁ HORA. OBECNÉ VLASTNOSTI: Úřední název: Republika Černá hora Úřední název: Republika Černá hora Republika Crna Gora Republika Crna Gora Hlavní město:
MAKEDONIE.
Španělsko.
RUMUNSKO.
MALTA Repubblika ta‘ Malta
EVROPA Španělsko III2-Z7-III-03.
EVROPSKÁ UNIE NEJVĚTŠÍ politická a HOSPODÁŘSKÁ INTEGRACE
Finsko Finská republika Zastarale: Čuchonsko Finsky: Suomen Tasavalta
Německo.
Francie Miroslav Chmelka.
Nejmocnější státy Evropy
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Itálie Portugalsko Jižní Evropa Španélsko Recko.

Finsko.
EVROPA Stát, který jsem si vybral(a) a doporučuji ho i vám navštívit Název mé fiktivní cestovní kanceláře JMÉNO: TŘÍDA DATUM.
Brazílie Jana witkovská, IČO:
Monako-Monacké knížectví Monacké knížectví-francouzsky Principauté de Monaco, je druhý nejmenší stát na světě. Leží na středomořském pobřeží. Je to země.
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_05 N á zev materi.
Irsko Autor: Bařinková Kristýna Třída: Druhá Rok: 2012/2013.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_06 N á zev materi.
ŠPANĚLSKO. něco o Španělsku ● Rozloha: km² ● Hlavní město: Madrid ● Počet obyvatel: mil ● Úřední jazyk: španělština, katalánština ●
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_016_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Jiří Korec Sexta 2008/2009. VENEZUELA Hlavní město: Caracas Rozloha: km² Nejvyšší bod: Pico Bolivar- 5007m.n.m Počet obyvatel: Hustota.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Malé evropské státy Vatikán Andorra Monako San MarinoMaltaLichtenštejnsko.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Sára Hrabáková a Nela Burianová
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Antonín Košíček Sára Šobková
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Irena Rutarová
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Andorra Andorské knížectví
Sada 4 Místo, kde žijeme Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná
Jakub Jenšovský Andorra.
Andorra Vatikán San Marino
Transkript prezentace:

Andorra

Andorra Státní zřízení: Parlamentní knížectví Hlavní město: Andorra la Vella Rozloha: 468 km² Počet obyvatel: 69 150 (Španělé 43 %, Andořané 33 %, Portugalci 11 %, Francouzi 7 %, jiní 6 %) Hustota zalidnění: 147 ob. / km² Jazyk: katalánština, francouzština, kastilština a portugalština Náboženství: katolické 86 %, ostatní 14 % Vznik: 1278 (na základě Paréagské smlouvy) Hlava státu: Nicolas Sarkozy Měna: euro

Andorra Andorra je malý stát ležící v kotlině.Je obklopena hřebeny Pyrenejí. Rozdělena na 7 farností: Andorra la Vella,Canillo,Encamp, Escaldes-Engordany, La Massana,Ordino,Sant Julia de Lória

Andorra la Vella

Canillo

Encamp

Státní zřízení 14.března 1993-> Andořané v referendu schvalují novou ústavu-> změna feudálního systému. Od 4.května je Andorra parlamentní demokracií.Hlavami státu je francouzský prezident a španělský biskup. Ženy mají volební právo až od roku 1970 Andorra nemá armádu.

Hospodářství Andorra oficiálně není členem EU.Je součástí celní unie EU. Obchod s průmyslovými výrobky-> je považována za člena EU;obchod se zemědělskými výrobky-> není považována za člena EU. Hlavní zdroj příjmů-> cestovní ruch(ročně až 15 milionů turistů). Neplatí se přímé daně,pouze 4% DPH. V zemědělství je zaměstnáno pouze 1% obyvatel.Převažuje chov ovcí. Od roku 2002 euro.

Přírodní poměry Andorra leží ve vých.části Pyrenejí. Údolím řeky Valira probíhá hranice se Španělskem. Téměř polovina země jsou lesy(černá borovice). Klima-> podobné jako v okolních zemích.Díky velkým nadmořským výškám chladnější léta a v zimě více sněhu.